Privata vårdcentraler ger mindre kuratorshjälp
- oppositionen kräver tydligare styrning och kontroll
- Det här är vad vi befarat hela tiden. Därför har vi från oppositionen krävt i vår landstingsplan i flera år att psykiatrisk vård ska vara ett självklart inslag i närsjukvården.
Det säger Denise Norström (S) oppositionslandstingsråd.
Detta med anledning av tidningen ”Dagens medicins” (41/09) avslöjande om att de privat drivna vårdcentralerna i Västmanland ger sina patienter betydligt mindre vård hos psykologer och kuratorer än de offentliga.
I senaste numret av ”Dagens Medicin” framgår att de privat drivna vårdcentralerna skickar långt färre av sina patienter vidare till psykolog, kurator och arbetsterapi, än de offentliga. Genom att hålla inne med remisserna kan de privata utförarna spara pengar.
- Det är mycket allvarligt om det är så att patienter inte får den psykiska hjälp de behöver. Den psykiska ohälsan ökar i samhället. Det kan också vara så att kroppsliga symptom hänger ihop med hur man mår psykiskt, då är det viktigt att man får rätt hjälp, säger Denise Norström.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill ha en tydligare styrning över hur vårdcentralerna använder skattebetalarnas pengar, så att de går till rätt saker. Det är också tydligt att det behövs noggrannare kontroller och uppföljningar, menar oppositionen.
- Skattebetalarnas pengar ska gå till vård, inte till privata vinster. Därför har vi från oppositionen krävt och kräver fortfarande att alla vårdcentraler, oavsett om de drivs privat eller i landstingets regi, ska vara skyldiga att redovisa hur skattebetalarnas pengar används, säger Juha Rundgren (V), oppositionslandstingsråd. Men detta vill inte den moderatledda landstingsmajoriteten.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skriver i sin landstingsplan att familjeläkaren ska vara ansvarig för att de med lättare psykiska åkommor får behandling och att de som behöver får remiss till specialist. Familjeläkarna ska ha tillgång till beteendevetenskaplig kompetens så att patienter med psykisk ohälsa kan få rätt vård.
I ”Dagens medicin” ger en privatpraktiserande läkare i Västmanland sin syn. Människor som mår ”allmänt dåligt” hör inte till sjukvården anser han. De ”ska tas omhand av kommunens instanser”.
-Det här är inte ett synsätt som vi ställer upp på. Vart menar läkaren att man ska vända sig? Det finns väl inget psykologkontor hos kommunen, säger Denise Norström (S).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar