fredag, november 26, 2010

Höjd busstaxa, ingen väg och ingen utredning av upphandlingarna

Talarstolspremiären tycker jag gick bra. För egen del. Sen gick det sämre i voteringarna. Alliansen kunde ha låtit bli att begära votering. Men det gjorde de inte. Och tack vare Sverigedemokraterna kunde de få igenom sju av sina åtta yrkanden. I en fråga var Sverigedemokraterna splittrade så den vann vi.

Så på grund av Alliansen och Sverigedemokraterna så blir det ingen utredning av konkurrensutsättningen av äldreomsorgen och annan omsorg utan istället fortsatta upphandlingar, sms-taxan på bussen höjs, det blir ingen ny väg till Geddeholm, barn till föräldralediga och arbetslösa får inte längre vistelsetider på förskola och fritis, Västerås prisbelönta kulturskola ska utsättas för konkurrens.
Och på grund av att en av de tre sverigedemokraterna röstade för att vårdnadsbidraget ska avskaffas, så gör det det om ett halvår. Det var den voteringen vi vann.

I radion påstod en folkpartist att det var de som argumenterade bäst som vann. Men givetvis är det inte så. Sverigedemokraterna hade klargjort för länge sen, via media, att de tänkte stödja Alliansen. Det visste förstås Alliansen om, och de kunde inte motstå frestelsen att få igenom sina förslag med Sverigdemokraternas stöd.
Vi Rödgröna var beredda att förhandla om allt, för att visa att Västerås har ett stabilt styre som tar ansvar för Västerås. Vi var överens om hur 6 miljarder skulle fördelas. Men Alliansen gjorde tidigt klart att de inte ville komma överens om allt. De valde hellre att driva igenom sina ståndpunkter med stöd av Sverigedemokraterna.

Om jag var i samma situation skulle jag ta mig en allvarlig funderare på om det var på det här sättet jag skulle vilja driva politik i fyra år. För somliga borde segerns sötma smaka lite väl besk idag.

onsdag, november 24, 2010

Talarstolspremiär

I morgon torsdag är det dags för mig att göra premiär i talarstolen på kommunfullmäktige. Det är budgetdebatt och planerat för en riktig långkörare. Vi börjar klockan 8.00 på morgonen, kan hålla på fram till 23 och för säkerhets skull är fredagen reservdag ifall sammanträdet skulle dra ut riktigt läääääääääääänge...

Här kan ni följa debatten direkt via Västerås stads hemsida. Det går också att lyssna på debatten i efterhand.

Har planerat att gå upp minst två gånger eftersom jag är ordförande i två nämnder.
Vård och omsorg debatteras klockan 13 och miljö och samhällsbyggnad runt klockan 15.
Egentligen är det fantastiskt att debatten beräknas hålla på i över 12 timmar när sju av fullmäktiges åtta partier redan är överens om budgetramarna.

Och så en liten glad nyhet. Västerås är en av de tre kommuner som får fem miljoner av Hjälpmedelsinstitutet för Teknik för äldre.

torsdag, november 18, 2010

Upplåst

På sex av tio äldreboenden låses de boenden in på natten utan möjlighet att tas sig ut. Det visare en granskning som Socialstyrelsen gjort.

Enligt de rapporter jag fått och vad jag sett och fått höra när jag varit ute på våra äldreboenden i Västerås så förekommer inte såna missförhållanden i Västerås, som har rapporterats från andra håll i media. Att de gamla låses in och sen går personalen där ifrån. På varje boende ska det finnas minst två personal på natten. Sen kan det förstås verka väldigt lite ändå när boendena har flera våningar.
Jag bara hoppas att personalen verkligen rapporterar när de ser missförhållanden eller att äldre far illa. Om de inte av något skäl vågar rapportera det till sin chef eller lex Sarah anmäla det så hoppas jag att de hör av sig till media så det kommer fram. Massmedia har lagstadgat källskydd. Den som efterforskar källan begår ett lagbrott.
Fick själv medverka i radion i dag för att prata om detta. Se lyssnararkivet 18/11 ca 8 minuter över 15.

I morgon har jag bokat in ett verksamhetsbesök åt den rödgröna äldrenämndsgruppen på äldreboendet Änglamarken, på Erikslund. Då ska jag passa på och fråga hur de har det med dörrlåsen.

tisdag, november 16, 2010

Nya äldrenämnden

Har i dag haft en heldag med äldrenämnden. Förmiddagen ägnades åt en rejäl runda runt bordet som avslöjade att i äldrenämnden har vi både lärare, sotare, en kock, jurist, sjuksköterskor och ingenjörer som brinner för demensvård, personalen, kunskap, kvalitet, äldremakt, bättre mat och har dolda talanger som att packa smart, vedsågning, spela trummor snabbt, matlagning och göra rundrån.
Sen matades vi med kunskap av våra duktiga tjänstemän som undervisade oss om Lex Sara, förebyggande verksamhet, hälso- och sjukvårdslagstiftning och mycket mer.

På själva nämndsammanträdet argumenterade alliansen varför de tycker att hemtjänsttaxan ska höjas. Detta förslag från den tidigare äldrenämnden har ju återremitterats av kommunstyrelsen till äldrenämnden. Det är inte nödvändigt att höja taxan för att få budgeten att gå ihop för 2011. Ändå vill Alliansen gå fram med en höjning av hemtjänsttaxan. Syftet är att folk ska välja hushållsnära tjänster istället för hemtjänst när den blir dyrare. En argumentation som jag tycker inte håller om man vill att våra äldre ska ha en sammanhållen vård och service med hög kvalitet.

Det blev också en lång debatt, eller snarare argumentation från Alliansen vad det tyckte om nämndens tidigare beslut att stoppa konkurrensutsättningen av gruppboenden för dementa. Det fälldes bland annat ord som att " det här var den mest korkade majoriteten någonsin" i Västerås. Nu ska i rättvisans namn sägas att de flesta i alliansen, ja alla utom en, höll god debatton.

Jag har full respekt för att man har olika åsikter och har rätt att argumentera för dem - men att komma insinuanta angrepp, personliga påhopp och angrepp på personer som inte ens finns i rummet kommer jag aldrig tycka hör hemma i en politisk debatt, och kommer också påpeka detta. Som ordförande värnar jag om ett gott debattklimat där alla kan och vågar komma till tals utan att bli utsatt för kränkningar eller ett otrevligt språk.

måndag, november 15, 2010

Socialdemokratin

Den här turbulensen inom socialdemokratin. Det känns inte bra. Jag tycker Mona har varit en bra partiledare. Hon har haft ett ledarskap som länge varit efterlängtat. Lyssnat och varit närvarande. Hon var värd något bättre.
Jag tror inte de här partiledarspekulationerna leder framåt. Det som däremot behövs är en omprövning av politiken. En omprövning av attityder. Men nu är det som det är.
Nu blir det hela havet stormar fram till extrakongressen. Först sen kan politiken börja formas.

Under tiden sysslar jag med att utveckla den rödgröna politiken i Västerås.
Kommunalrådsberedning och Teknisk nämnd i dag.

fredag, november 12, 2010

Cirkulationsplats på plats





En snabb lektion i garaget och under den korta färden till rondellinvigningen.
Att starta en elbil är inte som att starta en vanlig bil, fast nästan.
Vid Pettersbergsgatan Vallbyleden fanns redan media på plats, Vlt, TV4, Västerås X-tra och Radio Västmanland.
Radion gjorde en snabb intervju först, innan de var tvungna att hasta iväg till nästa pressträff. Den fixade jag, trots att jag inte var förberedd på frågan om vilka fler cirkulationsplatser som är planerade i Västerås.
Sen hälsa på projektören och några andra herrar.
Dags för det lilla anförandet. Gick också helt ok. Fast det tog slut väldigt fort... Och lite besvärligt är det att både hålla i fusklapp och mik samtidigt. Något som jag behöver träna på.
Sen skulle jag då hoppa in i kommunens elbil och provköra rondellen ett varv. Nu är det så med elbilar att de låter ingenting alls när de är igång. Vred om nyckeln, instrumentbelysningen lyste, bilen rullade sakta nerför backen.
Vad trög den är tänkte jag. Stannade vid rondellen. Fritt, dags att trycka på gasen. Inget hände. Av med tändningen, på med tändningen, släppa kopplingen, inget hände. Jag kände svetten sippra fram i pannna. Vad i glödhetaste... Inget hände. Bilarna bakom tutade. Vlt fotade. Kommunikatören från tekniska staben kom till undsättning, men inget hände trots hans instruktioner. Han satte sig i bilen och försökte starta. Och då - ja just det - du skulle ju trycka ner den där lysande knappen i mitten innan tändningen vrids om...
åhhh pinsamt pinsamt. Äntligen var bilen i gång och för säkerhetsskull körde jag två varv.
Det blir väl bra media i alla fall, roligare än en vanlig trist kommunal invigning - kan se rubrikerna framför mig:
Tekniska nämndens nya ordförande klarar inte av att starta kommunens elbil

Men är det något jag kan efter det här så är det att starta en elbil. Fast till nästa rondellinvigning blir det cykel!

---
Cirkulationsplatsen vid Vallbyleden - Pettersbergsgatan ersätter den farliga fyrvägskorsning som fanns där tidigare. Rondellen har länge varit ett önskemål. Den har kostat 6 miljoner att bygga, men till det har kommunen fått ett bidrag på 1,5 miljon från Trafikverket. Den har tagit 5 månader att bygga.

torsdag, november 11, 2010

Fredagssnurr

PRESSINBJUDAN
Invigning av cirkulationsplats Vallbyleden
Efter en ovanligt snabb byggtid på bara fem månader och en totalkostnad på sex miljoner kronor är nu cirkulationsplatsen i korsningen Vallbyleden-Pettersbergsgatan klar.
I och med det har den trafikfarliga korsningen blivit betydligt säkrare.
att inviga den nya cirkulationsplatsen.

Ni är hjärtligt välkomna att bevaka invigningen.

Tid: Fredagen den 12 november kl 11
Plats: Korsningen Vallbyleden-Pettersbergsgatan
Kommunalrådet och ordföranden i Tekniska nämnden, Carin Lidman (S), kommer att använda stadens elbil för

onsdag, november 10, 2010

Kommunstyrelse i töväder

Har idag haft min första kommunstyrelse där budgeten behandlades.

Det blir ingen höjning av hemtjänsttaxan till äldre och funktionshindrade i kom-munfullmäktige. De rödgröna beslutade på onsdagen i kommunstyrelsen att ärendet skulle återremitteras till äldrenämnden. Alliansen ville dock att taxan ska höjas.

Enligt ett beslut från den tidigare äldrenämnden förslogs att hemtjänsttaxan skulle höjas från 144 kronor i timmen till 204 kronor i två steg - ett beslut som S och V inte deltog i. Så mycket mer i intäkter skulle inte höjningen ge, eftersom reglerna om maxtaxa träder in.

Syftet med den föreslagna höjningen var att Västerås äldre och funktionshindrade skulle välja bort hemtjänst och istället anlita tjänster från den privata servicemarknaden som inte alls har samma krav på kontroll och kvalitet. Vi tycker inte det är schysst. Våra äldre och funk-tionshindrade ska kunna ha råd med hemtjänst där kvalitetskraven är höga.

På de certifierade hemtjänstutförarna, där både kommunen och privata alternativ finns, är kraven höga på kvalitet och utbildad personal. Personalen där kan till exempel hjälpa till och upplysa äldre och funktionshindrade om de behöver mer hjälp. Det här är viktiga kvalitets-aspekter som skulle försvinna om man istället tvingas välja alternativ som inte har samma krav på sig.

Vi sätter kvalitén i hemtjänsten först. Därför är vi inte beredda att göra hemtjänsttaxan så dyr så att man tvingas välja något som är sämre.

---

Annars har man ju hamnat ordentligt i hetluften genom beslutet att höja parkeringsavgifterna i centrum. Fast om det råder fullständig politisk enighet.

---
Det senaste dygnets plog-sand-saltinsats kostade kommunen två miljoner. Bara så ni vet...

tisdag, november 09, 2010

Första teknisk nämnd i vinterns första snö

I dag har jag haft mitt livs första tekniska nämnd. Fick en strålande start. Eller vänta - det var en snöovädrig start!
En ploginsats av hela stan kostar 1,2 miljoner kronor. I Tekniska nämndens budget är ca 24 miljoner avsatta för snöplogning. I år har det hittills redan gått åt dubbelt så mycket...
Men det innebär inte att man låter bli att ploga ikväll. Nej blir det mer än 5-8 cm snö på gatorna - och 3 cm på cykelvägarna ska snön bort.
Vlt skriver om det här.

Fick också ställa mitt livs första propositionsordning.
Vi rödgröna vill behålla sms-biljetten på bussen på 20 kronor för vuxna och 10 för ungdom. Alliansen ville höja till 22 respektive 11.
Vårt 20-kronorsförslag går vidare till morgondagens kommunstyrelse och ska slutligen beslutas av kommunfullmäktige 25 november.

Nu är det snart dags att cykla hem i blötsnön. Imorgon är det dags för säsongens första backträning inför skidsäsongen med Vandrarringen. Kanske blir det till och med med skidor redan i morrn? Måste nog se över laggen ikväll. :)

söndag, november 07, 2010

Rådsplanering

En ny vecka i kommunalrådets liv börjar i morgon.
Kommunalrådsberedning - tandläkarbesök - teknisk nämnd, arbetsutskott med tekniska nämnden, socialnämndsplanering, kommunstyrelse, ordförandeträff och kanske också en invigning.
Inte undra på att det känns ganska nervöst emellanåt, men också förstås väldigt spännande. Har ägnat söndagkvällen åt att studera handlingar inför tekniska nämnden och studerat kalendern för nästa år och insett att livet blir ganska inrutat. Och apropå rutor hoppas jag att jag snart ska få tid att ta mig an mina obefintliga magrutor och bekanta mig med stadshusets gym. Hög prioritet. Att hålla sig form är viktigt om jag ska hålla för det här. Och sömn också. Så godnatt.

tisdag, november 02, 2010

Första äldrenämnden

Har haft en hektisk första dag som kommunalråd. Möten som gått i varandra hela dan, och möten som jag kommit försent till, och möten som jag inte hunnit vara med på, men kvällsmötet med sushin hann jag i alla fall till i tid.

Träffade min rödgröna äldrenämndsgrupp för första gången i dag. Roligt att vi alla 10kom. Det blir en bra grupp, alla har mycket erfarenhet av olika slag, vissa är nya i politiken, andra har lång erfarenhet fast från andra politikområden eller kommuner.
Även på allianssidan var det nytillskott som jag tror kan tillföra nämnden bra och viktig kunskap från vård- och omsorgssidan. Det blir en riktigt bra nämnd.

Nästa möte är 14 december klockan 14.00. Som vanligt är den första delen öppen för allmänheten. Mötena hålls i stadshuset i ks-salen. Välkomna!

Fick också en fortsatt överlämning om tekniska nämnden och lärde mig mer om fyrfältiga vägar, klurigheter med färjtrafiken och att konstbyggnader inte alls är det nya konstmuseet utan broar! Ser verkligen fram emot min första tekniska nämnd som är precis om en vecka. :)

måndag, november 01, 2010

Vald

Nu börjar allvaret. Har ikväll blivit vald till kommunalråd, ledamot i kommunstyrelsen ordförande i äldrenämnden och tekniska nämnden, ledamot i samtrafiken och ledamot i kommunstyrelsens arbetsgivardelegation. Ansvarsfullt och stort.
Gick en stund på landstingets skiftesmiddag, men smet efter desserten. I morgon blir en lång dag: rådsberedning, intervju med Aktuellt i Politiken, äldrenämnd, äldrenämndens au, och träff med förre ordföranden i tekniska nämnden för överlämning.
Ska det börjas ska det börjas med besked...
Hoppas vara klar vid 18 för då har jag en sushidejt med en väldigt kär tonåring med sällskap.