tisdag, november 16, 2010

Nya äldrenämnden

Har i dag haft en heldag med äldrenämnden. Förmiddagen ägnades åt en rejäl runda runt bordet som avslöjade att i äldrenämnden har vi både lärare, sotare, en kock, jurist, sjuksköterskor och ingenjörer som brinner för demensvård, personalen, kunskap, kvalitet, äldremakt, bättre mat och har dolda talanger som att packa smart, vedsågning, spela trummor snabbt, matlagning och göra rundrån.
Sen matades vi med kunskap av våra duktiga tjänstemän som undervisade oss om Lex Sara, förebyggande verksamhet, hälso- och sjukvårdslagstiftning och mycket mer.

På själva nämndsammanträdet argumenterade alliansen varför de tycker att hemtjänsttaxan ska höjas. Detta förslag från den tidigare äldrenämnden har ju återremitterats av kommunstyrelsen till äldrenämnden. Det är inte nödvändigt att höja taxan för att få budgeten att gå ihop för 2011. Ändå vill Alliansen gå fram med en höjning av hemtjänsttaxan. Syftet är att folk ska välja hushållsnära tjänster istället för hemtjänst när den blir dyrare. En argumentation som jag tycker inte håller om man vill att våra äldre ska ha en sammanhållen vård och service med hög kvalitet.

Det blev också en lång debatt, eller snarare argumentation från Alliansen vad det tyckte om nämndens tidigare beslut att stoppa konkurrensutsättningen av gruppboenden för dementa. Det fälldes bland annat ord som att " det här var den mest korkade majoriteten någonsin" i Västerås. Nu ska i rättvisans namn sägas att de flesta i alliansen, ja alla utom en, höll god debatton.

Jag har full respekt för att man har olika åsikter och har rätt att argumentera för dem - men att komma insinuanta angrepp, personliga påhopp och angrepp på personer som inte ens finns i rummet kommer jag aldrig tycka hör hemma i en politisk debatt, och kommer också påpeka detta. Som ordförande värnar jag om ett gott debattklimat där alla kan och vågar komma till tals utan att bli utsatt för kränkningar eller ett otrevligt språk.

Inga kommentarer: