onsdag, mars 17, 2010

Landstingsgnuggning

Under två dagar är alla gruppledare och nästan alla politiska sekrerare och tjänstemannaledningen från landstinget samlade i Ramnäs för ett arbetsseminarium. Det har handlat om ekonomi förstås, sjukskrivningstal, en jämlik hälsa, och nu patientsäkerhet. Och begrepp som synergi, Lean, HOPP, Cosmic, Senior Alert, Kaisen??? Asså, måste det vara nödvändigt med alla dessa begrepp? Kanske. Men ibland skulle man som vanlig dödlig polsek behöva en liten intern ordlista till hands när man är på landstingstillställningar.

Som vanligt så talas det en del om att landsting och kommuner måste bli bättre på samverkan. Som vanligt så gnälls det en del på kommunerna från landstingets håll. Och eftersom jag sitter på både kommun- och landstingsstolen kunde jag inte låta bli att tala om att landstinget minsann också dragit sig ur samarbeten... Tänker närmast på den verksamhet med förebyggande hembesök i Västerås där tidigare en sjusköterska finansierad från landstinget deltog. Men när stimulansmedlen tog slut drog sig landstinget ur medan Västerås stad valde att permanenta projektet. Utan sjuksköterska.
Vilket förde in diskussionen på att planeringen är för dålig för vad som händer när stimulansmedel tar slut. Vad gör vi med kunskapen och resultaten.

Inga kommentarer: