torsdag, februari 28, 2013

Utförsäkrade tvingas leva på föräldrars pension

Fick ett brev från en medborgare:


Till Äldrenämnden i Västerås

Enligt Västerås Tidning 13-02-16:
"Mer än hälften av de öppet arbetslösa i Västerås står utan a-kassa, visar ny statistik som TCO tagit fram.

Totalt var i oktober 3785 personer i Västerås inskrivna som öppet arbetslösa. 44% av dessa eller 1681 personer omfattades av arbetslöshetsförsäkringen och fick ersättning från a-kassan. Övriga 2104 arbetslösa var hänvisade till bidrag, egna besparingar eller hjälp från anhöriga."

Undertecknads dotter hör till den senare kategorin, utförsäkrad från fas3 sedan juni 2012 och får ingen hjälp av arbetsförmedlingen.
Vi hennes föräldrar tvingas alltså ta av våra knappa pensioner om hon ska överleva.

Min fråga till Äldrenämnden: Hur rimmar detta förhållande med visionen "En trygg ålderdom"?

Mvh NN


Så här svarade jag: 

Hej NN
Och tack för ditt brev.
Att vuxna människor tvingas leva på sina föräldrars knappa pensionspengar är en skam och ett slöseri med arbetskraft. Dessutom förstås en påfrestning både ekonomiskt och psykiskt för både den som är utan försörjning och anhöriga som i ert fall.
Vi socialdemokrater vill avskaffa Fas 3. Människor ska ha riktiga jobb med egen försörjning – eller utbilda sig för att kunna få det.
I våra förslag till politiska prioriteringar som ska behandlas på vår partikongress i april anser vi att vuxenutbildningen ska dimensioneras efter människors behov av utbildning och omställning. Fas 3 ska avskaffas. Ge personer som trots stora insatser inte kan få arbete på den ordinarie arbetsmarknaden möjlighet att få anställning med lönesubvention och avtalade villkor. Ordna jobb i näringslivet och kommunerna med särskilt anställningsstöd. Erbjud riktiga jobb i föreningslivet. Ge studier till den som saknar gymnasieutbildning eller eftergymnasiala studier för den som behöver det.
Vidare vill vi garantera att alla har möjlighet till omställning och en rimlig inkomst under omställningstiden.

Detta är lite om vår politik för att få människor i arbete. Nuvarande modell som den borgerliga regeringen försvarar är ett haveri och förutom att det är en påfrestning på anhöriga som ni så är det också en stor belastning för kommunerna som tvingas att betala ut allt mer i försörjningsstöd till personer som är utförsäkrade och lämnade åt sitt öde.

Vänliga hälsningar
Carin Lidman (S)
Ordförande äldrenämnden

1 kommentar:

Stefan sa...

Det finns en film som kritiserar arbetssamhället, har du sett den? En ful och dålig film om arbete - http://youtu.be/kCyN94qaMM0