onsdag, februari 17, 2010

Budget, buss och bullar


En helintressant dag i går. Mjukstartade med temaförmiddag med äldrenämnden. Framför oss låg budgetförutsättningarna. Just nu ser det ut som om äldrenämnden gör ett minus på 8-15 miljoner i år på grund av att vi inte får skatteintäkter så det räcker till uppräkningar av löner till alla anställda. 2011 blir ännu värre: -40 miljoner. Pengar som ska sparas nånstans. Känns ju så där lagom muntert. Socialdemokraterna vill visserligen återställa kommunalskatten i Västerås, men det räcker inte långt när skatteintäkterna ändå sjunker.

Sen fortsatte det med äldrenämnd på eftermiddagen. Hemtjänsttaxan och riktlinjerna ska utredas och kanske revideras. Syftet? För att få in nån extra miljon och spara några till, även om det inte sades rakt ut.
Fick också en väldigt intressant information om de nya demensriktlinjerna som förhoppningsvis ska göra vården av dementa bättre. Det är viktigt att man använder metoder som har effekt och höjer kvalitén.

Dagen avslutades med ett superintressant seminarium om den framtida busstrafiken i Västerås. Hur ökar man resandet? Jo, genom att öka turtätheten på bussarna markant, men för att göra det måste busslinjerna läggas om. Vi var eniga från de olika blocken: För att genomföra radikala förändringar i busstrafiken, som dessutom kostar mycket, krävs politisk enighet.
Konstaterade att busstrafik tydligen är ett mansämne. 3/4 av samlingen var vita män i övre medelåldern. Vi kvinnor var i klar minoritet. Vilka är det som utnyttjar kollektivtrafiken mest? Jo, kvinnor, ungdomar och pensionärer. Fast jag åker ju mest cykel...

Förövrigt klämde jag i mig två semlor i går. Det var gott!

(Foto: VL)

Inga kommentarer: