måndag, augusti 02, 2010

Vad kommer sen - skolaga?

Skolminister Jan Björklund (FP) föreslår nu att skolk ska skrivas in i betygen för både grundskole- och gymnasieelever. Men varför inte lika bra föreslå att brännmärka dom i pannan också?

Har Jan Björklund aldrig själv varit tonåring och gått i högstadiet? Har Jan Björklund inte själv haft tonåringar eller han kanske inte ens har hört talas om att det finns tonåringar som är mänskliga varelser som drabbas av skoltrötthet, depression, ont i magen och utsatthet?

Har Jan Björklund aldrig hört talas om att det finns 13-åringar som mobbas, eller 14-åringar som tycker det är psykisk terror att vara i ett omklädningsrum för att de får utstå gliringar och menande blickar. Eller om 15-åriga flickor som vaknar varje morgon med magvärk som inte vill gå över? Eller om 16-åringen som har föräldrar som super och bråkar halva natten så att de inte har fått sova? Eller om 14-åringen som måste vara mamma åt sina småsyskon och få i dom frukost för mamma är ett psykiskt vrak och bara ligger på soffan? Eller om den 15-åriga killen som hatar franska men inte vågar säga det till sina föräldrar eftersom de förväntar sig att han ska tycka det är roligt? Eller om den 14-åriga tjejen som måste gå till ungdomsmottagningen men inte vågar tala om det för läraren eller därhemma för då vet man inte vad som kan hända?

För Björklund är allt så lätt. Skriv ut skolket i betyget så löses alla problem. Men skolket har ofta en orsak. En orsak som är allt annat än att eleven är slö, slapp och likgiltig.

Jan Björklund framstår som en allt mer världsfrånvänd och verklighetsfrämmande skolminister. Vad blir nästa förslag? Betyg i ordning och uppförande? Återinföra skolagan?

Inga kommentarer: