torsdag, juni 20, 2013

Skoj i stolen

Carin i talarstolen. Snett bakom sitter stadsjuristen och övervakar.

Tänk att man kan ha en sån givande debatt 14 timmar och låta att man tycker så olika när man är överens alla miljarderna. Men så var det faktiskt i gårdagens kommunfullmäktige. Själv höll jag inlägg om äldreomsorgens utveckling, vikten av genuspedagogik, om Sveriges bästa kulturskola, om vikten av underhåll av gator och parker, stadsnära odling.
Lägger ut ett par av inläggen här. Trevlig midsommar!

KF Budget 2013-06-19 Tekniska


Det är många hål i gatan just nu i Västerås.

Stora och helt planerade hål. Hål som är investeringar för framtiden.

Framför Centralstationen grävs och byggs för en ny bussutfart. På Norrbyleden grävs och byggs för en ny cirkulationsplats, på Munkgatan här utanför handlar det inte om att gräva fram Lillån om nån trodde det, utan omgestaltning av gatan och runt om i staden gapar hål efter borttagna busskurer i väntan på nya.

Vad är det för grävhysteri som pågår? Jo det är Smartkoll. Den 18 augusti drar den nya busstrafiken igång. Den största satsningen sen kollektivtrafikens början. Den nya busstrafiken innebär fler bussar på dagar, kvällar och helger. Nya bussar som ska få plats med mer folk. Tätare turer, rakare stråk och enklare att hålla reda på. Samma buss på dagen som på kvällen.

Drygt ytterligare 30 miljoner satsar Västerås stad nästa år på kollektivtrafiken.

Det ska vi vara stolta över. Nästa år kan alla ta bussen hem efter budgetfullmäktige. För då går den även sent på kvällen.

Västerås är en stad som växer. En växande stad innebär fler gator, vägar och parker som behöver underhållas. Men budgeten för detta har inte växt i samma takt som staden. Den har snarare krympt. Därför är det på tiden att vi nu ger ett uppdrag om att utreda hur den demokgrafiska utvecklingen påverkar verksamheterna ibland annat Tekniska nämnden.

Västerås stad har i dag en underhållsskuld på 350 miljoner kronor för gator och parker.

I höst får Västerås troligen en stor stumma pengar i återbetalning av premier för avtalsförsäkringar Ytterligare pengar väntas 2014. Det är bra att vi är överens om att en så stor summa som möjligt av dessa medel ska gå till underhåll av inte bara gator, broar och parker utan också fastigheter.

På tekniska nämndens stab ligger man i startgroparna att beställa arbetena så fort klubban är slagen i kväll.

Det handlar om ny asfalt på gång och cykelvägar på bland annat Viksäng, Skälby, Centrum och i Hökåsen.

Om ny asfalt på exempelvis körbanorna på delar av Vasagatan, Köpingsvägen, Björnövägen, Bangatan, Kungsängsgatan. Vetterstorpsgatan

Och förstås också en rad broar som behöver nya tätskikt, kantbalkar och räcken. Med mera med mera.

Och är det någon som är extra intresserad av om någon gata i just hennes kvarter är med så har jag listorna här.

KF 2013-06-19 Budget Äldre


Ordförande, kommunfullmäktige

Sedan 2009 har hemtjänsttimmarna stadigt ökat. Ofta långt över budget. Men nu ser vi äntligen ett trendbrott. I maj minskade antalet hemtjänsttimmar med en procent jämfört med samma månad förra året.

Detta kommer efter ett långt och medveten satsning på uppföljning och kontroll av timmar och beslut, men också genom att utöka platserna i särskilt boende och korttidsplatser. Under 2014 fortsätter utvecklingen för en bättre vård och omsorg för äldre.

I september invigs det nya äldreboendet Zethelius 120 platser på Bäckby alldeles intill rehabiliterings- och korttidsboendet som finns där nu. I samband med detta avvecklas andra boenden som har blivit omoderna och är små.

I det nya boendet kommer finnas den senaste tekniken, både när det gäller energi i tillexempel solfångare på taken. Men också inne i huset för att göra arbetssituationen bättre för personalen och höja kvaliten på vården.

Västerås har blivit mycket uppmärksammat för sina tekniksatsningar inom äldreomsorgen. Andra kommuner inta bara från Sverige utan också från andra nordiska länder, vallfärdar hit för att lära sig hur man med modern teknik kan göra livet lättare på äldre dar och öka friheten och integriteten även för den som är gammal och sjuk.

Västerås är först i landet med att införa elektronisk hemtjänst. Genom bildtelefoni och nattkameror kan den som har många tillsynsbesök per dygn få några av dem utbytta mot ett elektroniskt sådant. Som en man sa som har fått prova det här under projekttiden: ”Det är skönt att det inte är så mycket spring här längre.” Och därför ska kommunfullmäktige i dag också fatta beslut om avgifter för e-hemtjänst.

För att fortsätta utveckla tekniksatsningarna inom äldreomsorgen behöver de särskilda boendena förses med bredband. Det är en förutsättning för att göra dokumentationen säkrare enklare för personalen och också en förutsättning för att kunna använda många av de tekniska lösningarna inom äldreomsorgen. I det nya äldreboendet på Bäckby dras självklart bredband in från början. Men många av de gamla saknar. Att förse alla dessa med de bredband ryms inte inom äldrenämndens budget 2014, men ett successivt arbete kommer påbörjas inom den ordinarie ramen.

Tekniken inom vården och omsorgen har kommit. Inte för att stanna. Utan för att fortsätta. Framåt. Och vi i Västerås ska fortsätta att vara först på det tåget.




Inga kommentarer: