måndag, september 06, 2010

13 dagar kvar till valet: Carin och Ylva hos Martin och Inga Lisa


Tog med mig Ylva Johansson (S) talesperson i välfärdspolitiska frågor hem till Inga Lisa, 90 och Martin, 94 i Västerås. Vi pratade hemtjänst och äldres villkor i synnerhet och politik i allmänhet. Inga, 86 var också där.
Det blev ett väldigt bra samtal.
Ylva och jag passade på att tala om hur vi Socialdemokrater vill göra äldreomsorgen bättre i Västerås och i Sverige.

Här är ett urval.

- Sänkt taxa i hemtjänsten – max 100 kronor per timme för hemtjänst.

- Den som fyllt 75 ska enkelt få hemtjänst.

- Fria timmar i äldreomsorgen – egen tid. Hemtjänsten och insatserna på äldreboendet ska kunna ge möjlighet till det lilla extra som sätter guldkant på tillvaron, som att besöka ett museum, få massage, få hjälp att ordna en festmåltid.

- Bättre mat för äldre – en satsning för att höja kvaliteten på maten. Vi vill öka möjligheterna för att måltider kan lagas hemma inom ramen för hemtjänsten. Vi ökar kunskaper och ger verktyg för en godare och bättre mat.

- Äldre par ska kunna fortsätta att bo tillsammans. Stimulansmedel till kommuner för att äldre par ska kunna fortsätta att bo tillsammans. Vi är beredda att lagstifta om att äldre par som vill fortsätta bo tillsammans ska få det.

-Generationsväxling i äldreomsorgen. En satsning på kompetensutveckling som höjer utbildningsnivån samtidigt som det ger unga en väg in i arbetslivet. Programmet omfattar ca 3 000 helårsplatser 2012.


Foto: Per Helgoson/Photografen

Inga kommentarer: