fredag, september 10, 2010

Nio dagar kvar till valet: Skottning - en klassfråga

Med den borgerliga regering vi har haft de senaste fyra åren som hellre har sänkt skatten för dem som redan har det bra, än att satsa på mer pengar och personal till skola, äldreomsorg och sjukvård, så har det lett till nedskärningar.
25.000 arbetstillfällen har försvunnit från skola, vård och omsorg.

I Västerås har det också märkts att pengarna inte räcker när behoven ökar och tillskotten inte ökar i samma takt - eller snarare inte alls.
Så Äldrenämnden har också tvingats till besparingar. Bland annat på den subventionerade snöskottningen till pensionärer som fortfarande bor i egna hus och inte längre klarar av skotta själv.

Det här brukar vara en mycket uppskattad service och dessutom billig.

Alliansen har påstått att det inte blir någon skillnad för den äldre om den anlitar ett privat företag och använder sig av RUT-avdraget.
I går träffade jag en kvinna som hade kollat upp det här. Samma summa som hon tidigare betalade per månad, oavsett hur mycket eller hur lite som skottades (förra vintern var det väldigt mycket...) skulle hon nu få betala per TIMME! Med rutavdraget. Läste någonannan stans att en firma redan har så många skottuppdrag att den inte kan ta emot fler.

Kommunerna måste inte tillhandahålla skottarservice enligt lag, och många gör det inte. Samtidigt är det en förebyggande insats.

Om vi får en annan regering kommer vi få mer pengar till äldreomsorgen. Då kan det vara möjligt att ha råd att erbjuda skottservice igen. Men annars vet jag inte. Politik handlar alltid om avvägningar. Att ställa olika behov mot varandra.
Under de senaste fyra åren har många behov fått stå tillbaka på grund av Alliansens skattesänkningar både i riksdagen och Västerås. Jag hoppas och tror att väljarna förstår och ser sambandet. Vill de ha en förändring och ett samhälle där vi har råd att ta hand om varandra så behöver vi byta regering, till en regering som bryr sig om dem som också inte har det så fett.

---
Nu ska det snart bli brandövning här på landstinget så jag ska bege mig härifrån ner till partiexpen för lite skriv- och ringjobb innan det är dags för ett pass i valstugan 15.30 - 18.

1 kommentar:

Peter Gammelgård sa...

Hej
Enligt vissa beräkningar kostar fallskadorna i Sverige 14 miljarder kr!!! per år. Då har man räknat in "allt". Ca 250000 per höftfraktur med om(kring)kostnader.
Snöskottnig, nattpersonalbemanning, kvällspersonalbemanning, ja du vet.
Hälsningar
Pege, V, Skinnskatteberg