söndag, augusti 29, 2010

21 dagar kvar till valet: Storsatsning på äldre

Stödet för avfallsförbränning vacklar i Västerås. På en miljödebatt i förra veckan verkade det bara vara moderaterna som var odelat positiva. Från Socialdemokraterna deltog riksdagskandidaten Anna Wallén. På onsdag ska jag själv delta i en miljödebatt på Mälardalen högskola, klockan 15.

Klockan är fem i elva. På kvällen. Har just skickat iväg ett pressmeddelande:

PRESSMEDDELANDE 2010-08-29
Äldre i Västerås får billigare hemtjänst
och bättre mat med rödgrönt styre


Med en rödgrön regering blir det betydliga förbättringar i både plånbok och kvalitet för de äldre i Västerås. Satsningarna som presenterades på söndagen med bland annat bättre kvalitet på äldrematen, att underlätta för äldre att få hemtjänst och att en hemtjänsttimme max ska kosta 100 kronor ligger helt i linjen med vad som behövs göras i Västerås, enligt Carin Lidman Socialdemokraternas talesperson i äldrepolitiska frågor.
- Även i Västerås har vi föreslagit ett matlyft för äldre och hemtjänsttimmar utan biståndsprövning. Dessutom är det ett mycket bra besked att en hemtjänsttimme max ska kosta 100 kronor eftersom moderaterna i Västerås vill höja dagens avgift på 144 kronor till 204 kronor per timme, säger Carin Lidman (S).

Skälet till den föreslagna höjningen är enligt Carin Lidman, att Alliansen hoppas att det ska leda till att färre vill anlita hemtjänst. På så vis ska kommunen spara pengar.
- Det här är helt fel väg att gå. Att få hjälp med städning, tvätt och handling är en viktig förebyggande insats som gör att man kan orka bo kvar och ha hälsan några år till. Därför är det viktigt att en hemtjänsttimme max ska kosta 100 kronor. Alla ska ha råd med hemtjänst och det ska vara enkelt att få hjälp.

När det gäller maten har även de rödgröna i Västerås med ett matlyft till äldre i sitt lokala valmanifest.
- Maten är för många äldre ett av få glädjeämnen som finns kvar. Då är det minsta man kan begära att det ska smaka gott och vara en trevlig upplevelse för både öga, mun och näsa. Vi vill att maten ska lagas på boendena. Att matlådan ska vara närproducerad och helst också ekologisk och inte ha transporterats långväga innan den har kommit fram till matbordet, säger Carin Lidman (S)

Inga kommentarer: