fredag, mars 19, 2010

Granskning av äldreomsorgen

Plöjde igenom äldrenämndshandlingarna till på tisdag i går kväll. Då ska vi behandla granskningen av kvalitetsupphandlingarna som gjorts 2007 och 2008.
Granskningen har gjorts på begäran av oss från Socialdemokraterna och Vänstern i nämnden.

Granskningen visar att det finns brister och att avtalen inte följs i flera avseenden på alla aktuella boenden; Hagalidsgården, Eriksborg, Södergården, Rösegården. Alla föreslås komma in med redovisningar av åtgärder och några föreslås att dessutom rapportera muntligt inför äldrenämnden.

Tjänstemännens "granskare" skriver i sitt yttrande att ökade krav har gjort att utförarna fokuserat mycket på de aktuella områdena. Till exempel när en viss profil har beställts ang mat, djur, natur etc.
Men när mer resurser läggs på den spcifika inriktningen finns risk att de allmänna kraven inte uppfylls.
I skrivelsen står också att "det kan vara rimligt att räkna med en tempoförlust på cirka ett år innan verksamheten fungerar som planerat." "Byte av utförare och chef kan skapa turbulens vilket avspeglar sig i brukarenkäterna."

Granskningen ger inget entydigt svar på om kvalitén blir bättre eller sämre av kvalitetsupphandlingar.
Kvalitetsupphandlingar har visat sig bra om man vill lyfta fram ett visst område och profil. Det blir tydligare. Men det borde också kunna göras i direktbeställningar. I sådana fall skulle man slippa den turbulens och tempoförlust som blir vid byte av utförare. Detta måste man allvarligt ta med i beräkningen vid upphandlingar.

- En annan fråga är: hur höga krav kan vi ställa i en upphandling om vi inte skickar med de pengar som behövs för att bedriva verksamheten på ett säkert sätt?

Sammantaget är det svårt att säga om just konkurrensupphandlingar ger högre kvalitet. Det viktigaste instrumentet för att få en högre kvalitet i äldreomsorgen, är enligt min mening, granskningar av verksamheten. Genom brukar- och medarbetarenkäter, genom aktiva uppföljningar från tjänstemännen (som helst ska vara oanmälda besök) samt praktikdagar för politikerna i nämnden när man får chans till längre samtal och en större inblick i verksamheten.
När det kommer fram brister ska det ställas krav på att dessa ska åtgärdas.

Alliansen hävdar att konkurrensupphandling automatiskt leder till högre kvalitet. Så enkelt är det inte. Efter ett utförarbyte sjunker kvalitén, ialla fall tillfälligt. Och på all verksamhet, oavsett om den upphandlats, måste det ställas höga krav på kvalitet.
---

Radion hörde nyss av sig. De vill att jag kommer till studion och debatterar detta på onsdag klockan 15. Och självklart gör jag det. :)

Inga kommentarer: