torsdag, januari 08, 2009

De som inte finns

Han som fixar din lunchsushi kan vara det, eller hon som städar din Ica-butik, eller han som står i disken på restaurangen där du äter din lunch, eller dom som skottar snön från taket på hyreshuset där du bor, eller dom som river ut gammal asbest i husen som ska renoveras mitt emot. Eller hon som städar hos din granne, eller hon som stryker din chefs skjortor.
I EU finns det enligt uppgift 8 miljoner papperslösa. Det kan vara gömda flyktingar som inte fått asyl, personer som sökt sig hit för att tjäna pengar för att kunna skicka hem till sin familj, människor som har blivit förespeglade att det är lätt att få arbetstillstånd.
De här människorna finns inte. De har inga rättigheter. De har inte rätt till sjukvård när de blir sjuka, deras barn har inte rätt att gå i skolan.
Vissa arbetsgivare utnyttjar deras situation, låter dem arbeta för usla löner, ha arbetsdagar som är långt över åtta timmar. Låter dom ha bristfällig skyddsutrustning om de har någon överhuvudtaget.

Nästa gång du äter lunch och tycker det är dyrt. Fundera en gång till varför det andra stället är så billigt. Är det för att där arbetar någon som inte kan protestera. För att den inte finns.
Och du som känner någon som har en jätteduktig och billig filippinska som städar sitt hem, fundera över om hon kanske barn som inte kan gå i skolan?

Tror du inte att du har sett dom? Då tror du fel. För de finns. Fastän de inte finns. Läs Stina Blomgrens "Svart Notis".

Inga kommentarer: