torsdag, september 03, 2009

Läkarmarknad

Jag har tur. Eller vad man ska säga. Jag och min familj har haft samma fasta familjeläkare i nio år. Men så bor jag ju i Västerås. Värre var det de fyra år jag bodde i Fagersta. Då hade jag ingen fast läkare. Varje gång jag kom till vårdcentralen för egen del eller för mina barns, fick vi träffa en ny läkare.
Det var ingen större fara för oss, som för övrigt är friska. Värre är det för de som är kroniskt sjuka eller äldre och behöver en fast läkarkontakt och kontinuitet i vården.
Det talas om den stora läkarbristen. Och störst är bristen på läkare som vill ha en fast anställning. Hyrmarknaden är blomstrande för läkare. Särskilt om man är allmänspecialist eller psykiatriker, de två specialistområden där kanske en fast läkarkontakt är viktigast.
"Uppdrag granskning" hade i går ett mycket bra reportage om bakgrunden till den stora läkarbristen.
Här kan ni se hela programmet.

Under 90-talet förutstpådde Högskoleverket och SCB att det skulle bli stor brist på läkare om 10-15 år om inte utbildningsplatserna på läkarutbildningen blev fler. Vad gjorde den då borgerliga regeringen? Jo, minskade antalet platser på läkarlinjen. Läkarförbundet hävdade nämligen att det utbildades för många läkare. Det skulle leda till massarbetslöshet bland läkarna...

Den socialdemokratiska regeringen gick tyvärr på samma linje. Det var kris i Sverige då, liksom nu. Att dra in på dyra utbildningsplatser var förstås enklare än att utöka. I dag får patienter och skattebetalarna betala priset. En hyrläkare kostar nämligen bra mycket mer än en fast anställd läkare.

Efter programmet följde en kort debatt mellan Ylva Johansson (S) och Göran Hägglund (KD). Jag tyckte att de gjorde lika tamt intryck båda två. Ylva Johansson pratade om nationell certifiering för alla vårdcentraler och att läkarna ägnar sig för mycket åt administration. Ja, jag håller med om båda sakerna.
Men hon borde sagt något om att det utbildas för få läkare i Sverige! Det är något som inte stämmer när en tredjedel av alla svenska läkarstudenter studerar utomlands. Och när landsting rekryterar läkare från exempelvis Polen och Spanien. Läkare som egentligen bättre behövs i sina egna hemländer. Varför ska andra länder stå för att utbilda svenska läkare. Är det inte det som är kärnan?

Inga kommentarer: