torsdag, augusti 05, 2010

Den svenska råvaran slaktas och packas i Polen

På köttförpackningen står det att råvaran är svensk, men likväl har grisen levt och blivit slaktad i gigantiska slakterier och djurfabriker i Polen. För det blir billigare att transportera unggrisen utomlands till ett land där hygien- och hälsokrav och krav på djurskydd inte är lika höga som i Sverige.

I de gigantiska djurfabrikerna florerar sjukhussjuka, svininfluensa och farliga tarmbakterier. För att hålla djuren friska matas de med antibiotika. För än är det tillåtet för att motverka sjukdomar.
I sjukvården talas det om att man ska vara restriktiv med antibiotika nvändning, för att inte utveckla resistens. Men här i djurfabrikerna är det stor risk att resistens utvecklas.
Dessutom är det risk att köttet som används i storkök - till exempel i lasarettsköken som tillverkar sjukhusmaten - innehåller bakterier som man får vinterkräksjuka av. Den största delen kött som används i storköken är importerat...


Om detta kan man läsa i dagens Svenska Dagbladet.
Vill man läsa ännu mer kan man läsa "Döden i Grytan" av Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart. Det ska jag göra.

Det borde vara självklart att allt kött ursprungsmärks. Även det som man blir serverad på restaurangen, på lasarettet, i skolan. Och det ska framgå också inte bara var grisen är född utan också var den fick sluta sina dagar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är klart att LRF vill ha
detta krav genomfört.
Det skulle ju gynna egna medlemmar.
Ett egoistiskt skäl alltså.
För egen del bryr jag mig inte om var köttet kommer ifrån och även i denna fråga så väljer jag inte det politiskt korrekta.

Carin Lidman sa...

Tack för din kommentar, Bo.
Visst är det så, att LRF talar för sina medlemmar när det vill att köttet ska ursprungsmärkas. Som konsument vill jag dock också veta var min mat kommer ifrån. Sen är det fritt att välja. Svenskt och vad det innebär, eller från ett annat land, och vad det innebär.

Lennart Nilsson sa...

Carin, detta är ju just det som är meningen med EU, dvs att allt skall "fritt" få röra sig över alla gränser utan att "klåfingriga politiker" skall få lägga sig i det hela. "Marknaden" sköter om det hela och är det så att du som konsument inte gillar det så får du sluta köpa, då kommer "marknaden" att rätta sig efter vad du vill, så enkelt är det ..... Vi har fått fullständig valfrihet men om det är någon frihet det vete tusan...mvh Lennart