fredag, april 30, 2010

Stark inledning på första majhelg

Inledde fredagen med att i morse gå till gymmet och träna till den

här låten
Härligt, känner mig stark inför mitt nya uppdrag som fanbärare i morgon på första maj!
Fast innan dess ska jag ner på stan i eftermiddag och samtala med Västeråsarna tillsammans med Anders Teljebäck och Ulla Persson. Och på söndag knackar vi dörr på Skiljebo.

Förövrigt tycker jag det är helt rätt att vi rödgröna på riksnivån gör klart i att bensinskatten kommer höjas med 49 öre om vi får makten. Det finns inga lätta vägar för att minska utsläppen. Då måste vi alla vara med och betala.
Moderaterna mörkade inför förra valet om bensinskatten. Sen höjde de den ändå. Fastän kristdemokraterna gått ut och sagt den skulle sänkas...
Alliansen verkar använda samma taktik inför det här valet. Jag föredrar ärlighet.

Bra är också att de rödgröna klart gått ut och sagt hur mycket vi tänker satsa på järnvägstrafiken. Vilket är betydligt mer än i alliansens budget...

I den här stan är det lätt att cykla. Det går fort, ger bra motion och är billigt. Något som dock kan bli bättre är busstur-tätheten. Jag hoppas att vi i Västerås är beredda på att satsa på det också. :)

onsdag, april 28, 2010

En dag i Sala


Hade en väldigt bra besöksdag i Sala igår. Vi från oppositionskansliet lärde oss mer om verksamheten i Sala. Med oss hade vi också Malin Bergvall (S) ny landstingskandidat. Dagen inleddes med samtal med Kommunals företrädare. Sen var det meningen att vi skulle besöka rättspsyk, men där släpptes vi inte in. Istället kom arbetsplatsombuden från rättspsyk till oss och berättade om hur läget ser ut. Det gav en hel del att tänka på. Rättspsyk ska få ett nytt fint hus, men hur ser det ut med innehållet, vården och sysselsättningen? Kommer det finnas resurser för det eller blir det bara förvaring?
Efter det, besök på nya ambulansstationen. Där var det snyggt, fint och gott om utrymme för både personal och utryckningsfordon, vilket det inte var i den gamla stationen...
Eftermiddagen inrymde ett besök på närsjukvårdsavdelningen. Där har de en ledning och en personal som verkligen trivs med sitt jobb och ser att det här konceptet är rätt och riktigt. Det handlar om vård om de allra sköraste, de multisjuka äldre.
Dagen avslutades med ett besök på vårdcentralen Sala Norra som tagits över av privata Achima Care, som drivs av en man från Blekinge som tidigare varit i fartygsbranchen. Ett intressant möte.
Och dessemellan hann Denise Norström och Malin Bergvall med en träff med Sala Allehandas reporter.

måndag, april 26, 2010

Första-maj-vecka

En ny vecka. En ny kampanjvecka. Och en första maj vecka!
I eftermiddag ska jag ut på stan och samtala med folk och dela material. I morgon verksamhetsbesök i Sala tillsammans med oppositionslandstingsråden.
Torsdag aktiviteter tillsammans med SSU och Studentklubben. Fredag mer samtalskampanj. Lördag fanbärare i första-majtåget. Söndag knackar dörr på Skiljebo.
Och dessemellan är det dags att förbereda trädgårdslandet för vårsådden.
Vilken toppenvecka!

fredag, april 23, 2010

Maten utan gift

En av de största bovarna till övergödning och utsläpp till våra vattendrag är jordbruket. För att förbättra miljön kan vi alla alltså göra en insats genom att välja ekomat som framställts utan konstgödsel och bekämpningsmedel.
Det finns ett nationellt mål att 25 procent av all mat som tillagas och serveras genom offentliga medel ska vara ekologisk 2010. Så är det långt ifrån i dag. Västerås skolor ligger bäst till i länet med 14 procent.

Hur det ser ut på äldreboendena finns det dock inga siffror på. Särskilt inte på de privata.

Eftersom allt mer av vården drivs privat måste man ställa tydliga krav i upphandlingar även på ekologisk mat. Det hävdas oftare att det blir dyrare. Men genom att göra smartare upphandlingar och avtal bör det gå att hitta ekomatslösningar som inte kostar så mycket mer.

Men frågan är förstås: har vi råd med att INTE vara miljömedvetna och betala lite mer för att få mat som inte är producerad med gift och konstgödsel.

onsdag, april 21, 2010

En dag på landstingsfullmäktige

Landstingsstyrelsens ordförande ville inte följa revisorernas förslag om att rikta en anmärkning till Teater Västmanlands styrelse. Mycket anmärkningsvärt. Revisorernas rekommendationer brukar alltid följas. I förra veckan behandlade Västerås stads kommunfullmäktige samma ärende och ett enat fullmäktige ställde sig bakom förslaget att ge teaterstyrelsen en anmärkning.

Men det borgerliga styret för landstinget ville alltså underkänna revisorernas kritik. S och V argumenterade för att revisorernas rekommendationer måste respekteras. Det blev votering. Och tänka sig, oppisitionens förslag vann!
Sjukvårdspartiets fyra ledamöter röstade för s yrkande.

I eftermiddag ska flera heta frågor behandlas. Majoriteten håller fast vid förslaget att pensionärs- handikapp- och barn-och ungdomsråden ska läggas ner. Förslaget har inte alls förankrats hos dem som berörs inte heller är det klart vad som ska komma i stället. Ett ting eller ingenting? S oc V har föreslagit ett omtag. Utred framtiden och utveckla tillsammans med de som berörs.

Den borgerliga majoriteten vill också höja patientavgiften till familjläkaren med 20 kronor. Det för att ersätta uteblivna avgifter som apoteken tidigare tog ut vid telefonförskrivning av recept. Borgarna tycker att det är patienterna som går till doktorn som ska betala mer för att de som kan få sitt recept via telefon ska få det gratis.

Titta på landstingsfullmäktige här!

måndag, april 19, 2010

S lovar akutsatsningar

Kortare väntan på akuten
lovar (S) inför valet


Hälsosamtal och max fyra timmar på akuten

Och i lördags knackade jag dörr på Viksäng tillsammans med Norberg toppkandidat Åsa Eriksson!

Äntligen kampanjveckor!

Vad härligt det är med vår! Vitsippor, kampanj, årskongresser och första maj!
Har fullt upp med planeringen av att sprida vår hälso- och sjukvårdspolitik. Samtidigt som jag ska hinna med mitt eget kampanjande som går ut på att samtala med folk. I eftermiddag och på onsdag mellan klockan 15 och 17 hittar ni mig i Västerås Centrum utanför Varda. I morgon är det äldrenämnd för hela slanten. Ett knivig punkt om hemtjänsttaxan står på dagordningen. Genom att höja taxan hoppas alliansen att fler äldre istället för hemtjänst ska välja hushållsnära tjänster!
På torsdag är det äntligen dags för nya praktiktimmar. Denna gång på Haga äng och Dygnet runt patrullen.

Känner mig laddad! Nu ska här skrivas flygblad!

tisdag, april 13, 2010

Miljövänligare mål

Om vi bara vill kan Västerås bli landets miljövänligaste stad. En bättre miljö kommer inte gratis, men gör vi inget kommer det stå oss dyrt. Läs mer om vår miljöpolitik i dagens vlt.

måndag, april 12, 2010

Majmärken

Läser i ett pressmeddelande från regeringen:
"Folkhälsominister Maria Larsson köper Stockholms första majblomma!"
Nämen vad fint!

Själv har jag för länge sen köpt årets FÖRSTA MAJMÄRKE!

Visan om orättvisan

På torsdag lämnar regeringen sin budgetmotion. Hittills har regeringens politik ökat klyftorna i Sverige. De med höga inkomster har fått det ännu bättre och de med lägst inkomster har fått det ännu sämre. Allra sämst har de som har det svårast fått, de arbetslösa eller sjuka.

Lyssna på Ekots lördagsintervju där Borg försvar den klyftpolitiken - som inte är särskilt klyftig - bara orättvis - och inte har skapat ett enda nytt jobb. Idag är arbetslösheten högre och utanförskapet (så som moderaterna definierar det) större än för fyra år sedan.

Träningsmatch

Helgerna är alldeles för korta. Särskilt när hela lördagen går åt till kandidatutbildning. Längtar efter en hel dag när jag bara kan skrota i trädgården. Men det verkar avlägset.

Sent på söndagseftermiddagen såg jag sonens lag spöa Skiljebo med 5-2 i en träningsmatch. Trevligt. Intressant var också det samtal jag hade med en av åskådarna om arbetsvillkoren inom proAros bemanningstjänst, och hur regeringens politik drabbar sjuka och arbetslösa.
-Jag längar till det är val. Jag är så trött på den här regeringen. Jag skulle kunna bli politiker, sa personen med brinnande stämma.
-Du är välkommen, sa jag.
Nästa gång jag går på fotboll ska jag ta med mig ett gäng av den nya foldern i fickan. Politiken lever överallt. Även vid sidan av plan.

fredag, april 09, 2010

Rik blir rikare

Höginkomsttagare och män tjänar mest på moderaternas politik. Någon som är förvånad?

De inkomstgrupper som tjänar mest har fått en större procentuell ökning av sin disponibla inkomst som en direkt effekt av regeringens politik. Mäns inkomster har ökat mer än kvinnors under mandatperioden. Det visar finansdepartementets egna beräkningar.

torsdag, april 08, 2010

Fröfundering

Skriver debattartiklar och lyssnar på landstingspolitiker.
Ser hur våren börjar bli mer vårig utanför fönstret och undrar när jag ska få tid att peta ner mina tomatfrön i jorden. I helgen är det kandidatutbildning för oss kandidater från Västerås. Som talesperson både för äldreområdet och miljöpolitiken förväntas jag säga något klokt.

onsdag, april 07, 2010

Lugn och trygg på landstinget

Jag jobbar på landstinget. Där blir man överöst av en massa intressant läsning. Eller vad sägs till exempel om årsstatistiken för anmälda fall enligt smittskyddslagen.
Några axplock:
2005 2006 2007 2008 2009
Gonorré 8 4 19 9 16
Harpest 4 6 1 4 3
Hepatit A 1 2 1 1 0
Hepatit B 42 37 41 47 36
Hepatit C 87 74 51 52 67
HIV-inf 18 15 8 4 7
Kikhosta 7 2 5 2 12
Klamydia 979 1070 1328 1287 1200

Slutsats? Det finns mycket äckligt.
Något annat äckligt är att min granne sa att han sett en RÅTTA under min altan. Fy fasiken. I går såg jag en råtta springa över vägen in på en annan granntomt.
Usch. Måste skaffa mig en fälla.

I natt låg jag sömnlös ett par timmar och grubblade på flygplatsen. Sen drömde jag oroligt om att två valombudsmän var irriterade på mig för att de tyckte jag sölade för mycket. Och jag blev allt mer frustrerad för hur jag än sprang så rörde sig inte fötterna, vilket bland annat berodde på att jag hade för snäv klänning på mig. Och sen kunde jag inte komma ihåg var jag ställt bilen.
Skönt att det äntligen blev morgon så jag fick vakna och cykla till jobbet och ägna mig åt trygga råttfria landstinget, skriva reservationer och läsa smittostatistik.