måndag, mars 09, 2009

Bebis-check

Kristdemokraterna vill ge 10.000 kronor i bonus för varje nyfödd bebis.
Inget nytt. Det föreslog även socialdemokraten Olavi Viitanen i Fagersta på 90-talet. Det var inget bra förslag då heller. Att få en check på 10.000 spänn är inget bra incitament för att skaffa barn.
Något som däremot hjälper föräldrar är en en väl utbyggd föräldraförsäkring, bra och trygg förskola, bra skola och fritis, ett jämställt förhållande mellan föräldrarna, och trygga arbetsförhållanden. Det gör att fler vågar skaffa barn.
Men det är inte kristdemokraternas melodi. Hemmafru-bidrag, nu med bebisbonus är deras förslag till att göra livet lättare för pressade småbarnsföräldrar.
Det andas 50-tal.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har sett flera grannar som haft relativt låga inkomster ,men klarar sig okej :

1.Bo "billigt". (Bygga en generationsboende med föräldrarna eller någon annan alt. köp lägenhet med gemenskap utrymme så att den som vill lättare hjälpas åt. En bra alternativ för den som inte bor nära släkten).
2.Köp alltid begagnade o ordna bytta-dag på dagis/skola/granskapet. Barn behöver inte alltid nya saker.
3.Gynnar lokala näringsidkare. Ta en picknick på hemmaplan istället utomlands. Barn behöver ej vuxnas ***påhittide behov ***för att känna glädje. Ta promenad i skogen. Cykla. Billigt.
4.Samarbeta med grannarna och andra föräldrar i närheten om det praktiska (t.ex. hämta /skjutsa barnen). Ensam är inte stark !

5.Bygg moderna kollektivboende. Bygg högre och förtätning i städerna där marken är dyra.

www.optimumpopulation.org

Anonym sa...

Jag håller helt med dig.
KD blir altmer insnöat och utanför rådande verklighet.
Har de inte märkt att det för närvarande råder en kraftig babyboom, vilken redan vållar problem i samhällsplaneringen och kommer att ge de senaste årskullarna problem i framtiden.
/Mona