måndag, maj 19, 2008

Regionröran

Det blir en lång kväll. Regiondiskussioner med partidistriktets repskap.
Fem av våra grannlandsting har redan gått ut med att de tänker ansöka om att få bilda region: Örebro, Värmland, Dalarna, Uppsala och Gävleborg. De hoppas att Västmanland ska ansluta sig. Det gör jag också.
Men många av politiker från olika partier i Västmanland tror att det är Stockholm ska vara allena saliggörande för Västmanlänningarna. Varför tror inte jag det?
1. De två största områdena som har mest att vinna på att bilda större regioner är sjukvården och kollektivtrafiken. Västmanland har redan i dag ett fungerande samarbete om sjukvården med Örebro, Värmland, Dalarna, Uppsala och Gävleborg (och Sörmland) i den så kallade sjukvårdsregionen. Vi har inget samarbete med Stockholm.
2. Landstingen i den så kallade sjukvårdsregionen är någorlunda jämstora och likvärdiga. Vi blir jämbördiga i starten. I en stockholmsregion är vi en brödsmula i skorpmjölet.
3. Stockholm är redan stort nog. Hur mår resten av landet om en region tillåts bli så kolossalt mycket större än övriga regioner?
4. I en stockholmsregion hamnar Västmanland i periferin i utkanten, administrationen kommer ligga i Stockholm och sjukvården koncentreras dit. I en Svealandsregion hamnar Västmanland mer i mitten, strategiskt placerat mellan Örebro och Uppsala. Det är mycket möjligt att regionparlamentet då hamnar i Västerås.
5. Skatteutjämningssystemet gör att Västmanland förlorar ekonomiskt på att placeras i en Stockholmsregion.
6. Det finns större chanser att bedriva en rättvis politik i en Svealandsregion, med tanke på hur folk röstar...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Carin,

Hur gick det i går? Hoppas det gick med stora steg framåt och att ni nu ansluter er till Svealandsregionen :-)

Kram,
Sofia

Carin Lidman sa...

Ha!
Jag överväger att emigrera...

Anonym sa...

Bedrövligt! Vad ska Västmanland med Gävleborg, Värmland och Dalarna att göra? De andra är helt ok och gärna tillsammans med Stockholmsregionen om de vill. Du skriver som en insnöad landstingspolitiker utan perspektiv med för lite att göra. Det måste gå att kombinera tillväxt och sjukvård i samma region. Löjligt att ens nämna emigrering pga regionfrågan. Tänk logiskt så mår du bättre.

Anonym sa...

7. Västmanland gränsar inte till Stockholm.

Carin Lidman sa...

Svar till Gränsfri.
För det första så undrar jag varför du inte vågar stå för dina åsikter? Visst får du vara anonym men det är trevligare om man presenterar sig. Dalarna gränsar till Västmanland och i norra Västmanland har kommunerna mycket samarbete med kommunerna på andra sidan Dalgränsen. Gävleborg gränsar till Uppsala och kommer naturligt höra till en Svealandsregion, med tanke på både sjukvård, pendlingsmönster och arbetsmarknad. Samma sak gäller förhållandet Örebro-Värmland, fast där är det lite mer komplicerat. En del av Värmland drar åt Västra Götaland.
Ja anser att vi inte kan vara så inskränkta att vi bara ser till vad som är bäst för oss som bor i Mälardalen och för den del Västmanland. Det handlar om vad som är möjligt att bilda funktinella regioner av och vad vi ska ha regionbildningen till. Det tycker jag alla borde fundera ett varv till på. Kommunerna kommer alltid ligga där de ligger