torsdag, februari 19, 2009

Regiondebatt


Glenn var strålande i går på landstingsfullmäktige. En sådan retoriker. Saklig, klar och med en tydlig poäng och ett tydligt budskap.
Det var i interpellationsdebatten om regionfrågan. Regeringen har nu kommit överens om att permanenta nuvarande regionförsök och tillåta att regioner kan bildas från och med 2014.Med anledning av detta frågade Glenn Andersson (S):
-Är landstinget Västmanland beredd att sätta igång arbetet med regionbildning med sikte på att kunna lämna in en ansökan till regeringen i god tid före 2014?
Landstinsgstyrelsens ordförande gick upp och hade ett långt anförande om alla förträffliga samarbeten man redan har med andra landsting.
-Vi avvaktar för närvarande också för att vi är vis av att det finns olika uppfattningar. Jag är förvånad över att Glenn Andersson ställer den här frågan. Så därför frågar jag Glenn Andersson hur han ställer sig?
Högström försökte glida från ämnet. Det här är obehagligt för honom. Som moderat är han motståndare till mellannivån över huvudtaget. Att det finns en klar majoritet både i riksdagen och i landstinget för att bilda regioner vill han helst inte kännas vid.
Glenn Andersson påpekade att regeringens ställningstagande har gett ett helt nytt perspektiv på frågan. Det är först nu som det är verkligen aktuellt att för Västmanland att förbereda en regionbildning så att den kan sjösättas till 2014. I dagsläget handlar det inte om vilken region vi ska tillhöra utan om landstinget tänker öppna upp för den här frågan överhuvudtaget. Det är landstinget som är det organ som ska besluta om att skicka in en ansökan.
-Det är konstigt att de övriga partierna i majoriteten i landstinget Västmanland accepterar detta när det är moderaterna som har fått ge vika på riksnivån, påpekade Glenn. Det viktiga är att landstinget som beslutande organ sätter fart på den här frågan.
-Under den här mandatperioden är det inte aktuellt att lämna in en ansökan, klargjorde Högström som var märkbart pressad. Och ju mer pressad han blir ju mer kommer brösttonerna fram och armsvängandet blir yvigare. Dock blir inte innehållet i det han säger större.
Glenn avslutade med ett bevingat citat:
" Det är lättare att stoppa en skenande häst, än att resa än död."
----
Rigmor Åkesson (S) ställde en enkel fråga till Tomas Högström angående personalen på Bergslagssjukhuset som ska läggas ut på entreprenad. Tidigare utredare har kommit fram till att det egentligen är för mycket personal i Fagersta.
-Tänker landstinget erbjuda äldre personal särskild ålderspension innan annan utförare tar över? undrade Rigmor Åkesson.
Högström svarade att det som gäller är det som gäller vid alla verksamhetsövergångar. Entreprenören tar över personalen.
-Så landstinget tar inte sitt personalansvar. Entreprenören kan fritt säga upp personal efter ett år, konstaterade Rigmor Åkesson.
Och det kunde Högström inte neka till.

---
I morgon är det sossemöte om hemsjukvården för råd och ak-ordförande i länet. För den som vill följa hur det går i denna fråga i Västmanland kan läsa mer här

Inga kommentarer: