onsdag, september 30, 2009

Korttidspersonal får städa lägenheter

Sedan i somras måste undersköterskorna på Gryta korttidsboende fyra eftermiddagar i veckan gå ut och städa i hemtjänsten.
På så vis kan proAros spara pengar för att de inte behöver ta in vikarier till hemtjänsten.
Personalen på Gryta Kortids är anställda för att vara just där. Efter sommaren har boendet haft lägre beläggning. På avdelning 1 där jag i dag var och pryade var just nu fem platser av de 24 lediga.
Gryta korttidsboende är en mycket uppskattad verksamhet i Västerås. Dit kommer man efter en lasarettsvistelse, i väntan på särskilt boende eller på växelvård, eller avlastning.
Undersköterskorna är anställda för att ägna sig åt vård där. Trodde jag och dom. Men sedan i juni har proAros hittat på att de ska hjälpa hemtjänsten med städning.
Något här är fel. Äldrenämnden betalar proAros för korttidsboendet och ger en annan ersättning för hemtjänsten. Nu har man gjort en del av hemtjänsten i området i närheten av Gryta till samma enhet som korttidsboendet och därför tycker man att man kan använda personalen där den för dagen behövs bäst.
Jag ställer mig mycket frågande till det här.
Sedan den elektroniska tidmätningen infördes får inte proAros hemtjänsten att gå runt ekonomiskt. Vi i oppositionen ifrågasatte att man skulle kunna hämta hem så mycket pengar som majoriteten räknade med. Nu har det visat sig att så inte är fallet, och taxan ska höjas.
Det kan inte vara meningen att personalen som är anställd för att vara på kortis ska rädda ekonomin i hemtjänsten.

Debattartikel i vlt idag

Bota orsaken till kvinnomisshandeln. Resurser behöver satsas på förövarna, annars fortsätter bara den onda cirkeln.
Läs min och Carl-Johan Norströms debattartikel i vlt i dag!

tisdag, september 29, 2009

Utestängd


Landstingets IT-avdelning har blockerat Facebook för inte bara alla anställda utan även alla förtroendevalda. Och detta utan att informera någon i förväg, varken landstingsstyrelsens ordförande eller informationsdirektören. Så det som stod i vlt igår, där pressekreteraren säger att "Landstinget inte har något emot sociala medier om det främjar arbetet." stämmer inte. Men det beror på att han inte var informerad.
Jag och mina politiska sekreterarkolleger, oavsett politisk färg, är nu avstängda från allt vad kampanjande, nätverkande och diskussiongruppande heter via detta fantastiska sociala medium som heter Facebook.
Bedrövligt och stenåldern. Får väl gå över till bilddagboken i stället...

måndag, september 28, 2009

Det ena och andra

En envis förkylning dröjer sig kvar i näsan och orken. Jag som annars brukar ha stora problem att hålla mig i viloläge har nu stora problem med att ta mig upp två trappor till jobbet. Helgen ägnades åt mycket filmtittande. Såg bland annat hela säsongen av "Tårtan" från 1972 på DVD. Hilding och Frasse är oemotståndliga!

Hoppas jag är piggare till på onsdag då jag återigen ska ut och prya i äldreomsorgen. Denna gång på Oxbackens servicehus och Gryta korttidsenhet. Ska bli kul och brukar alltid ge en massa bra kunskaper.

---
Höll i ett rådslagsmöte i Malmabergs s-förening i torsdags. Det sprudlade av idéer bland de 16 personer som tagit sig dit.
Den viktigaste lokala frågan tyckte de var upprustning av Skiljebo Centrum. Och jag håller med. Nu är det väl ändå Skiljebos tur?
Viktigast i Västerås tyckte mötesdeltagarna var fler mindre lägenheter UTAN lyx, för både gamla och unga. Jag håller med.
Det blir ett spännande jobb när vårt S-program i Västerås till slut ska plitas ner på papper.

---
Väntar fortfarande på att två insända debattinlägg till vlt ska publiceras. Samtidigt går jag och funderar på att skriva ett till. Verkar vara hårt tryck på debattsidorna.

fredag, september 25, 2009

S-Landstingsgruppen 25/9-09






Fem till sex fredagar om året har s-landstingsgruppen möte för att diskutera aktuella ärenden och politiken på sikt. Mycket tid i dag ägnades åt att diskutera ändringarna i närsjukvårdsprogrammet. Men också åt att grupparbeta om hur gruppen kan bli ännu aktivare och vassare i opposition.
Denna fredag hölls mötet på Eriksborg, i det som en gång hette Västra sjukhuset i Västerås.

torsdag, september 24, 2009

Var med och forma framtidens Västerås






Var med och skapa framtidens Västerås -
Haga, Skiljebo, Malmaberg!

Vad vill vi med Västerås och vad vill vi med vårt bostadsområde?
I kväll håller Socialdemokraterna rådslagsmöte på Skiljebogården i Västerås. Klockan 19.00.
Alla som är intresserade av att vara med och forma Västerås framtid är välkomna.
Vi socialdemokrater vill lyssna på många Västeråsare innan vi sätter oss ner och skriver vårt program för den kommande mandatperioden.

Jag ingår i promgramgruppen och tillsammans med övriga i gruppen håller jag en rad rådslagsmöten runt om i Västerås i höst. Det första för min del blir i kväll i Skiljebo. Nästa vecka ska jag medverka på S-kvinnors möte, på Högskolan. Därefter blir det Kommunal-Sossen, Gamla Gardet och Tillberga S-förening. Kul!

onsdag, september 23, 2009

Landstingsfullmäktige

Landstingsfullmäktige idag.
Det blev bifall till Rigmor Åkessons (s) motion om att utreda tandvård till hemlösa.

Däremot blev det avslag för Niclas Bergströms (S) och Juha Rundgrens (V) motion om att utreda om stöd till resor till mammografin. Detta trots att en folkpartist och tre sjukvårdspartister avstod från att rösta och en sjukvårdspartist röstade för. Om de tre sjukvårdspartisterna som avstod hade vågat att rösta för en S-motion hade det blivit bifall, vilket skulle hjälpt kvinnorna i bland annat Fagersta och Norberg. Men det vågade sjukvårdspartisterna inte tydligen. Sjukvårdspartiet värnar om majoriteten i första hand (borgarna) och sina väljare (Fagersta- och Norbergsborna) i andra hand. På något annat sätt kan inte agerandet tolkas.

Apropå Fagersta, blev det klart i interpellationsdebatten att det företag som Landstinget tecknat avtal med om att ta över Bergslagssjukhuset, saknar kollektivavtal. Intressant information till alla de som funderar på att gå över till det nya bolaget.
landstigets hemsida kan man följa fullmäktigedebatten.

måndag, september 21, 2009

Kyrkoval och budgetpropp

Socialdemokraterna gick framåt i samfälligheten, stiftet och kyrkomötet.
I min egen församling, Badelunda, blev resultatet i stort sett oförändrat för Socialdemokraterna.
Skrämmande är dock att den högerkonsvervativa gruppen "Frimodig kyrka" och det främlingsfientliga Sverigedemokraterna har gått framåt. Särskilt på nationell nivå.
Vad betyder det?
Valdeltagandet har inte sjunkit men inte heller ökat utan verkar ligga kvar på låga 12 procent.

---
Angående budgetpropositionen.
Den borgerliga regeringen fortsätter att låna till skattesänkningar för välbärgade.
Kommuner och landsting får en engångsinjektion i ekonomiskt bistånd. Men vad gör man med pengar som bara är en engångssumma? Kan knappast planeras in i några långsiktiga vårdprogram eller skola. Plåster på såren är vad de räcker till.

söndag, september 20, 2009

Rösta!

Stod vid Skiljebo centrum i dag, påminde om kyrkovalet, bjöd på kaffe och delade ut rosor. Intressanta samtal om kyrkan, Sverigedemokraterna och politik i allmänhet.
Glöm nu inte att gå och rösta i morgon!
Om inte annat för att hålla Sverigedemokraterna borta.

torsdag, september 17, 2009

Tågterror

Ska strax ut och åka tåg, vilket får mig att tänka på en obehaglig tågresa häromdan.
Satt i godan ro med min bok på Uven mot Norrköping. Dags för biljettkontroll.
För mig gick det bra, men den unge killen bredvid blev hårt ansatt:
-Har du legitimation, krävde konduktören, en ung man, kanske runt 25.
-Nej.
-Då får du köpa ny biljett.
-Men, jag har ju biljett, jag har ju betalat.
-Men du måste ha legitimation. Det är nya bestämmelser.
-Vad kostar en ny biljett då?
-Till Linköping? 343 kronor.
-Men det har jag inte.
-Då får du gå av vid nästa station.
-Men..
- Antingen får du köpa ny biljett eller gå av om du inte har giltig legitimation.
Killen, som kunde vara runt 17-18, såg förtvivlad ut, ringde på sin mobil, till någon, troligen en förälder. Men konduktören vägrade tala med vedebörande i telefon.
-Jag tänker inte tala med någon annan. Jag pratar bara med dig.
I inväntan på nästa station fortsatte konduktören biljettkontrollerandet.
Mannen bakom den unge killen visade biljetten.
-Har du legitimation?
-Sorry?
-Do you have an ID, passport. You need a passport.
-But it is at home. But I have a ticket!
-You need an ID to this ticket, otherwise you have to buy a new ticket or you have to get off at the next station.
Mannen kunde för sitt liv inte förstå varför han måste köpa en ny biljett, när han nu hade en giltig biljett. Han visade skattepapper och annat, men inget dög.
Konduktören hotade med polisen om mannen inte självmant gick av vid nästa station. Till slut böjde sig mannen för överheten och köpte en ny biljett. Men vad ska han tro om Sverige. Att det är en polismakt där alla ska legitimera sig och konduktörer har makten att hämta polis eller slänga folk av tåget?!

Jag kan inte förstå SJ:s filosofi med att göra allt fler biljetter personliga och avkräva folk legitimation. Det är att krångla till resandet istället för att förenkla det. Det ska väl vara lätt att ta tåget!
Och om man nu inför nya regler får man väl ha ett par månader med högre toleransnivå, där man lugnt påpekar: nästa gång du reser med en sådan här personlig biljett måste du ha med dig legitimation.
Det räcker inte att informationen står skriven på biljetten. Det finns folk i vårt samhälle som inte kan svenska, än. Och det finns dom som inte kan läsa. Otroligt men sant.

Jag upplevde situationen som mycket obehaglig. De här båda männen kommer dra sig för att ta tåget nästa gång. Är det så SJ försöker bättra på sin statistik?
Jag får intrycket av att SJ försöker göra resandet obehagligare och krångligare. Det skrämmer mig. Världen behöver fler som tar tåget, inte färre!

onsdag, september 16, 2009

Förtidsrösta idag! Sista chansen


I dag är sista dagen att gå och förtidsrösta i kyrkovalet!
Gör det och rösta på socialdemokraterna för att:

Hålla Sveriges alla kyrkor öppna och välvårdade!

- Markera att kyrkorna är hela folkets – och därmed också statens – angelägenhet.

- Framhåll att varje medlemsutträde ökar risken för att kyrkorna ska förfalla.

- Utveckla nya former av lokalt engagemang för hembygdens kyrka.

Bidra till utvecklingen av ett mångreligiöst samhälle!

- Sprid kunskap om Svenska kyrkan som öppen och demokratisk folkkyrka.

- Skapa mötesplatser för människor med skiftande religiös bakgrund.

- Var aktiv i kampen mot rasism, antisemitism och islamofobi.

Annars går det bra att gå till sin röstlokal och rösta på söndag också!

tisdag, september 15, 2009

Moderaterna sparar på barnen i Västerås

Moderaterna och alliansen har prioriterat att sänka skatten för de som tjänar bäst och nu får barnen betala. Förskolan är till för alla barn, det är ingen barnpassning, det är en pedagogisk verksamhet som alla har rätt till.
Här kan ni höra debatten mellan Anna Wallén (S) och Christina Alman (M) i gårdagens (14 sept) sändning i P4 Västmanland. Inslaget är i blocket 15.30-16.00 tio minuter in i sändningen.

måndag, september 14, 2009

torsdag, september 10, 2009

Utestängs från fritis

Barn till arbetslösa portas från fritis i Västerås.
Det beslutade alliansen i dag i grundskolenämnden.
Klyftorna ökar och hårdnar. Är mamma eller pappa arbetslös ska du inte få träffa dina kompisar längre.

Pryo på demensboendet

Har i dag varit ute och pryat på Hagalidsgården i Västerås. Det är ett gruppboende för dementa. I våras efter en upphandling tog privata Cosmos över boendet från Attendo Care. Attendo la inget nytt bud på Hagalidsgården. Troligen för att de inte gick runt ekonomiskt. Sen Cosmos tog över har schemat blivit tuffare än nånsin. Delade turer sju dagar i veckan. Jobb varannan helg.
Oftast är man ensam på sin avdelning med 6 boende, som ska kläs på, tvättas, bytas, matas. En "springare" går mellan avdelningarna och hjälper till med dubbelbemanningarna. Dessutom lagar varje personal maten själv på avdelningen.
Fint med mat som lagas på avdelningarna, men det säger sig självt att det inte blir mycket tid till samtal, promenader, sång och aktiviteter...

Det är så nyttigt att komma ut i verksamheten och se vad vi beslutar om i äldrenämnden. Men av politikerna som sitter där nu är jag ganska ensam om att ge mig ut och prya i verksamheten. Men det tackar jag Kommunal för som fixat pryon åt mig. Det ska bli fler gånger i höst. Återkommer om det.

I kväll är det styrelsemöte i Malmaberg s-förening. Sen lite mer flygbladsutdelning inför kyrkovalet.

onsdag, september 09, 2009

Soporna i havet

I Stilla havet flyter, någon meter under ytan, två sopberg. Tillsammans är dom dubbelt så stora som den amerikanska kontinenten. De växer med alarmerande hastighet och varje år dör en miljon sjöfåglar på grund av dem.
Soporna som dumpas i havet av många länder och fartyg, förs dit med havsströmmarna.

100.000 kemikalier används komersiellt inom EU. Det är dåligt undersökt vad som händer när gifterna samverkar, eller när tillsatserna i maten möts i våra kroppar.

Hälften av alla vattenprover som tas i Sverige inne håller rester av kemiska bekämpningsmedel.

Jag var på ett mycket inspirerande och engagerande dialogseminarium i dag med Hushållningssällskapet. Alla har vi ett ansvar för miljön och att den värld vi lämnar efter oss. Och ett särskilt ansvar har vi politiker. Mot det långsiktiga tänkandet står starka ekonomiska drivkrafter.

tisdag, september 08, 2009

Tisdag från morgon till kväll

Klarade av sju trappuppgångar på vägen till jobbet i morse och fem i går kväll. Nu är det väl bara en så där 37 kvar, för min del. Kyrkofoldrar och valsedlar ska delas ut. Ska själv gå och förtidsrösta den här veckan. Röstningslokalen har bara öppet mitt på dan, då yrkesverksamma är på jobbet, men som tur är ligger min ett stenkast från jobbet, så jag räknar med att smita dit på lunchen.

Glöm inte att gå och rösta ni också!

Ikväll är det debatt i Sala Folkets hus klockan 19.00 mellan Socialdemokraterna och Moderaterna landstinget. Vårdcentraler, vårdval, upphandlingar kommer det handla om.
Kom dit ni också.

Men innan dess lite filande på några insändare och delegationsträff på partiexpen inför partikongressen i november!

fredag, september 04, 2009

Valrörelse igen!


Ägnade ett par timmar av gårdagkvällen åt att plocka i hop valsedlar och stoppa i foldrar inför kyrkovalet. Vi var ett gäng på nio personer som samlades på Skiljebogården och hade trevligt. P tyckte att prästerskapet borde avskaffas. K att vår herre var nog bra, men han hade problem med sina medarbetare i bland.
Jag höll mer på att monarkin borde avskaffas, men fick mothugg av U. Och så blev det prat om de där prästerna som vägrar viga frånskilda, och den där prästen som vägrade jordfästa en muslim för flera år sen i församlingen. Och dom manspräster som inte vill jobba med kvinnliga präster...

Så nog finns det skäl att gå och rösta i kyrkovalet den 20 september för alla som vill ha en öppen och demokratisk kyrka. Ja, då gäller det förstås också att tänka sig för HUR man röstar.
Tre skäl att rösta på socialdemokraterna i kyrkovalet:

Socialdemokraterna vill

att Sveriges kyrkor ska vara öppna och välvårdade.

att Svenska kyrkan ska vara en jämställd mönsterarbetsplats.

att alla ska få gifta sig i kyrkan.

Från och med måndag kan man förtidsrösta. Kolla på ditt röstkort var din vallokal ligger!

torsdag, september 03, 2009

Det kryper närmre

Västmanland är inget kul landsting just nu. I förrgår meddelades att tre spädbarn dött av multiresistenta bakterier. I dag kom nyheten att Västmanland fått sitt första dödsfall i svininfluensan.
Jag går och spritar händerna.

Läkarmarknad

Jag har tur. Eller vad man ska säga. Jag och min familj har haft samma fasta familjeläkare i nio år. Men så bor jag ju i Västerås. Värre var det de fyra år jag bodde i Fagersta. Då hade jag ingen fast läkare. Varje gång jag kom till vårdcentralen för egen del eller för mina barns, fick vi träffa en ny läkare.
Det var ingen större fara för oss, som för övrigt är friska. Värre är det för de som är kroniskt sjuka eller äldre och behöver en fast läkarkontakt och kontinuitet i vården.
Det talas om den stora läkarbristen. Och störst är bristen på läkare som vill ha en fast anställning. Hyrmarknaden är blomstrande för läkare. Särskilt om man är allmänspecialist eller psykiatriker, de två specialistområden där kanske en fast läkarkontakt är viktigast.
"Uppdrag granskning" hade i går ett mycket bra reportage om bakgrunden till den stora läkarbristen.
Här kan ni se hela programmet.

Under 90-talet förutstpådde Högskoleverket och SCB att det skulle bli stor brist på läkare om 10-15 år om inte utbildningsplatserna på läkarutbildningen blev fler. Vad gjorde den då borgerliga regeringen? Jo, minskade antalet platser på läkarlinjen. Läkarförbundet hävdade nämligen att det utbildades för många läkare. Det skulle leda till massarbetslöshet bland läkarna...

Den socialdemokratiska regeringen gick tyvärr på samma linje. Det var kris i Sverige då, liksom nu. Att dra in på dyra utbildningsplatser var förstås enklare än att utöka. I dag får patienter och skattebetalarna betala priset. En hyrläkare kostar nämligen bra mycket mer än en fast anställd läkare.

Efter programmet följde en kort debatt mellan Ylva Johansson (S) och Göran Hägglund (KD). Jag tyckte att de gjorde lika tamt intryck båda två. Ylva Johansson pratade om nationell certifiering för alla vårdcentraler och att läkarna ägnar sig för mycket åt administration. Ja, jag håller med om båda sakerna.
Men hon borde sagt något om att det utbildas för få läkare i Sverige! Det är något som inte stämmer när en tredjedel av alla svenska läkarstudenter studerar utomlands. Och när landsting rekryterar läkare från exempelvis Polen och Spanien. Läkare som egentligen bättre behövs i sina egna hemländer. Varför ska andra länder stå för att utbilda svenska läkare. Är det inte det som är kärnan?

tisdag, september 01, 2009

Sala-surr

I går hade den moderatledda landstingsledningen ett "informationsmöte" om Sala Norra vårdcentral i Ekebyskolans aula i Sala. Ett drygt 100-tal personer hade kommit för att ställa frågor till landstingsledningen. Det är väldigt många som inte alls gillar ledningens beslut om att den landstingsdrivna vårdcentralen ska upphandlas.

Men svaren på frågorna uteblev. Beslutet är fattat och så här blir det, oavsett vad ni säger här, var beskedet.
En rapport från mötet ger Siw Byman, engagerad Salabo, i Radio Västmanland
Inslaget sändes i blocket 6.30-7.00, 22 minuter in i sändningen.

---
För övrigt längtar jag ut i skogen för att leta kantareller.