torsdag, juni 13, 2013

Avslutning - början på vad?

För en vecka sedan sprang studenterna ut här i Västerås och i morgon är det dags för grundskolan att ta sommarledigt.

För knappt 20 år sedan, i mitten på 80-talet, kunde man verkligen säga att den "ljusnande framtid var vår". Det fanns jobb direkt efter gymnasiet om man ville ha det. Själv kunde jag välja på att vara vårdbiträde, kontorist, hotellreceptionist, vaktmästare på krematorium eller hotellstäderska i Köpenhamn. Tröttnade man på ett jobb var det inte så svårt att hitta ett annat. Tills det sen var dags att plugga vidare.

Betydligt tuffare ser det ut för de ungdomar som tar studenten nu. I dag ställs mycket högre krav för att få ett arbete.
I april var cirka 178 300 ungdomar mellan 15-24 år arbetslösa. Det innebär att ungdomsarbetslösheten uppgick till 27,2 procent.

Den höga ungdomsarbetslösheten är ett fruktansvärt misslyckande för den borgerliga regeringen. Istället för att få utbildning eller praktik som leder till arbete tvingas unga till passivitet.
I Västerås kan vi inte sitta med armarna i kors och göra ingenting. Därför satsar vi på att ge ungdomar en väg in på arbetsmarknaden. I budgeten säger vi att att ungdomskontraktet ska utökas med 500 jobb, praktik- och utbildningsplatser.

Men det räcker bara en liten bit. För att Sveriges unga verkligen ska få en ljusnande framtid måste vi få en ny regering som vill ge arbetsförmedlingen verktyg som leder till riktiga jobb. Utbildningar måste matchas efter arbetsmarknadens behov och inte hindras av att utbildningen inte passar in i en fyrkantig antal-veckor-mall, som nu. Ungdomar som inte har en gymnasieexamen måste få nya chanser att få det, i bland kombinerat med jobb eller praktik, annars är de chanslösa på arbetsmarknaden.

Inga kommentarer: