fredag, februari 01, 2013

Bad- och teknikfredag

Har haft en riktigt bra dag idag och fått lära mig nya saker om kommunens verksamheter.
Fick följa Elin, ansvarig för simundervisningen på Kristiansborgsbadet på förmiddagen. På löpande band kom andraklasser från tre av stadens skolor. Barnen delades upp utifrån sina tidigare kunskaper. Målet är att alla ska kunna simma minst 50 meter i årskurs 2.
Det skiljer sig mycket mellan eleverna. En del har aldrig varit i en bassäng tidigare. Andra kan redan simma 50 meter och långt därtill.
Ur säkerhetssynpunkt är det förstås viktigt att alla barn kan lära sig simma. Och trots att detta numer är ett frivilligt inslag har alla de kommundrivna skolorna simundervisning på schemat i Västerås.


Var med i bassängen och hjälpte till med bentagen, hyssjade snackpåsarna och fick höra att Västeråsbaden är en trivsam arbetsplats där man lägger sina scheman själv i timecare. Har arbetstider både på tidiga mornar, sena kvällar och helgen. Elin hade heltid och när hon inte undervisade i simning gick arbetstiden åt till viss dokumentation, städning, spola golv och hålla uppsikt över de andra badgästerna.

Efter lunch kom Markus, projektledare för tekniska system hos Teknik och idrottsförvaltningen och hämtade upp mig. Och nu fick jag se det där som vi sitter och beslutar om på Tekniska nämnden ur ett driftsperspektiv. Mycket intressant. Lärde mig om signalprioritering, testade trafiksignaler, fick en guidning i citytunneln (varutunneln under city). Konstaterade att Igors sophantering kan bli bättre. Ingen soposortering där... och snusk och slisk på marken. Fick lära mig varför det varit sånt krångel med den nya fontänen i Gåcity men att det ska fungera bättre i sommar nu när man byggt om systemet och installerat filter som tar bort skiten som sätter igen systemet. Var på en inspektionsrunda av Active Lights till Hökåsen och fick veta att de tyvärr fortfarande utsätts för skadegörelse men de skador vi såg i dag var orsakade av snöplogen.
Vi hann prata om en hel del. Om till exempel att utföraren i city skulle kunna bli bättre i centrum på att skotta kring parkeringsautomaterna, att p-automater i stort sett är en monopolmarknad, att många kommuner haft krångel med p-automater men att det har blivit betydligt bättre sen i somras.
Och så fick jag ta emot bra synpunkter på hur kommunikationen skulle kunna bli bättre på beställarsidan (som jag är ansvarig för).


Tack Elin och Markus för en väldigt bra fredag.
Och tack Kommunal som planerade den åt mig!



I citytunneln - varutunneln - kan lastbilarna leverera varor till butikerna i city och på så vis slipper man den tunga trafiken i city. Väldigt smart i Västerås! Nästan en halv kilometer lång är tunneln.

Inga kommentarer: