torsdag, februari 12, 2009

Nödvändig tandvård

Nya tänder kan vara en väg tillbaka till samhället för utslagna och hemlösa.
Det visar forskning från bland annat Karolinska institutet.
Nu föreslår socialdemokrater i Västerås och landstinget att den vårdmottagning som redan finns för hemlösa i Västerås ska utökas med tandvård.


PRESSMEDDELANDE
2009-02-10

SOCIALDEMOKRATER I VÄSTERÅS OCH LANDSTINGET:
Starta tandvård för hemlösa


Inrätta en tandvårdsmottagning för hemlösa.
Det föreslår socialdemokraterna Rigmor Åkesson, Kungsör och Staffan Jansson, Västerås i varsin motion till landstinget och Västerås stad.
- Tandvård kan vara ett sätt för hemlösa att komma in i samhället igen, säger Staffan Jansson (S), oppositionsråd i Västerås stad.
- Att investera i tandvård för hemlösa, skulle vara ett enormt lyft för dessa människor, men skulle också i längden spara pengar åt både Västerås och landstinget, säger Rigmor Åkesson (S) oppositionsråd i Landstinget Västmanland.

Många hemlösa lider av väldigt dålig tandstatus och en person med dåliga tänder får ofta ett sämre bemötande och får sämre självkänsla. Just självkänslan är viktig när det gäller utslagnas möjligheter att ta sig in i samhället igen. Ofta blir de inte ens insläppta på de vanliga tandvårdsmottagningarna.
I flera kommuner har man inrättat tandvård för hemlösa, bland annat i Stockholm, Göteborg och Umeå och erfarenheterna därifrån är goda. I vissa städer bekostar kommunen tandvården, i andra är det landstinget som står för det.
Rigmor Åkesson och Staffan Jansson föreslår att den vårdmottagning som redan finns för hemlösa i Västerås, ska utökas med tandvård. Vårdmottagningen är ett samarbete mellan Västerås stad och landstinget och det bör även tandvårdsmottagningen vara anser de.
-Enligt forskning gjord vid Karolinska institutet står ett hem överst på önskelistan för hemlösa, men därefter, på andra plats, kommer tandvård, säger Staffan Jansson.
- Det är en mänsklig rättighet att få tandvård. Om det dessutom kan förändra en människas liv, är det vår skyldighet att satsa på det, säger Rigmor Åkesson (S).

2 kommentarer:

Rolf Nilsson sa...

När ska våra politiker börja ta bostadsbristen och de oskäligt höga boendekostnaderna i vårt samhälle på allvar? Då konsekvensen av detta leder till att fler och fler människor vräks och hamnar i hemlöshet.

Det borde inte vara några problem att få koncensus att agera mot detta, då alla partier vid förfrågan prioriterar arbetet mot hemlöshet.

Men mot för våra politiker verkar betyda till?

Då de istället för att agera i för samhället så viktiga frågor och tar sitt förtroendeuppdrag gentemot samhället på fullaste allvar, lägger över ansvarsfrågan till hjälplösa social/frivilligarbetare.
Som i hjälplösheten i sin tur känner vanmakt inför mötet med ännu en person som inte har ett tryggt hem att gå till.

Jag tror det är viktigt för allmänheten att få vetskap om, att som social eller frivilligarbetare saknar man de verktyg som behövs för att hjälpa hemlösa människor med deras primära behov. Vilket beror på att varken socialtjänsten eller någon av alla ”hjälp åt hemlösaorganisationer” förfogar över egna trygga hem åt våra hemlösa.

Och då den rådande ordningen är att socialtjänsten har det yttersta ansvaret för utsatta människor i kommunen, så hänvisas därför bostadslösa människor utan egna resurser till socialtjänsten.
De i sin tur lägger sitt hjälplösa ansvar till ännu mer hjälplösa brukar/klient och frivilligorganisationer.

På detta människovidriga sätt omvandlas den bostadslöse från att vara en person som saknar bostad till att vara en "klient" med sociala problem. Problem som passar socialtjänsten och de kategoriboenden som socialtjänsten och frivilligorganisationer förfogar över.
För övrigt ingår det inte heller i socialtjänstens eller övriga organisationers huvudsakliga uppgift att ordna fram bostäder till hemlösa.

Så i och med detta förhållningssätt till våra hemlösa och fattiga har denna ständigt expanderande ”hemlösaindustri” (fattighusen) skapats och åter normaliserats i vårt samhälle.

Så på ett strukturellt plan har man därmed skapat ett socialt problem och samtidigt en arbetsmarknad för redan etablerade av ett bostadspolitiskt problem.

Rolf Nilsson
Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa

Carin Lidman sa...

Hej Rolf,
tack för ditt inlägg.