onsdag, februari 04, 2009

Schemaläggning

Visst är det konstigt att det är så främmande för läkare att gå på schema. All deras tjänstgöring på kvällar, nätter och helger är av tradition och hävd, för att det alltid varit så, jour. Det innebär i princip att de kan jobba i ett år och sen vara lediga i ett halvår... Det är dyrt för landstingen och dessutom är det inte bra varken för den anställda läkaren att jobba 12-16 timmar och inte är det bra för patienterna heller...
Sjuksköterskor går på schema, undersköterskor går på schema, handelsanställda går på schema, industriarbetare går på schema. Men inte läkarna.
I Dagens medicin läser jag (tyvärr finns inte artikeln på nätet) att Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm inte generellt är emot schemaläggning på kvällstid, däremot på helger och nätter. För att gå med på det kräver Läkarförbundet en ersättning som motsvarar bortfallet av jourersättningen.
-Vi skulle ju aldrig gå med på ett avtal som ger lägre ersättning än den vi har i dag, säger hon.

Jag undrar varför kan inte läkare nöja sig med ett OB-tillägg som alla andra yrkesgrupper?

På Södersjukhuset i Stockholm har akutläkarna fasta scheman dygnet runt sen några år tillbaka. Vårdchefen Sören Carlsson Sanz ser bara fördelar, men han förstår motståndet från läkarna och säger till Dagens Medicin:
- De sitter på en stor förmögenhet: jourkompberget De som inte har fasta scheman utan dygnsjour en gång i veckan kan jobba ett år och sedan vara lediga ett halvår.

---
På lördag går Kristinaloppet i Norberg men jag ska inte vara med. Tråkigt.

Inga kommentarer: