fredag, juni 28, 2013

Alla har rätt till ett bra bemötande oavsett sexuell lägning, könsuttryck eller könsidentitet

Varför ska det kosta 1000 kronor om man vill byta alla sina förnamn? Varför har vi inte könsneutrala personnummer? Varför kan hbt-personer inte få slippa att bli ifrågasatta när de går på krogen. Varför ska de fortfarande behöva få höra. "Killar ska vara killar och tjejer ska va tjejer" av så kallade helt vanliga människor. Det finns mycket kvar att göra.

Just nu pågår Västerås pride. På Regnbågstorget på Smedjegatan är det debatter, musik, politiska partier och andra organisationer representerade.
Själv ska jag debattera unga hbt-personers villkor i Västerås klockan 14.00 idag. I mogon klockn 13 är det pride-parad.

I Västerås har Socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet för ett halvår sedan lagt ett nämndinitiativ i skolnämnderna, de sociala nämnderna och kultur- och fritidsnnämden att kartlägga behovet av att erbjuda medarbetarna i verksamheten grundutbildning i hbt-frågor. Det ska nu ske i höst.
Alla medarbetare - och politiker - ska erbjuda en grundutbildning som RFSL håller i.
Men jag tror inte det räcker med det. Detta måste följas upp. En särskild viktig grupp är personal i skola och på fritisgårdar, däribland skolkuratorer. För detta är ingen självklarhet.
De som har funderat på att ta sitt liv är klart fler bland hbt-personer än andra. Självskadebeteenden är mycket vanliga.

Det finns mycket kvar att göra.

Inga kommentarer: