tisdag, november 28, 2006

Ett krympande landsting får inte svälla

PRESSMEDDELANDE 2006-11-28

Länssjukvården måste minska


-Ett krympande landsting som Västmanland måste ständigt fråga sig: vad ska vi syssla med och vad kan vi överlåta åt andra.
Det säger oppositionsrådet Denise Bergström (s) med anledning av socialdemokraternas och vänsterpartiets landstingsbudget för 2007. De kräver en fullständig genomlysning av länssjukvården. Syftet är att skapa gemensamma verksamheter och jourkedjor med andra landsting.
-Det ska ge kostnadsbesparingar som motsvarar minst inkomstminskningen av Hebys länsbyte, säger oppositionsrådet Juha Rundgren (v).

Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill fortsätta att utveckla närsjukvården som finns i hela länet. Hos närsjukvården, med familjeläkarcentralerna som bas, blir över 85 procent av patienterna färdigbehandlade. Men det är länssjukvården, som är koncentrerad främst till Västerås och till viss del Köping, som slukar mest av landstingets pengar.
När landstinget förlorar fem procent av inkomsterna måste länssjukvården ses över.
- Vi klarar inte av att hålla på med allt som vi gör. Men vi värnar om närsjukvården som man behöver ofta. Det är för vården som man behöver sällan som man måste hitta alternativa lösningar, säger Denise Bergström (s).
Till skillnad från den nya borgerliga landstingsmajoriteten pekar oppositionspartierna s och v tydligt ut vilken riktning man anser att sjukvården i Västmanland ska ha.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet var emot en höjning av landstingsskatten. Partiernas landstingsplan och budget utgår från den gamla skattesatsen på 10:28.
-Det är en tuff plan. Det sticker vi inte under stol med. Men det är bättre att ta de obekväma besluten nu, istället för att skjuta på det och höja skatten så länge, säger Juha Rundgren (v).
Samtidigt måste socialdemokraterna och vänsterpartiet förhålla sig till landstingsfullmäktiges beslut om den höjda skatten.
-Vi kan inte ändra det beslutet, men vi tycker att skatten snarast ska återställas. Därför ska de extrainkomster som skatteökningen ger gå till engångsutgifter. Pengarna ska inte in i den löpande verksamheten, eftersom det leder till en skenande kostnadsutveckling, säger Denise Bergström (s).
Den höjda skatten ger 200 miljoner extra. Socialdemokraterna och vänsterparitet vill att pengarna ska gå till att betala tillbaka tidigare underskott på 166 miljoner från 2002 och 2003, samt till nya rehabiliteringscentrum med bassänger i Fagersta och Sala.

I morgon, onsdag, behandlar landstingsstyrelsen budgetförslag och landstingsplan för 2007.

söndag, november 26, 2006

Tre födelsedagar och en begravning

Inledde helgen med att gå på begravning i Sundbybergs kyrka i fredags. Efter cermonin serverades italiensk buffé I går var jag på Filip Öhmans 70-års mottagning i Skiljebo centrum. Där serverades potatisgratäng, kycklingklubbor och revbensspjäll och Gerd Öhmans delikata kakor. Filip fick en skog i Vi-skogen.
På kvällen var det dags att uppvakta nästa födelsedags barn. Anna som fyllde betydligt mindre än 70. Där vankades chips. Hon fick ett allt-i-ett pack med de modernaste och behändigaste swix-vallorna. Nu väntar vi bara på snön.
Sen skulle förstås alla gå på BMB och där var det en sån köööööööööööööööööö.
Och varför jag lät mig övertalas att stå i den där köööööööööööön förstår jag inte. Särskilt eftersom stället tillämpar något slags kastsystem och vi ur den lägre kasten var hänvisade till den längsta kön och fick vänta till sist. Jag ville egentligen hellre gå och köpa en tunnbrödrulle. Men det blev ingen korv.
Såg Agnes åka i väg i en taxi och i baren stod Nicklas Wahlgren med nån kompis.
Såg flera andra också. Alldeles för många faktiskt. Det var väldigt trångt. Så jag cyklade hem, utan att ens köpa en tunnbrödrulle på vägen.
I dag var det dags för nästa födelsedagskalas. Då blev det prinsesstårta.
Och i morrn väntar en ny vecka i opposition. Mötte en person igår som tyckte att det inte blir så stor skillnad på vem som styr, om vi har borgerlig eller socialdemokratisk regering - att det inte märks för vanligt folk.

Det beror väl vem den där vanliga människan är. Är man mellanstadielärare måste man snart börja sätta betyg på sina elever. Och är man komvuxlärare blir man snart av med jobbet. Tack vare den nya regeringen.

Nedan ett par bilder.

Glad Anna och....


Nicklas Wahlgrens rygg.

torsdag, november 16, 2006

Visst frågar vi oss varför

Det anmärks på att vi socialdemokrater inte skulle analysera och ventilera orsakerna till valförlusten tillräckligt. Bland annat på Svenska dagbladets ledare häromdan.
Men visst diskuteras det, i bland annat Tiden och Aktuellt i politiken.
Men också på våra egna möten. Var på ett livligt distriktsstyrelse möte i går kväll där känslorna blev heta en stund. Men som en klok styrelsekollega sa: det är viktigt att fortsätta vara goda vänner.
Bitterhet leder bara till sönderfall.
Men att skilja på sak och person är inte alltid lätt när nederlaget känns surt och virar sig som en blöt trasa kring vristerna.

På förmiddagen hade vi ett konstruktivt möte i partidisriktets valanalysgrupp. Det väntar mycket jobb för oss, för vi vill ju tala med så många och göra allting så bra.
Till socialdemokraternas distriktskongress i vår ska analysen vara klar.

På lördag ska jag på 40-årskalas i Stockholm. På söndag ska jag på ett årsmöte i Ramnässkogen. Det är alltid riskabelt, eftersom man kan bli vald till nåt...
Men innan dess tror jag att jag ska gå köpa "The Killers" album.

måndag, november 13, 2006

fredag, november 10, 2006

Mysig hemmakväll med In flames



Somliga vänner tillbringar kvällen på afterwork på Bluemoonbar med ARVINGARNA. Jag betackar mig.
Andra vänner går på Euroup i Västeråshallen. Jag undanber mig. Gillade inte ens Joey Tempest när alla andra gjorde det.
Men jag är lycklig ändå för jag har upptäckt In flames. Äldsta dottern flydde hem till en kompis för att kunna höra "Idol". Just nu har jag "Come clarity" så det dånar i parkettgolvet i vardagsrummet. Mmmm. Och Tumsan 3 år gillar det: "Mera läskig musik! säger hon"
Vill ni ha ett hörselprov kan ni gå in här.
Trevlig helg!

torsdag, november 09, 2006

En ljusglimt i mörkret

Sent ska syndaren vakna. Detta apropå att Bush nu ger Rumsfeldt sparken.
Nu kan det väl bara bli bättre?
Demokraterna kammade hem representanthuset och troligen också senaten. Rumsfeldt undanstädad.
En liten ljusning i världens mörker kanske ändå kan anas när krigshetsarna äntligen blir entledigade. Nu hoppas jag på Hillary (kan rekommendera alla tveksamma hennes bok "Levande historia".)
Och att Palestina någonsin ska få uppleva fred.
Israels övergrepp på kvinnor och barn känns bara som ett svart mörker.

tisdag, november 07, 2006

Reserverad politiker men inte reserv

I dag har jag varit på mitt livs första sammanträde som förtroendevald politiker.
Det kändes märkvärdigt.
Jag har valts in till en ordinarie plats i äldrenämnden i Västerås kommun där jag är sossarnas andranamn. Känns ju surt att vara i opposition nu när vi skulle göra Västmanland till världens bästa län att åldras i. Vad borgarna har tänkt sig för de äldre vet jag inte än, men jag kan ana att det rör sig om "äldrecheck", utförsäljningar och en hemtjänstkatalog att välja undersköterska ur.
Det jag undrar är: hur efterfrågat är det egentligen bland alla äldre att ha en uppsjö av utförare att välja mellan. Mår man som människa bra av alla miljoners val som man måste göra. Tänk om det bara fanns en sorts frukostflingor att köpa i affären. Då skulle det ju gå mycket fortare att handla. ;-)
Eftersom vi måste bli en kraftfull opposition som märks funderade jag på att börja min karriär i äldrenämnden med att reservera mig mot delegationsordningen och beslutet om protokollsjusterare. Konstigt nog tyckte inte mina partikamrater det var en bra idé.

Gläd din katt med datorkrångel

Datorerna blir aldrig mina vänner.
Sist jag skulle blogga här ville det sig inte få ut en bild. Så då föll hela bloggen.
Sen var det nån i ungskocken som var inne o fippla på datoren så den låste sig och inte ville mer. Så jag fick ta den till jobbet och få nån expert att låsa upp den. Men eftersom experterna bara finns på telefon och inte i reallife så fatta hon inte vad jag menade och låste inte upp eländet. Så jag tog hjälp av en annan snubbe som fanns i reallife men då gick det så att datorn visserligen låste upp sig men alla mina favoriter och bokmärken och certifikatet till banken försvann, så nu kan jag varken logga in mig på landstingets nät hemifrån eller betala räkningar.
En fördel skulle ju kunna vara att jag inte kan jobba på kvällarna då, eftersom jag inte kan logga in mig på jobbet. Så det blir inte alls nån planering av valanalysgruppens arbete ikväll som jag hade tänkt. Ja så jag fick vika tvätten och byta kattsand istället. Men då blev ju i alla fall katten glad...

onsdag, november 01, 2006

Borgerliga missnöjda över sina egen politik

Nu börjar den borgerliga politikens effekter visa sig i kommuner och landsting. Och märkligt nog verkar inte de borgerliga politikerna i kommuner och landsting vara särskilt tillfreds.
Många är de kommunala företrädare, oavsett politisk färg, som oroar sig för effekterna när a-kassan sänks. De förväntar sig "kompensation" från staten när kostnaderna för försörjningsstödet (det som förr kallades socialbidrag) ökar.
Om det kan man bara säga: "dream on.."

En annan effekt är det minskade stödet till vuxenutbildningen. Det nytillträdda folkpartistiska kommunalrådet i Västerås, Roger Haddad, gillar inte att regeringen halverar stödet till komvux. Enligt honom själv är det de praktiska utbildningarna som är i fara - de som regeringen har sagt sig vilja satsa på. Han är "besviken på regeringens beslut".
Om det kan man bara säga: "Vem är förvånad. Är det inte det vi sagt hela tiden, att det är de mest behövande som får betala skattesänkningarna."

En annan käpphäst som de borgerliga partierna drev tillsammans med mp i riksdagen var att Heby kommun skulle få byta län från Västmanland till Uppsala. Socialdemokraterna och vänsterpartiet varnade för konsekvenserna. Men varken borgarna på riksplanet eller i landstinget lyssnade. Nu höjer den nya borgerliga majoriteten i landstinget skatten med hänvisning till länsbytet. Trots att samma företrädare sa: att de ALDRIG skulle höja skatten...
Om det kan man bara säga: "Vad var det vi sa..."

Nu tror dessutom den nya borgerliga majoriteten i landstinget att den ska få kompensation för länsbytet från regeringen.
Om det kan man bara säga: "dream on..."