torsdag, mars 18, 2010

Se till det friska

I stället för att se till de fysiska behoven först gäller det att se till känslan av sammanhang före allt. För har vi inte den har vi ingen hälsa. Även kroniskt sjuka och funktionshindrade kan uppleva god hälsa. Om de har en känsla av sammanhang, upplever att de har en meningsfull vardag och får vara delaktiga.
Detta är ett viktigt förhållningssätt inom äldreomsorgen. Att se till det friska istället för det sjuka. Fokusera på möjligheterna i stället för svårigheterna. Att se till alla människors förmåga istället för vad de inte klarar av.

Om detta fick jag lära mig mer på ett seminarium om hur man möter äldre människor med kognitiva svårigheter arrangerat av Västerås Stad och Attendo.
Mycket inspirerande var det att höra Monica Berglund och Anki Hansson från "Tre Stiftelser" i Göteborg där man har kommit långt med att jobba med ett salutogent synsätt.
En del äldreboenden i Västerås försöker arbeta enligt detta. Andra är på väg. Men andra har en lång bit kvar. Svårt kan det förstås vara att vända attityder hos personal som är van att jobba på ett visst sätt. Fast egentligen borde det inte vara så svårt när man ser till vinsterna med dementa personer som mår bättre och kan klara sig med mindre mediciner.
En sak som särskilt framhölls var vikten av utevistelse och att röra på sig så man blir trött och svettig. Naturen skapar lugn. När man blir fysiskt trött sover man bättre. Det vet ju var och en och självklart gäller det även när man blir gammal.

Från äldrenämnden var vi dock tyvärr inte så många på seminariet. Det var jag och Rolf Falkland från moderaterna.

Inga kommentarer: