måndag, mars 01, 2010

Tar med ena handen och ger tillbaka med andra, fast en del försvann på vägen...

Regeringen delar ut extra miljoner till kommuner och landsting för att höja kvalitén inom vården och omsorgen för äldre, men i Västerås kommer de äldre knappast märka någon skillnad. De dryga 6 miljonerna som Västerås kan söka täcker inte ens underskottet på 8-15 miljoner, som äldrenämnden beräknas få under 2010.
Regeringen pytsar ut extra pengar ett valår, men de borgerliga skattesänkningarna på riksnivå och i kommunen har gjort att äldrevården får mindre pengar.


Regeringens extrapengar ska bland annat gå till läkemedelsgenomgångar, förebyggande hembesök, demensvård, rehabilitering och kost.
Det är viktiga frågor där det behövs förbättringar också här i Västerås, även om vi har kommit en bit på väg. Till exempel har vi sedan flera år förebyggande hembesök, där äldre kan få råd och stöd om hur de kan undvika skador och få ett bättre liv.
Ett förbättringsområde där det dock finns mycket att göra är maten.
När man är gammal, inte längre så rörlig och kanske också sjuk kan maten vara ett av de få ämnen för glädje och njutning man har kvar. Vi Socialdemokrater i Västerås vill att man själv ska få vara med och bestämma över hur matbiståndet ska se ut. Kalla eller varma matlådor, hjälp att laga maten hemma eller kanske gå till en mötesplats och äta lunchen i sällskap med andra. Vi vill att man ska få styra över sin vardag även när man blir gammal.

Också när det gäller läkemedelsgenomgångar finns det viktiga förbättringar att göra.
Felmedicinering är en av de största orsakerna till att äldre människor hamnar på akuten. Så får det inte vara. Vi vill att kommunen tillsammans med landstiget ska ha regelbundna läkemedelsgenomgångar för alla äldre. Vi har det idag för de som bor på särskilt boende, men det räcker inte. Även de som bor kvar hemma i radhuset eller lägenheten behöver få sina läkemedelslistor granskade med jämna mellanrum.

Inga kommentarer: