fredag, november 07, 2008

Vårdmarknad

Var på ett sånt härligt verksamhetsbesök på förmiddagen. På Viksängs dagcenter för funktionshindrade, som drivs av kommunala proAros. Fick lust att omskola mig och börja jobba där. Det var en sån skön och varm stämning.
Men det fanns oro bland personalen och anhöriga om dagcentret också skulle bli utsatta för borgarnas utförsäljningsiver. Det hade varit tal om det. Och jag bara undrar. Varför? Så länge man inte har gjort någon granskning av vad som händer med kvalitén vid upphandlingar förstår jag inte varför man ska utsätta brukare, anhöriga och personal för den oro som det medför.

Men upphandlas ska det, till varje pris. I landstinget har nu den moderatstyrda alliansen, inklusive miljöpartiet och sjukvårdspartiet gått ut och klargjort att Bergslagssjukhuset i Fagersta ska upphandlas. Och då tror man att vips är hela läkarbemanningsfrågan på vårdcentralen löst. Att det däremot kanske innebär personalflykt bland undersköterskor och sjuksköterskor, bryr man sig inte om. Att många av dem väljer att stanna i landstinget. Då försvinner mycket av kompetensen från Bergslagssjukhuset.
Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill bygga något nytt och något annat tillsammans med Dalarnas läns landsting. Vi vill göra ett gemensamt sjukvårdsområde för norra västmanland/södra dalarna och stoppa in all vård i det. Då skulle vården i Fagersta bland annat kunna få tillgång till den fina geriatriska avdelning som finns i Avesta. Något unikt i Sverige, för geriatriker är det brist på.
Men alliansen och sjukvårdspartiet vill sälja ut till varje pris. Förmodligen är de desperata. Något måste hända i Fagersta för att de inte ska förlora ansiktet. En upphandling kan man göra på 9 månader. Att bygga upp ett gemensamt sjukvårdsområde mellan två landsting och i samarbete med fem kommuner, kräver mycket mer av förberedelser, samförstånd och samtal. Det är något nytt, som inte gjorts förut på samma sätt.
Vi såg möjligheterna, facken såg möjligheterna - Kommunal, Vårdförbundet och Läkarförbundet. Däremot är de inte positiva till en utförsäljning. Men det bryr sig inte alliansen om. Så nu kommer ett riskkapitalbolag få ta över Bergslagssjukhuset, för jag har svårt att tänka mig att någon annan har råd att ta över.

Inga kommentarer: