onsdag, augusti 25, 2010

25 dagar kvar till valet

En händelsrik dag i dag. Klockan 11 presenterade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att de enats om att samarbeta nästa mandatperiod i Landstinget Västmanland. Vlt hade ju redan idag en spekulationsnyhet om det.Det här är väldigt bra besked för väljarna. Nu finns ett tydligt rödgrönt alternativ mot det moderatledda borgerliga i landstinget. Fortfarande finns dock ett osäkerhetsmoment. Det är sjukvårdspartiet som idag har fyra mandat av 77 och vägrar bekänna färg före valet. Under den här mandatperioden har de samarbetat med de borgerliga partierna. Men hur de ska göra nästa mandatperiod tänker de inte tala om före valet. Ska de fortsätta som stödparti åt den borgerliga alliansen så den kan fortsätta sin utförsäljningspolitik, som bland annat lett till att alla sjukgymnaster vid Bergslagssjukhuset i Fagersta blivit uppsagda.

Efter en lunch med Denise på mongolen begav jag mig till partiets ringcenter på partiexpen. Ringde ett 30-tal pensionärer, bland annat en före detta lärare som jag hade ett intressant samtal med om föräldrars medverkan i skolan och hur de ensamkommande flyktingbarnen tas emot.
Efter det dags för mitt första pass i valstugan. Oj vad mycket roliga diskussioner och samtal man hamnar i där. Men också svåra frågor. Då är det bra att det finns kunniga kolleger att bolla vidare till: pratade sjukförsäkring, jobb till unga, äldreomsorg, sjukvård, utsattheten hos de som står under överförmyndare, bemanningstjänsten för förskolor, skola och rösträttsregler. Kul!
Sen cyklade jag i väg på kvällens möte. Denna gång samråd hos Mälarenergi om ny sopförbränningspanna på kraftvärmeverket. Lärde mig en del men många frågor förblev obesvarade. Till exempel hur många procent av dagens biobränsle som ska ersättas med sopor??? Och vad som händer med den giftiga askan???

När jag äntligen kom hem sov 1 tredjedel av barnaskaran. Efter att ha uppdaterat partiets hemsida med en bild, och till sist bloggen ska jag nu äntligen alldeles strax, om bara en minut, eller två, lägga huvet på kudden och dra en och annan timmerstock.ZZZZZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


Rödgrönt samarbete i landstinget.

2 kommentarer:

Helene Dömstedt sa...

På samrådet redogjordes i grova drag både för hur aska kan användas och hur bränslefördelningen kommer att förändras för den planerade produktionen. Samrådets syfte var att hämta in synpunkter på vad som bör ingå i Miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) och informera deltagarna på samrådet om de förändringar som bolaget planerar att genomföra.

I den MKB som är under framtagning kommer det framgå mer detaljerat hur verksamheten förändras jämfört med nuvarande verksamhet och andra alternativa lösningar.

När det gäller införandet av avfallsbränsle, i huvudsak torrt verksamhets- och hushållsavfall, är avsikten att ersätta en stor del av den kol och torv som används idag - inte biobränslet. Noterbart är att av det avfallsbränsle vi avser att använda klassas 75% som biobränsle. Det innebär att när den nya anläggningen är drift kommer vi att använda ca 90% biobränsle och 10% fossila bränslen. Den bruna påsen med komposterbart avfall, och liknande avfall från t ex restauranger, ska även i fortsättningen gå till biogasproduktion. Allt detta framfördes på mötet.

När det gäller askor är flygaskan från avfallsförbränning är klassad som farligt avfall, men är för den skull inte giftig. Däremot kan askan laka ur ämnen som på längre sikt kan ha en skadlig påverkan på hälsa och miljö om den inte hanteras och lagras under kontrollerade former. Det vanligaste sättet att omhänderta aska från avfallsförbränning är att deponera den på en deponi som är godkänd för att ta emot askan. Där kontrolleras deponin kontinuerligt för att farliga ämnen från askan inte ska nå omgivande mark eller vatten. Övrig aska, så kallad bottenaska, kan användas till olika markkonstruktioner som t ex vägar eller som täckningsmaterial på deponier.

Med vänlig hälsning
Helen Dömstedt, Mälarenergi

Carin Lidman sa...

Tack Helena för klargöranden.