onsdag, november 10, 2010

Kommunstyrelse i töväder

Har idag haft min första kommunstyrelse där budgeten behandlades.

Det blir ingen höjning av hemtjänsttaxan till äldre och funktionshindrade i kom-munfullmäktige. De rödgröna beslutade på onsdagen i kommunstyrelsen att ärendet skulle återremitteras till äldrenämnden. Alliansen ville dock att taxan ska höjas.

Enligt ett beslut från den tidigare äldrenämnden förslogs att hemtjänsttaxan skulle höjas från 144 kronor i timmen till 204 kronor i två steg - ett beslut som S och V inte deltog i. Så mycket mer i intäkter skulle inte höjningen ge, eftersom reglerna om maxtaxa träder in.

Syftet med den föreslagna höjningen var att Västerås äldre och funktionshindrade skulle välja bort hemtjänst och istället anlita tjänster från den privata servicemarknaden som inte alls har samma krav på kontroll och kvalitet. Vi tycker inte det är schysst. Våra äldre och funk-tionshindrade ska kunna ha råd med hemtjänst där kvalitetskraven är höga.

På de certifierade hemtjänstutförarna, där både kommunen och privata alternativ finns, är kraven höga på kvalitet och utbildad personal. Personalen där kan till exempel hjälpa till och upplysa äldre och funktionshindrade om de behöver mer hjälp. Det här är viktiga kvalitets-aspekter som skulle försvinna om man istället tvingas välja alternativ som inte har samma krav på sig.

Vi sätter kvalitén i hemtjänsten först. Därför är vi inte beredda att göra hemtjänsttaxan så dyr så att man tvingas välja något som är sämre.

---

Annars har man ju hamnat ordentligt i hetluften genom beslutet att höja parkeringsavgifterna i centrum. Fast om det råder fullständig politisk enighet.

---
Det senaste dygnets plog-sand-saltinsats kostade kommunen två miljoner. Bara så ni vet...

1 kommentar:

Anonym sa...

2 miljoner som inte var väl använda med tanke på resultatet. Bedrövligt här ute i Tillberga, där man inte plogat hela vägarna = omöjliggör möte och där man valt bort att ploga korsningar.
/Kristina Östman, Centerpartiet