lördag, oktober 31, 2009

Välfärdsdebatt på hög nivå


Sitter just nu och lyssnar på den spännande debatten om välfärden på socialdemokraternas jobbkongress. Alldeles strax ska Åsa Eriksson från Norberg upp i debatten. Följ oss på vår kongressblogg.
Ylva Johansson från partistyrelsen inledde debatten och hon är verkligen en strålande talare. Hoppas att hon snart får avlösa den där karaktärslösa Clark Kent typen som är socialminister nu.

fredag, oktober 30, 2009

Omnämnd på vlt debatt

I dag finns en lång artikel på Vlt Debatt om upphandlingar och kvalitén inom äldreomsorgen av Kenneth Ström, skyddsombud på Södergården. På slutet nämner Kenneth mig och tycker att det "blå laget" ska göra som jag: ge sig ut i verkligheten. Tack, Kenneth! Vad roligt att du uppskattar mina verksamhetsbesök. De tänker jag fortsätta med - om jag får för verksamheten. ;)
---
Men just nu lever jag i den jättestora S-kongressbubbla. Hänger mest i delegationsrummet där Anna o jag skriver och skickar pressmeddelanden till lokal media hemma i Västmanland. Och så bloggar vi för förstås.

torsdag, oktober 29, 2009

Hur ska fler lockas jobba inom äldreomsorgen

Var med i radio Västmanland i dag och talade om vad som krävs för att höja statusen på undersköterskeyrket inom äldreomsorgen.

Hela inslaget kan ni höra om ni går in i lyssnararkivet. Klickar er fram till 29 oktober blocket mellan 15.00 och 16.00.

---
Nu är jag tillbaka på kongressen igen.

Fram o tillbaka


Gör en liten avstickare från kongressen i dag. Ska medverka i Radio Västmanland på eftermiddagen och prata rekrytering till Äldreomsorgen. Jätteviktigt ämne och svårt. Det krävs en rejäl statushöjning på undersköterskeyrket för att att locka fler att jobba inom äldreomsorgen. Men det är inte gratis.

Men sen tillbaka till Älvsjö för att skicka ut fler pressmeddelanden och blogga från kongressen tillsammans med Anna N. I går höll vi på till klockan 22. Började nio i morse. Ombuden har nattmangling till klockan 01.00 i kväll och i morgon kväll. Tufft schema.

onsdag, oktober 28, 2009

På plats på kongressen


Anna och Carin, blogg och mediainfoansvariga.
Läs mer och se fler bilder på vår fantiastiska kongressblogg!







Vi bor på lilla Hotell Älvsjö alldeles vid järnvägsstationen. Granne med polisstationen. Det känns tryggt.

tisdag, oktober 27, 2009

Radio, radio

Radion ringde.
-Hej, kan du vara med på torsdag i studion. Vi planerar en uppföljning om Södergården.
Självklart vill jag vara med i radion och prata bemanning och rekrytering till äldreomsorgen. Det är en av de viktigaste frågan för äldrevården och som betyder a och o för kvalitén.
Så nu ska jag ladda om för ett möte med folkpartisten Beng-Åke Nilsson i etern igen. Torsdag klockan 15.00.
Kul! Jag gillar radio. Jag sökte en gång jobb där, men blev kvar i tidningsbranschen. Men nu äntligen får jag prata i radio! Jag gillar verkligen den typen av massmedia. Lyssnar helst på P4, för den bra lokala journalistiken (mest heltäckande och störst bredd i länet), P1 för nyhetsbevakningen och samhällsprogrammen, P3 för musiken. Licensradio är bäst. Fast på landstingets gym är det mest Rockklassiker som vi svettas till.

Sitter just nu och väntar på att oppositionslandstingsrådet Denise Norström (S) ska debattera i P4 Västmanland med landstingsstyrelseordförande Tomas Högström (M) om privat kontra offentlig sjukvård. Ni som missar det kan gå in i lyssnararkivet, tisdag 27/10 15.30-16.00
Och i morgon klockan 6.50 måste ni slå på P4 Västmanland. Då intervjuas Åsa Eriksson från Norberg direkt på väg till JOBBKONGRESSEN.

måndag, oktober 26, 2009

Kongressvecka

Efter en helg som bestod av höstarbete i trädgården och dörrknackningssession på Vallby är det åter måndag och dags för en superspäckad vecka. Men rolig! Det är äntligen dags för JOBBKONGRESSEN!
Jag ingår i personalen för Västmanlandsdelegationen och ska tillsammans med Anna informera media och alla andra om vad våra 10 duktiga Västmanlandsombud gör.
På vår egen kongressblogg, kan ni följa Västmanlandsdelegationen.

På kongressen ska 1200 motioner behandlas, politiska riktlinjer antas, debatteras och voteras. Förhandlingarna håller på långt in på natten fast på lördag görs ett avbrott för Kongressfest.

torsdag, oktober 22, 2009

Arbetsmiljöverket inkopplat

Det är fler som har synpunkter på Södergården i Västerås.

Granska kvalitetsupphandlingarna

Pressmeddelande onsdagen den 21 oktober 2009

Granska kvalitetsupphandlingar inom äldreomsorgen
Vid äldrenämndens sammanträde tisdagen den 20 oktober 2009 krävde Socialdemokra-terna och Vänsterpartiet att de kvalitetsupphandlingar som gjorts inom äldreomsorgen i Västerås ska granskas och utvärderas.
Både (S) och (V) är positiva till idén om att tillämpa kvalitetsupphandlingar. Men de senaste upphandlingarna har väckt en rad frågor om hur de nya utförarna lever upp till den kvalité som de utlovat i ingångna avtal.
Därför ville (S) och (V) att de kvalitetsupphandlingar som gjorts sedan 2007 ska granskas och utvärderas.
Huvudfrågan är om kvaliteten ökat eller försämrats sedan upphandlingen gjordes. Där det framkommer brister i förhållande till vad som utlovats ska dessa åtgärdas skyndsamt.
Äldrenämndens stab fick i uppdrag att se över frågan och att återkomma med ett svar till nästa sammanträde med äldrenämnden i november 2009.

---
I morgon i pappersupplagan i vlt blir det en artikel om upphandlingar. En kort version går att läsa redan i dagens nätupplaga.
Där kommenteras mina uttalanden av Jonas Morian, informationschef på Attendo Care. Han är också känd s-bloggare. Själv skulle jag tycka det vara omöjligt att kombinera rollen som profilerad sosse och samtidigt informatonschef på ett företag som låter en stor del av de vinster de gör på skattebetalarnas pengar, gå till privat vinstutdelning. Vi socialdemokrater brukar ju tycka att skattepengar som ska gå till vård ska stanna där. Vinster ska återinvesteras i verksamheten. Frågan är var Jonas Morian står? Eller tycker han en sak när han är på jobbet och en annan när han är s-bloggare???

Konstskolan

Västerås satsar 5 miljoner i bara lokalhyra på ett nytt Konstmuseum, men alliansen har inte råd att lägga den enda miljon som behövs till att bevara Konstskolan. Nu kommer Konstskolan att gå sotdöden till mötes.
Frågan är vad man ska fylla det nya Konstmuseet med?
Konstskolan har funnits i Västerås sen 1967. Vad man blir där kan du läsa här.

Socialdemokraterna lovar att driva Konstskolan vidare om vi får åter makten i Västerås 2010.

Lyssna också på debatten mellan Staffan Jansson (S) och Roger Haddad (FP. Lyssnararkivet 22 oktober i blocket 8.30 - 9.00.

onsdag, oktober 21, 2009

Södergården i radio

Attendo höll inte vad de lovade på Södergården i Västerås.
Läs mer här.
Eller lyssna på SR nyhetssändning där jag är intervjuad som ni också hittar på ovanstående länk.

tisdag, oktober 20, 2009

Korttids och upphandlingar

Ska strax bege mig till stadshuset. Dags för äldrenämnd.
I dag har vi flera kontroversiella ärenden på bordet:
1. Nedddragning av korttidsplatser. Helt plötsligt ska 24 platser dras ner istället för 12. Alliansen är desperat och får inte budgeten att gå ihop. Den föreslagna neddragningen är oansvarig och inte tillräckligt utredd. Till och med stabens egen utredare säger att ytterligare saker, som till exempel rehabiltering måste klaras ut innan fler än 12 platser kan dras ner.

2. Oppositionen kommer kräva att det görs en granskning av alla genomförda kvalitetsupphandlingar som gjorts sedan 2007. Detta med anledning av vad som bland annat har skett eller snarare inte skett på Södergården.

3. Personligen kommer jag kräva ett tillägg i yttrandet över länsstrategin för kvinnofrid. Det står för lite om hur man ska hjälpa förövarna. Om man inte får männen att sluta slå kommer problemen inte att sluta.

4. Budgetavstämningen. Jag tror inte man kan räkna hem besparingen på Gryta med 6 miljoner. Det går inte att stänga en halv avdelning som föreslås.

---
I morgon är det landstingsfullmäktige. Oppositionen kräver att vårdköerna redovisas. Hur är det egentligen med vårdköerna i Västmanland. Har de blivit längre fastän majoriteten påstår att de har blivit kortare???


Och så till sist Radiotips:
Jag medverkar i Närradion för Västerås imorgon onsdag klockan 10.00, 93,7 mhZ. Och pratar äldrefrågor.
I går blev jag intervjuade av Sveriges Radio Västmanland. Sänds i nyheterna i morgon. På eftermiddagen har jag blivit inbjuden att sitta i studion och debattera med äldrenämndsordföranden Bengt-Åke Nilsson (FP).
Kul!

söndag, oktober 18, 2009

I Irsta

Tillbringade ett par timmar av den fina höstdagen i Irsta där jag tillsammans med ett gäng andra glada sossar knackade dörr och pratade med Irstaborna.
Många kloka synpunkter fick vi in. En berättelse som berörde särskilt var mannen som efter en arbetsplatsolycka drabbats av stroke.
För honom var nu framtiden mycket oviss. Jobba heltid klarade han inte av, men med de nya hårdare reglerna var det osäkert om han skulle få fortsätta att jobba deltid och sjukskriven resten. Antingen eller.
Han visste i all fall vad han inte skulle rösta på om 11 månader.

fredag, oktober 16, 2009

Tärnagrupp






Har tillbringat dagen på Tärna folkhögskola tillsammans med S-landstingsgruppen. Det är verkligen en himla bra fullmäktigegrupp. Det kommer alltid fram så många bra synpunkter. Och så är det så bra stämning.
I dag gästades gruppen av Sven-Erik Österberg som drog frågor inför kongressen och PO Rapp, blivande oppositionsledare och efter valet kommunalråd i Sala!

Det är så fint på Tärna. En riktigt genuin folkhögskola som har precis en sån där trivsam folkhögskolekänsla som folkhögskolor ska ha. Alla som nån gång har haft förmånen att gå på folkhögskola vet vad jag talar om. Själv tillbringade jag ett år 1986-1987 på skrivarlinjen på Jakobsbergs folkhögskola. En mycket bra tid i livet och så annorlunda mot alla andra studier jag haft både tidigare och efter.

torsdag, oktober 15, 2009

Fagerstagubbar

Lyssnar på radion. Handlar om politiska läget i Fagersta. Radion har samlat företrädare från S, V, och M. Bengt, Stig och Jan heter dom. I Fagersta heter kyrkoherden Henrik, chefredaktören Ola, chefen på stora företaget Hans eller Ronnie, och kommunens kanslichef Anders, ordförande för stora idrottsföreningen Stefan eller Håkan.
Ja, ja - jag bor inte där längre...

Var god dröj!

Oppositionspolitikerna Denise Norström (S) och Elisabeth Löf (S) har båda synpunkter på väntetiderna till vården, fast från lite olika infallsvinklar. Se vlt idag:

Landstinget anklagas för att trixa med siffror för att få regeringens kömiljard. Genom att redovisa patienters väntetid som självvald nås målet om kortare vårdköer.

Får telefontiderna ”ta slut” på en vårdcentral? Det tycker inte landstingspolitikern Elisabeth Löf (S), som tänker ta upp frågan i fullmäktige.

onsdag, oktober 14, 2009

Trix fixar kön

Alliansen i Landstinget Västmanland trixar med siffrorna för att komma åt kömiljarden, som Dagens Eko har rapporterat om idag. I verkligheten har aldrig så många väntat så länge på att få besöka en specialistläkare som nu i Västmanland. Det kan man utläsa av Sveriges kommuner och landstings statistik.
Skillnaden är att de flesta står i en kö för "självvald väntan". I stället för att åka och träffa en doktor i en annan del av Sverige väljer de att stå kvar i kön. Och då får man vänta...

PRESSMEDDELANDE 2009-10-14

Vårdköerna i Västmanland rekordlånga
Vårdköerna i Västmanland har aldrig varit så långa som under den nuvarande borgerliga landstingsmajoriteten. Bakom den skenbara minskningen ligger endast ett trixande med statistiken, som Ekot rapporterar om idag. Totalt har 3665 patienter i Västmanland väntat längre än den statliga vårdgarantins 90 dagar på att få träffa en specialistläkare. Det 2643 fler patienter än vad den officiella statistiken hittills gjort gällande.

– Västmanlands sjukvård behöver ordentliga resurser. Alliansen har prioriterat skattesänkningar framför tillräckligt med pengar till sjukvården. Resultatet ser vi nu i form av växande vårdköer, säger Denise Norström, oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna.

tisdag, oktober 13, 2009

Upphandlingens konsekvenser

Det var en gång ett ålderdomshem i Västerås. Det hette Södergården. Det blev föremål för upphandling. En kvalitetsupphandling. Pengarna skulle vara de samma. Kvalitén skulle avgöra. Kommunala utföraren proAros förlorade och en privat utförare vann. På några få poäng. Men den som vann lovade högre kvalité. Bland annat genom att ha en liten bättre beskriven profil. Djur, natur och hälsa utlovades.
Ett halvår har gått. Vad har hänt?
1. Maten lagas fortfarande i Södergårdens kök, är ungefär likvärdig som förut. Men lunchen har numer förrätt. En dag var det sparrissoppa: två paket varma koppen att dela på 14 personer... En annan dag levererades en påse morrötter till avdelningarna som skulle bli morrotssallad. Fast på avdelningarna finns inget rivjärn... En annan dag skulle serveras tomatsallad - som skulle göras på tre tomater och ett par cm purjo till 14 personer.
90 kronor i veckan per boende finns till frukost, mellanmål, eftermiddagsfika och kvällsmål. Det räcker inte till så mycket ingredienser till bullar eller färska bär till mellanmålet det.

2.På en våning inreds nu ett "medelhavsrum". På en annan ska det bli biosalong. På bottenvåningen ett spa. Men personalen har blivit färre. Fler delade turer och heltidare har tvingats gå ner på deltid. På ålderdomshemmet bor svårt sjuka människor. Flera dementa, andra halvsidesförlamade. De behöver någon som har tid att prata med dem. Som kan ta ut dem en stund, så de får känna sol och vind i ansiktet. De behöver händer, värme, kärlek och tid. Lukten av nybakade bullar. Så skulle jag vilja ha det den dagen jag blir så gammal och sjuk att jag inte kan bo hemma längre.

3. Tidigare skedde all social dokumentation med datorstöd. Nu är det tillbaka till pappersstadiet igen.

4. Tidigare var personalen stolt över sitt kvalitetsarbete BraVård. Det är borta. Ersatt av en pärm i ett skåp på avdelningen.

---

Jag är mycket kritisk till den upphandlingsmodell som tillämpas i Västerås. Varför ska ett boende som fungerar bra upphandlas så att kvalitetsarbete kastas över ända och personalen blir mer stressad. Det är inte bra för nån. Jo möjligen för det privata företag som vann upphandlingen och kan göra vinst på skattebetalarnas pengar. Men det är knappast bra för Kalle, Stina, Inga och alla de andra som bor där.

måndag, oktober 12, 2009

Politikeraktiviteter


Ur vlt 3/10 -09


I morgon är det dags igen för äldrenämndspolitiker Lidman att ge sig ut i verkligheten. Denna gång till Södergården på Viksäng som har fått ny utförare under året. Attendo vann upphandlingen över kommunala proAros som har haft hand om Södergården tidigare. Ska bli intressant att se hur det är där nu.
Har försökt förmå Västerås Tidning att följa med. Få se om de nappar.

Helgen ägnades åt delegationsarbete inför s-kongressen. Tillsammans med Anna N är jag media- och informationsansvarig för delegationen. Bland annat håller vi på att förbereda en skitsnygg blogg. Mer om den sen.

fredag, oktober 09, 2009

Felgynnade

Jag gynnas av regeringens politik, därför tänker jag rösta på Socialdemokraterna i nästa val.
DN slog upp stort i går att rödgröna väljare gynnas av regeringens politik. Men det är inte det samma som att tycka den är bra. Jag tycker nämligen inte det är till fyllest att jag och alla andra som har det lika bra som jag eller mycket bättre eller mycket mycket bättre har fått det ännu jättemycket bättre på bekostnad av en grupp som har det väldigt svårt. Sjuka och arbetslösa till exempel som har fått det sämre.
Sänkta skatter har gett mer i plånboken. Det är ju trevligt i och för sig. Men jag tycker det skulle vara ännu trevligare om kommuner och landsting fick större skatteinkomster så att de kan bedriva bättre skola, sjukvård och äldreomsorg!
Läs gärna Margareta Perssons blogg om hur hennes svar blev feltolkade i DN.

torsdag, oktober 08, 2009

Äldredagen

Har varit på en mycket givande äldredag.
Några reflektioner.

-Vill man bo i ett särskilt hus när man blir äldre, eller vill man bo i bra lägenheter, där det finns närhet till service, fastän man kan ha grannar som kan vara i alla åldrar?

- Vems ansvar är det om en person äter 25 olika läkemedel. Vem har ansvar att se att läkemedlen används klok så att det ej går på tok? Och tar läkarna hänsyn till att en gammal kropp fungerar annorlunda än en medelålders när de skriver ut läkemedel?

- Maten som serveras på våra äldreboenden och i Samhalls matlådor - tar den hänsyn till kostcirkeln? Och om den gör det, är det gott? Smakar det inte och ser inte aptitligt ut spelar det ingen roll hur väl den uppfyller kostcirkeln.

---

Balans i livet

En liten snabblogg innan dagens begivenhet.

Ska strax bege mig till Aros Congress Center och Äldredagen som arrangeras av Västerås stad. Temat för årets dag är "Balans i livet". Om hur vi som äldre kan förebygga hälsa. Gissa vem som gav idéen när tjänstemännen slängde ut frågan på äldrenämnden för ett halvår sedan. Carin Lidman...
Fast dagen handlar också om boende och medicinanvändning. Men allt hänger ihop. Hur vi bor, hur vi lever, hur vi har vår fritid och våra relationer - allt leder till hur vi mår.

Och själv mår jag bara bra, sköter både medicinerna (inga alls) och maten (mycket ost, frukt och grönsaker - helst ekologiskt) motionerar (cykel är ett utmärkt transportmedel i den här stan) och har energigivande relationer (förutom en dust med en av ungarna härom morgonen som vägrade inse att det var minusgrader och klä på sig därefter...)

onsdag, oktober 07, 2009

Svårare få komma till kurator och psykolog med privat vårdcentral

Privata vårdcentraler ger mindre kuratorshjälp
- oppositionen kräver tydligare styrning och kontroll


- Det här är vad vi befarat hela tiden. Därför har vi från oppositionen krävt i vår landstingsplan i flera år att psykiatrisk vård ska vara ett självklart inslag i närsjukvården.
Det säger Denise Norström (S) oppositionslandstingsråd.
Detta med anledning av tidningen ”Dagens medicins” (41/09) avslöjande om att de privat drivna vårdcentralerna i Västmanland ger sina patienter betydligt mindre vård hos psykologer och kuratorer än de offentliga.

I senaste numret av ”Dagens Medicin” framgår att de privat drivna vårdcentralerna skickar långt färre av sina patienter vidare till psykolog, kurator och arbetsterapi, än de offentliga. Genom att hålla inne med remisserna kan de privata utförarna spara pengar.
- Det är mycket allvarligt om det är så att patienter inte får den psykiska hjälp de behöver. Den psykiska ohälsan ökar i samhället. Det kan också vara så att kroppsliga symptom hänger ihop med hur man mår psykiskt, då är det viktigt att man får rätt hjälp, säger Denise Norström.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill ha en tydligare styrning över hur vårdcentralerna använder skattebetalarnas pengar, så att de går till rätt saker. Det är också tydligt att det behövs noggrannare kontroller och uppföljningar, menar oppositionen.
- Skattebetalarnas pengar ska gå till vård, inte till privata vinster. Därför har vi från oppositionen krävt och kräver fortfarande att alla vårdcentraler, oavsett om de drivs privat eller i landstingets regi, ska vara skyldiga att redovisa hur skattebetalarnas pengar används, säger Juha Rundgren (V), oppositionslandstingsråd. Men detta vill inte den moderatledda landstingsmajoriteten.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skriver i sin landstingsplan att familjeläkaren ska vara ansvarig för att de med lättare psykiska åkommor får behandling och att de som behöver får remiss till specialist. Familjeläkarna ska ha tillgång till beteendevetenskaplig kompetens så att patienter med psykisk ohälsa kan få rätt vård.
I ”Dagens medicin” ger en privatpraktiserande läkare i Västmanland sin syn. Människor som mår ”allmänt dåligt” hör inte till sjukvården anser han. De ”ska tas omhand av kommunens instanser”.
-Det här är inte ett synsätt som vi ställer upp på. Vart menar läkaren att man ska vända sig? Det finns väl inget psykologkontor hos kommunen, säger Denise Norström (S).

måndag, oktober 05, 2009

Heja Grekland!

Vad skönt med den socialistiska valsegern i Grekland. Det finns hopp för Europa. Du kan också göra en insats för att Sverige får en ny inriktning nästa höst.

lördag, oktober 03, 2009

fredag, oktober 02, 2009

Rapport från landstingsstyrelsen

PRESSMEDDELANDE
2009-10-02

Oppositionen befarar
att färre får röntgen


Vad förändringarna i ersättningssystemet till Vårdval Västmanland kostar har inte utretts. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kräver en ekonomisk konsekvensanalys.
- Majoriteten skjuter inte till några mer pengar. Vi i oppositionen har hela tiden hävdat att närsjukvården måste få mer resurser. Den går redan idag med ett stort underskott. Risken är att de förändringar som nu föreslås bara blir ett slag i tomma luften, säger Denise Norström (S), oppositionslandstingsråd.

I dag tar landstingsstyrelsen ställning till en rad förändringar i ersättningssystemet till vårdcentralerna. Landstingsfullmäktige tar beslutet 21 oktober.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har sedan Vårdval Västmanland infördes påtalat bristerna i ersättningen. Vårdcentraler i socialt utsatta områden där befolkningen har högre ohälsa missgynnas. Nu ska ersättningen göras om så att den blir mer rättvis.
- Det är bra att den borgerliga landstingsmajoriteten äntligen tagit sitt förnuft till fånga och gör om ersättningen. Men det finns andra saker som är tveksamma och som man inte har utrett konsekvenserna av. Till exempel vad det innebär att vårdcentralerna själva ska stå för kostnaderna för röntgenundersökningar, säger Juha Rundgren (V) oppositionslandstingsråd.
S och V befarar att det kan leda till att färre patienter skickas till röntgen eftersom vårdcentralerna kan spara pengar på det. Liknande problem fanns tidigare när det gällde sjukgymnastik.
S och V kräver också att
- kraven på telefontillgänglighet skärps. Många äldre har problem med knapptelefoner och call-backsystem.
- Att vårdcentralerna ska prioritera hälsofrämjande arbete. Särskild ersättning ska utgå till vårdcentraler som arbetar förebyggande.
- Landstinget ska kunna styra etableringarna av vårdcentraler dit de bäst behövs. Det ska vara valfrihet för patienterna, inte företagen.
- Alla vårdcentraler oavsett om de drivs privat eller i landstingets regi ska vara skyldiga att redovisa hur skattebetalarnas pengar används.

torsdag, oktober 01, 2009

Varje elev en tillgång

Läs mitt och Anders Teljebäcks svar till Roger Haddad (FP) i vlt i dag.

"Det vi vänder oss mot är Haddads ensidiga synsätt. Ingenting om förebyggande verksamhet. Ingenting om stöd till elever som har det tufft i skolan. 13-14 procent av eleverna går ur skolan med ofullständiga betyg i kärnämnena. Det löser man inte med disciplin, det behövs stöd och vägledning."

Genusperspektivet i Bärsingen

Sitter och bläddrar igenom lokaltidningarna som vanligt på morgonen. Bärgslagsbladet har ett mycket ambitiöst reportage om "skitåret" som breder ut sig över 6 sidor i tidningen. Men vet ni, jag tappar genast intresset.
På bilderna räknar jag till 12 män och 1 kvinna. Hon är anonym och har ryggen vänd mot kameran! Nej förlåt. 13 män är det, bylinebilden på reportern är ju också en man...