fredag, november 14, 2008

Andnöd

PRESSMEDDELANDE
2008-11-13

Patienter får betala priset

På onsdag ska landstingsfullmäktige besluta om höjda patientavgifter till flera utsatta grupper. Bland annat till personer som är beroende av andningshjälp, CPAP, nattetid för att inte få andningsuppehåll och drabbas av stroke eller hjärtbesvär.
- Om landstinget har för höga kostnader för det här, måste det göras smartare upphandlingar så att man får det billigare. Patienterna ska inte straffas, säger Denise Norström (s) oppositionslandstingsråd.

Den moderatledda majoriteten i landstinget vill höja en rad patientavgifter. Det ska bli mer än dubbelt så dyrt för dem som behöver besöka psykiatrin och geriatriken. I dag är det gratis för vuxna funktionshindrade att besöka habiliteringen. Majoriteten vill att det ska kosta 100 kronor per besök.
- Vi är rädda för vilka konsekvenser dessa avgiftshöjningar får. Vi talar ju inte om resursstarka grupper, och i värsta fall kan patienter med stora behov avskräckas från att söka vård, säger Juha Rundgren (v).
Medicinska hjälpmedel är en stor kostnad för landstinget. Den kostnaden vill nu majoriteten stjälpa över på de sjuka. 4800 kronor ska de som behöver en CPAP-apparat tvingas betala.
Denise Norström tycker det är fel att straffa patienterna, istället måste upphandlingen av medicinska hjälpmedel bli bättre.
- Vi har goda erfarenheter av hur vi tillsammans med fyra andra landsting samarbetar kring upphandlingar av förbrukningsmaterial inom sjukvården. Där har man lyckats sänka kostnaderna rejält och får väldigt bra priser. Det måste bli ett liknande samarbeta kring de medicinska hjälpmedlen, säger hon.

Inga kommentarer: