torsdag, september 16, 2010

Tre dagar kvar till valet: Debatt!

Hör en fantastisk Mona Sahlin på TV 4:as debatt. Hon förklarar så bra och redigt varför alla ska få samma chanser i skolan.

I dag debatterade jag själv på Sigmatorget i Västerås.

Vi har nu haft fyra år med alliansstyre både i Västerås och Sverige där kristdemokraterna har haft särskilt ansvar för äldreomsorgen. Det har varit fyra år där skattesänkningar till grupper som redan har bra har gått före större resurser och mer personal till äldreomsorgen.
Det har börjat sätta sina spår också i Västerås. Under de senaste åren har behovet av hemtjänst ökat allt mer. Och det kommer fortsätta att öka.
Det är viktigt att man lätt kan få hjälp när man behöver. Men det måste vara en hjälp med kvalitet. Om inte pengar skjuts till i samma takt som behoven ökar går det ut över kvalitén. Personalen tvingas springa lite fortare, scheman blir sämre, fortbildningar sparas in och avgifter höjs.
Alliansen vill nu höja priset på en hemtjänsttimme med över 50 kronor så att den kommer kosta mer än 200. Då hoppas man nämligen att färre ska välja hemtjänst.
Vi Socialdemokrater tycker det är cyniskt.
Vi anser att det ska vara lätt att få hemtjänst den dagen man behöver. Självklart ska man också kunna få styra över vad man vill ha hjälp med. Vi Socialdemokrater vill tillsammans med de rödgröna att alla över 75 ska kunna få hemtjänst utan biståndsprövning och att en hemtjänsttimme max ska kosta 100 kronor.
Hemtjänst är ingen lyx för pensionärer som hellre vill ut och spela golf istället för att städa. Hemtjänst är en förebyggande och ofta helt nödvändig insats för att man ska hålla sig frisk och klara sig i sitt hem.
Maria Lindelöf, varför vill ni i kristdemokraterna och Alliansen hellre fortsätta sänka skatter till redan välbärgade samtidigt som ni höjer avgiften på hemtjänst och inte skjuter till de resurser som behövs för att anställa fler inom äldreomsorgen
?

Foto: Simon Karlsson Alm

Vi står på söndag inför ett val som kommer bli avgörande för kvalitén på äldreomsorgen i Västerås många år framåt. Ett val mellan fler händer i vården och omsorgen eller skattesänkningar till de som redan har det bra.
Vi Socialdemokrater vill tillsammans med de rödgröna utveckla äldreomsorgen i Västerås.
Vi vill att alla äldre som vill ska kunna få komma ut varje dag.
Vi vill att alla som är över 75 enkelt ska kunna få hemtjänst utan att behöva gå igenom biståndsprövning.
Vi vill att alla äldre ska bli serverade god och näringsriktig mat som inte har transporterats genom halva Sverige.
Vi Socialdemokrater vill tillsammans med det rödgröna att alla äldre lätt ska kunna få sjukvård när de behöver, även i sitt hem.
Vi vill att den som vill fortsätta att leva tillsammans med sina make eller maka ska kunna göra det även om den ena eller båda två behöver flytta till ett ålderdomshem eller gruppboende.
Vi vill att den som är över 90 år och inte längre känner sig trygg i sitt gamla hem utan vill flytta till ett äldreboende ska få göra det utan att bli ifrågasatt.
Vi vill bygga nya moderna äldreboenden, som har nära till kommunikationer och service.
Vi vill ta bort den orättvisa pensionärsskatten. Pensionärer ska inte behöva betala högre skatt än löntagare bara för att de inte jobbar längre.
Då behöver vi varje krona. Då kan vi inte fortsätta sänka skatten för dem som redan är rika, som kristdemokraterna och Alliansen vill göra.
Därför rösta på Socialdemokraterna och rösta rödgrönt på Söndag om du vill ha ett Västerås där vi har råd att ta hand om våra äldre på ett mänskligt sätt.

Inga kommentarer: