tisdag, mars 31, 2009

Uva-ligen


Uven hotas av nedläggning eftersom Rikstrafiken inte tänker bidra mer till denna tåglinje mellan Uppsala- Sala-Västerås-Eskilstuna-Norrköping. Landstingsledningen i Västmanland har hela tiden skjutit frågan åt sidan och inte velat ta i den, fastän man kännt till vad som väntar.
Skriv på här för att rädda Uven

Ska det bli bussar istället för tåg? Eller bil? Hur miljövänligt är det?
Man kan tycka att det här vore en fråga för miljöpartiet i landstinget att driva, men jag har aldrig hört deras företrädare nämna ett ord vad de gör för att rädda denna tåglinje som 1 miljon människor reser med.

lördag, mars 28, 2009

Sosselördag




Har vart på stan och pratat med västeråsarna. Varje lönelördag står Västerås socialdemokrater på stan och frågar hur Västerås kan bli bättre. Jag fick synpunkter på busshållplatser, cykelvägar, belysning, säkerheten och ett önskemål om dansställe för äldre (!)
En liten uteliggare under ett kvarglömt paraply fick många att vrida på huvudet. :)

torsdag, mars 26, 2009

Gruppmöte


I morgon har s-landstingsgruppen möte i Kungsör.
Till mötena kallas 30 ordinarie s-landstingsledamöter och 18 ersättare.
Jag tycker att vi brukar ha ett ambitiöst och bra upplägg på våra möten. Jag har verligen i planeringen försökt att tillgodose alla önskemål. Vilket leder till att tiden blir lite väl knapp...
Vi åker runt i länet och har våra möten och har med morgondagens besök i Kungsör avverkat alla länets kommuner. Detta för att s-landstingsledamöterna ska lära sig och få bättre förståelse för hur hela länet ser ut. Där landstinget har lokaler håller vi till i dom. Äter bricklunch. I morgon äter vi lunch med de boende på servicehuset Misteln.
Förutom diskussion om aktuella fullmäktigeärenden brukar vi hinna med studiebesök, utåtriktade aktiviteter, grupparbeten, föredragningar av våra lokala partiföreträdare och från riksdagen. Till varje möte kommer nämligen någon av våra riksdagsledamöter. I januari i Norberg var det Olle Thorell från Surahammar, imorgon kommer Margareta Israelsson, Västerås och i april gästar Sven-Erik Österberg landstingsgruppen.
Vi möblerar i ring. Har haft utbildningstillfällen i retorik, skrivande, genuskunskap mm.
Men nu börjar jag undra om det ändå är något i planeringen som mina ledamöter är missnöjd med.
Av 48 gruppmedlemmar har 16 anmält förhinder. Och jag vet att det är ytterligare ett par utöver detta som inte kommer dyka upp.
Men jag vill inte tro att det är så, utan att det ligger till så här:
våra politiker, som de flesta är fritidspolitiker, har inte bara ett uppdrag. De kanske inte har så många som Wanja Lundby Wedin, men vissa har alltför många och får inte tiden att räcka till. Att dessutom i dessa tider vara borta från jobbet är inte så lätt.
Men visst blir jag lite uppgiven när så många inte kan komma, eftersom det här upplägget kräver en hel del planering och förberedelser. Kanske är det dags att tänka om.

onsdag, mars 25, 2009

Mediaöken


Vestmanlands läns tidning säger upp 16 journalister. Efter uppsägningarna ska det bara finnas 2,4 fotografer på vlt. Reportrarna tvingas ta bilder själva. Och så säger chefredaktören Elisabeth Bäck att det inte kommer innebära någon skillnad i kvalitet. Man vet inte om man ska skratta eller gråta.
Detta är en skymf mot journalistkåren, och bildjournalistiken i synnerhet.
Det sägs att en bild säger mer än 1000 ord, men det bryr sig inte de vinstsugna tidningsägarna om (Stampen).
Sveriges medialandskap blir allt mer utarmat. VLT-koncernen äger en överväldigande majoritet av tidningarna i Västmanland. I tidningarna hittar man ofta samma artiklar. Och bilder som inte är tagna av fotografer och sidor som inte är utgjorda av redigerare.
Är det nånstans det skulle behövas lite valfrihet och sund konkurrens så är det inom tidningsvärlden, men tyvärr tyvärr så är det oligopolet som styr MediaSverige

tisdag, mars 24, 2009

Äldreekonomi

Äldrenämnd i eftermiddag. På dagordningen står bland annat budgetberedning. Det ser dystert ut. Ingen nämnd kan räkna med en enda krona i uppräkning inför 2010. Detta på grund av jobbkrisen som har gett kommunerna ett svårare läge, och därtill en regering som vägrar ta sitt ansvar för arbetsmarknadspolitiken och välfärden och ge kommuner och landsting ökade statsbidrag.
I äldrenämnden diskuteras nu bland annat nedläggning av äldreboenden och korttidsplatser. Nu finns det tämligen gott om platser i särskilt boende i Västerås, om man ska tro på tjänstemännens och ekonomernas bedömningar. Men man kan ändå fundera på - hur blir det om platserna blir färre - blir det tuffare bedömningar då om vilka som anses behöva en plats i särskilt boende? Vi socialdemokrater i äldrenämnden har velat ha generösare bedömningar. Är man äldre och känner sig osäker och otrygg i sitt hem ska man kunna flytta till särskilt boende.
De flesta vill dock bo kvar i sin gamla lägenhet eller villa så länge det bara går. Då måste man få den hjälp man behöver hemma.
Där är det ett större bekymmer. Det nya ersättningssystemet har gjort jobbet för hemtjänsten stressigare. I längden kommer det gå ut över de äldre.
Att få bra omsorg och vård i sitt eget hem är något som jag tror vi måste lägga allt större vikt på.

måndag, mars 23, 2009

Kyrkolistan

Veckans topplista.
Medeltidskyrkor i Västergötland


Plats 1:
Våmb kyrka



Plats 2:
Varnhems klosterkyrka



Plats 3:
Älgarås kyrka



Plats 4:
Forsby kyrka



Plats 5:
Skara domkyrka



Bonus:

Fulast just nu: Töreboda.

torsdag, mars 19, 2009

Bäst i klassen


Socialdemokratiska oppositionslandstingsråd har högst närvaro på landstingsfullmäktiges sammanträden.
Det kunde ha varit rubriken på vlt:s artikel i dag.
Att det är s-råden Denise Norström och Rigmor Åkesson som har bäst närvaro bland landstingsråden framgår av statisitiken som man hittar här.
Rigmor och Denise har varit med på vartenda fullmäktigesammanträde varenda minut, sen 1/1 2008. Av landstingsfullmäktiges 77 ledamöter är det bara Kerstin Falkland (M) som är lika duktig.

Roade mig med att räkna om statistiken till hur stor närvaro varje partigrupp har bland sina ordinarie ledamöter:
Sjukvårdspartiet 90 procent (4 ledamöter)
Folkpartiet 85 procent (7 ledamöter)
Socialdemokraterna 84 procent (30 ledamöter)
Vänsterpartiet 84 procent (5 ledamöter)
Centerpartiet 79 procent (6 ledamöter)
Moderaterna 73 procent (17 ledamöter)
Kristdemokraterna 68 procent (5 ledamöter)
Miljöpartiet 50 procent (3 ledamöter)

Alltså sammanfattningsvis:
S+V-oppositionen har betydligt högre närvaro i landstingets högsta beslutande organ än 6-partimajoriteten.
(Dessutom är det så att en ordinarie inte kan vara med har vi så gott som alltid en ersättare på plats. Det ser jag till...)

onsdag, mars 18, 2009

Aj aj

Har stressont i musarmen.
Väntar på folket från landstingsstyrelsen. Hallå! Kom hit och berätta så jag vet vad jag ska skriva!
Har ett ton handlingar som ska levereras till partiexpen. Utskicket till landstingsgruppen. Tycker allt borde läggas ut på You tube istället.

Var på Asylhälsan i går. Jätteintressant. Och viktig verksamhet.
I bland är så mycket viktigt och i bland känns så mycket oviktigt.
Viktigt för mig är att få tid att träna, annars får jag så här jäkla ont som jag har nu. Men jag hann inte igår, å inte i dag. I morrn måste det bli av! Men det är bara möten möten skriva skriva skriva möten möten.
Längtar ut till solen...

måndag, mars 16, 2009

Snart fredag...

Måndag igen. Möte med styrelsen för s-landstingsgruppen idag.
I morgon inleds dagen med ett besök hos folktandvården och sedan ett verksamhetsbesök på asylhälsan.
Onsdag: Extra landstingsstyrelse med flera kontroversiella ärenden: Upphandlingen av Bergsslagssjukhuset i Fagersta, yttrande över överklagande av avgift på CPAP, begränsad jourmottagning i Sala och så avslag på s och v:s begäran om att skriva till regeringen om att begära ökade statsbidrag. Politiskt informationsforum, 5 och 1/2-årskontroll, orienteringskurs.
Torsdag: Distriktssttyrelse.
Fredag: Interna överläggningar.

---
Äntligen lite vårkänning. Sådde små, små frön i går: Basilika, tomat och sommaraster. Nu står de och gror i vardagsrumsfönstren. Skidboxen avplockad från bilen. I kväll väntar årets första joggingrunda på grusiga, plaskiga vägar.

fredag, mars 13, 2009

Årsmöte

Västerås socialdemokrater ska ha årsmöte i morgon. Jag ska säga något om hur man kan använda vår nya informationsfolder där vi vill att västeråsarna är med och utformar den framtida politiken för stan.

EU-parlamentarikern Åsa Westlund gästar årsmötet. 5-åringen får följa med för jag har ingen barnvakt. Har köpt en låda kolor som muta...
Hoppas 5-åringens bebiskompis är där. Då blir mötet roligare, i alla fall om man är 5...

torsdag, mars 12, 2009

Administration

Rigmor ringde från samverkansnämnden i Örebro. Där sken solen. Här i Västerås har det varit jämngrått jag vet inte hur länge.

Försöker få ordning på den gigantiska s-landstingsgruppen. Med ersättare är dom 48.
Några försvinner och andra ska komma in i stället. Adresser, telnr och mejladresser ska letas på. Nya medlemmar ska informeras. Och snart ska de alla få ett brev hem i lådan med kallelse till nästa gruppmöte som blir den 27 mars i Centrumkyrkan (!) i Kungsör.

onsdag, mars 11, 2009

Arbetslinjen

Deltidsanställda får mer pengar genom att vara utan jobb. Det är regeringens arbetslinje.

---
Hemma kör vi hårt med arbetslinjen. Barnen tvingades ut i går att skotta uppfarten. Själv har jag fått ont i ryggen av vinterns allt skottande. Skidåkning är bättre motion. Funderar på att skaffa en spårsläde att byta ut snöskyffeln med. Då får jag dessutom fina spår alldeles utanför dörrn!

måndag, mars 09, 2009

Bebis-check

Kristdemokraterna vill ge 10.000 kronor i bonus för varje nyfödd bebis.
Inget nytt. Det föreslog även socialdemokraten Olavi Viitanen i Fagersta på 90-talet. Det var inget bra förslag då heller. Att få en check på 10.000 spänn är inget bra incitament för att skaffa barn.
Något som däremot hjälper föräldrar är en en väl utbyggd föräldraförsäkring, bra och trygg förskola, bra skola och fritis, ett jämställt förhållande mellan föräldrarna, och trygga arbetsförhållanden. Det gör att fler vågar skaffa barn.
Men det är inte kristdemokraternas melodi. Hemmafru-bidrag, nu med bebisbonus är deras förslag till att göra livet lättare för pressade småbarnsföräldrar.
Det andas 50-tal.

fredag, mars 06, 2009

... och så ett nedslag i dyslexi-debatten

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har också uppmärksammat stans undermåliga behandling av barn med skriv- och lässvårigheter.
Fast folkpartisten Roger Haddad säger något mycket märkligt: "att stödet ska in mycket tidigare, redan i grundskolan".
Ja, men det är väl självklart!
Screeningen ska ske redan på lågstadiet! Ju tidigare man upptäcker barnen med läs- och skrivsvårigheter ju bättre nytta gör insatserna (om de får rätt insatser, vill säga...)
---
Men visst är det häftigt att det här har fått en sådan uppmärksamhet.
I dag i vlt finns ett referat från gårdagens sammanträde i grundskolenämnden. Tyvärr finns inte artikeln på nätet. Men artikeln inleds med:
"Redan under allmänhetens frågestund hettade det till. En mamma berättade om sin dotter som fick sin diagnos först i sjuan trots problem sedan lågstadiet. Nu står flickans lillebror i samma kö."

Ekorr-drömmar


Såg en ekorre när jag cyklade till jobbet. Han hoppade så där nyckfullt mellan tallarna och skuttade hit och dit på marken precis dit vad för sekunden föll honom in.
Och jag tänkte:
"Vad skönt det skulle vara att vara en ekorre. Att bara få göra det som faller en in. Tjattra med sina kompisar, skala en kotte, eller få ägna sig åt förlustelse så som ekorrar plägar göra så här på vårkanten."
Tänkte jag och suckade medan jag cyklade vidare mot grottekvarnen.

Foto: fotoakuten.se

torsdag, mars 05, 2009

Hopp

Okey, ska va lite positiv också.
Det har aldrig varit så många åhörare tidigare på ett grundskolenämndsmöte. Vi var flera föräldrar och lärare. Flera kom fram och pratade med mig efteråt, både lärare och tjänstemän.
Vlt var också där!
Jag ställde mina frågor och politikerna försökte svara. Blev väl ett så-där svar tycker jag. Jag fick ju inget svar om hur jag skulle kunna använda läs- och skriva garantin om mitt barn inte fick den hjälp det behöver.
Sen skulle två prominenta damer från proAros enhet skolgemensamt stöd, visa hur förträffliga de är på att hjälpa barn med läs- och skrivsvårigheter.
De var märkbart pressade och politikerna gjorde sitt också för att pressa dom ytterligare med vassa frågor.
Hur lång den där kön är fick man aldrig riktigt nån kläm på.
Men proAros lovade att den skulle vara borta till sommaren!

Grundskolenämnden skulle återkomma i frågan på ett möte i vår.

Även om jag inte kommit så mycket längre i min egen personliga kamp, så har ialla fall hela dyslexifrågan fått en fantastisk uppmärksamhet! Och det är bra att den uppmärksammas och att det görs något åt den, för alla barns skull.

onsdag, mars 04, 2009

Dyslexi på dagordningen

I morgon ska jag gå på grundskolenämndens möte. Klockan 9.00 i Stadshuset, rum A287.
Som åhörare och allmänhet.
På dagordningen står: "Information om dyslexistöd i kommunal grundskola".
Ska bli mycket intressant att höra om proAros verklighetsbild är den samma som min (och alla andra frustrerade föräldrars...)
Ärendet börjar med allmänhetens frågestund till grundskolenämnden.
Jag tänker fråga följande:
1. Tycker ni det är rätt att man ska behöva vänta i över två år på en dyslexiutredning? Om inte - vad tänker ni göra åt det?
2. Varför låter man inte längre logopeder göra dyslexiutredningar utan har istället anställt EN specialpedagog som ska göra alla utredningar? Försämras inte kvalitén av detta? Logoped och specialpedagog har väl olika kompetens?
3. Det finns ju läs- skriva-räkna garanti i Västerås. Om jag som förälder inte anser att mitt barn får det stöd och hjälp han behöver och inte heller får en utredning som jag anser han behöver - vart kan jag vända mig då? Kan jag själv beställa en utredning och kräva ersättning av grundskolenämnden?

tisdag, mars 03, 2009

På spåret

Ska strax dra iväg för att köra några varv runt Apalbyplanerna (på skidor). Misstänker att spåren i skogen är rätt skruttiga vid det här laget.
I morrn är det landstingsstyrelse med gruppmöte och information om den stundande utförsäljningen av Bergslagssjukhuset i Fagersta.
Och så missar jag arbetarekommunens EU-seminarium i morrn kväll, igen. Är kallad till partidistriktets sjukvårdsarbetsgrupp.

Hemmafrubidraget

Hur var det nu? Den moderata alliansregeringen skulle ge jobb istället för bidrag. Bidrag var ett fult otyg som skulle bort (a-kassa, sjukpenning, föräldrapenning, pension etc...)
I Västerås har det moderata alliansstyret infört bidrag till välbeställda hemmafruar.
Det kallas för vårdnadsbidrag. Nästan uteslutande kvinnor tar ut vårdnadsbidraget och nästan alla hade ändå tänkt vara hemma, eller har löst barntillsynen på annat vis än förskola.
Men kristdemokraten Elisabeth Fridén tycker ändå det är toppen med vårdnadsbidrag.
"Även om det är för ett fåtal så är det ju valfrihet för det fåtalet. Vi ska inte förmena dem det."
Kan det bli tydligare?
Alliansen vill satsa på de fåtal välbeställda föräldrar som redan har råd att vara hemma med sina barn. Medan på förskolorna blir barngrupperna allt större för alla andra barn som inte har föräldrar som har råd att vara hemma med hemmafrubidrag.

Vlt har ett helt uppslag om detta idag. Tyvärr finns inte artiklarna i nätupplagan. I dag heller. Jag börjar tro att det är ett medvetet val. Det som kan missgynna västeråsalliansen läggs inte ut på nätet?

måndag, mars 02, 2009

Framtid och dåtid

Hela första nyhetssidan i vlt i dag handlar om Västerås socialdemokraters framtidsarbete. Kul. Särskilt som jag har fått förmånen att ingå i arbetsgruppen som ligger bakom det. Tyvärr så finns inte artikeln i vlt:s nätupplaga. Överhuvudtaget hittar man väldigt lite där...

---

Avkopplande helg med skidåkning, vedbastu och bad isvak och vasaloppet PÅ TV...
Kan inte låta bli att sura när jag hör alla tala om de fantastiska förhållandena i år och vilken skillnad det var mot förra året. Grrrrrrrrr.
Har inte smält nederlaget från förra året än.