söndag, juni 02, 2013

Bättre vård för sjuka äldre



I mitten på maj öppnades nio nya fasta platser på Gryta för demenssjuka. Det handlar alltså om platser för permanent boende och inte korttids. Sedan tidigare finns två avdelningar för korttidsboende för demenssjuka och så hyr landstinget en avdelning där de har palliativ vård (som tidigare hette Hospice).

Det här är ett viktigt tillskott. Under det senaste året har det ibland blivit kö och väntetider för personer som fått bifall för att flytta till gruppboende, för att det inte funntis någon ledig plats.

På Gryta har en avdelning stått tom sedan alliansen under förra mandatperioden drog ner på antalet korttidsplatser. Då tyckte man inte att de behövdes. Det har straffat sig. I stället har hemtjänsttimmarna ökat.
Sedan dess har vi under den här mandatperioden ökat antalet korttidsplatser och nu blir det alltså fler permanenta också.

Rummen på Gryta är lite mindre och har inte egen dusch och toa på rummet, men det kan bli ett mycket bra boende. Alla som flyttar in får också veta att 2014 när det nya boendet på Bäckby öppnar kommer Gryta att tömmas efter hand. 9 platser öppnades alltså för drygt två veckor sedan och är redan fulla. Alla har kommit från korttidsboendeplatserna på Gryta och har här fått en fin övergång med personal som har kunnat följa med från korttids inpå det permanenta boendet under första dygnet.

Vår ambition från den rödgröna majoriteten är att Gryta ska byggas om till ett demenscentrum med korttidsplatser, permanent boende, dagverksamhet. Det kommer bli jättebra.
Själva lokalerna på Gryta är  välbyggda på 80-talet ligger fint med stor trädgård och naturen inpå knuten. Och buss finns det förstås ända fram till dörren!


Bättre för de mest sjuka äldre
En annan glädjande nyhet är att landstingsstyrelsen i veckan sa ja till att samarbeta med Västerås stad om en så kallad mellanvårdsenhet på Bäckby, på Zethelius. Det här är en stor framgång för vården om de mest sjuka äldre i Västerås. Nu kommer det finnas en fast läkare på Zethelius för alla som är där. Från kommunens sida finns en biståndshandläggare knuten till boendet för att ta hand om vårdplaneringar och hemfärd.
Det här var något som personalen efterlyste i höstas när jag var där. Jag bloggade om det då här.

1 kommentar:

Lars Härås sa...

Jag läser Din blogg med intresse. Det Du skriver om Gryta är precis sån information man efterlyser. Det har snackats mycket om förändring därute men ingen har vetat vad den skulle innebära. Nu vet jag efter att ha läst Din blogg. Mycken spekulation skulle slippas om dylika planer kunde läckas. Jag vet att Äldrenämndens protokoll finns att tillgå men tyvärr läses de nog inte kontinuerligt. Vill bara säga att Gryta klingar fint i mina öron efter min frus vistelse där. Härlig personal! Att samordna dagtidsverksamhet, korttidsboende och gruppboende är perfekt. För dementa är byten till andra institutioner ett stort störningsmoment. Nu tillkommer förutom Rösegården och Tre små hus även Gryta och då med kompletta enheter. Bra!!
Vänliga hälsningar
Lars Härås