tisdag, mars 24, 2009

Äldreekonomi

Äldrenämnd i eftermiddag. På dagordningen står bland annat budgetberedning. Det ser dystert ut. Ingen nämnd kan räkna med en enda krona i uppräkning inför 2010. Detta på grund av jobbkrisen som har gett kommunerna ett svårare läge, och därtill en regering som vägrar ta sitt ansvar för arbetsmarknadspolitiken och välfärden och ge kommuner och landsting ökade statsbidrag.
I äldrenämnden diskuteras nu bland annat nedläggning av äldreboenden och korttidsplatser. Nu finns det tämligen gott om platser i särskilt boende i Västerås, om man ska tro på tjänstemännens och ekonomernas bedömningar. Men man kan ändå fundera på - hur blir det om platserna blir färre - blir det tuffare bedömningar då om vilka som anses behöva en plats i särskilt boende? Vi socialdemokrater i äldrenämnden har velat ha generösare bedömningar. Är man äldre och känner sig osäker och otrygg i sitt hem ska man kunna flytta till särskilt boende.
De flesta vill dock bo kvar i sin gamla lägenhet eller villa så länge det bara går. Då måste man få den hjälp man behöver hemma.
Där är det ett större bekymmer. Det nya ersättningssystemet har gjort jobbet för hemtjänsten stressigare. I längden kommer det gå ut över de äldre.
Att få bra omsorg och vård i sitt eget hem är något som jag tror vi måste lägga allt större vikt på.

Inga kommentarer: