tisdag, november 15, 2011

Carema i Västerås

De senaste veckorna har äldreomsorgen varit hett nyhetsstoff. Främst är det Caremas äldreboenden som har utsatts för kritik, och att Carema ägnar sig åt avancerad skatteplanering genom att skicka pengar som ska gå till vård och omsorg till skatteparadis utomlands.

I Västerås har Carema två äldreboenden: Trumslagarbacken och Pettersbergs gruppboende. Avtalet går ut om ett år, det förlängdes så sent som för ett år sedan. Innan avtalet skulle förlängas genomfördes en noggrann uppföljning. En rad brister hittades då: bland annat när det gällde genomförandeplaner för de boende och information om personalen och rutiner för att ta emot klagomål. Sjuksköterskeinsatserna bedömdes också vara allt för små. Därför förlängdes avtalet bara med ett år samtidigt som äldrenämnden ålade Carema att rätta till bristerna innan någon ytterligare förlängning kunde bli aktuell. Det gjordes också.

Det var dock inga brister i närheten av det som rapporterats från vissa äldreboenden i Stockholm. Det framkom också i uppföljningen att boende och anhöriga var nöjda och kände sig trygga med den vård och omsorg de fick på Trumslagarbacken. Särskilt gott betyg får den goda maten...
Läs mer här

I Västerås finns 36 äldreboenden, av dessa drivs 11 av alternativa utförare, Attendo har störst andel. Attendo är också ett bolag som ägs av ett riskkapitalbolag.
Jag tycker det är fel att våra skattepengar som ska gå till vård och omsorg hamnar i skatteparadis. Vinsterna ska återinvesteras i vården. Jag hoppas att lagstiftningen ändras på den punkten.Om detta har jag och två av s-riksdagsledamöterna från Västmanland en artikel i Vlt i dag.Men så länge den inte görs det kan vi inte utestänga dessa företag om vi vill fortsätta att ha alternativ inom äldreomsorgen.
Det vi däremot kan göra i kommunen är att bli ännu bättre på uppföljningar, granskningar och ställa krav på kvalitet. Viktigt är också att personalen känner sig trygg med att slå larm när något är fel. Tyvärr har jag fått höra att det ibland finns en rädsla för att göra detta, även från de kommunala boendena. Man är rädd att bli av med jobbet, inte få förlängt på sitt vikariat. Denna kultur måste motarbetas. Trygga medarbetare är en oerhört viktig faktor för en bra och säker vård.

Inga kommentarer: