tisdag, november 28, 2006

Ett krympande landsting får inte svälla

PRESSMEDDELANDE 2006-11-28

Länssjukvården måste minska


-Ett krympande landsting som Västmanland måste ständigt fråga sig: vad ska vi syssla med och vad kan vi överlåta åt andra.
Det säger oppositionsrådet Denise Bergström (s) med anledning av socialdemokraternas och vänsterpartiets landstingsbudget för 2007. De kräver en fullständig genomlysning av länssjukvården. Syftet är att skapa gemensamma verksamheter och jourkedjor med andra landsting.
-Det ska ge kostnadsbesparingar som motsvarar minst inkomstminskningen av Hebys länsbyte, säger oppositionsrådet Juha Rundgren (v).

Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill fortsätta att utveckla närsjukvården som finns i hela länet. Hos närsjukvården, med familjeläkarcentralerna som bas, blir över 85 procent av patienterna färdigbehandlade. Men det är länssjukvården, som är koncentrerad främst till Västerås och till viss del Köping, som slukar mest av landstingets pengar.
När landstinget förlorar fem procent av inkomsterna måste länssjukvården ses över.
- Vi klarar inte av att hålla på med allt som vi gör. Men vi värnar om närsjukvården som man behöver ofta. Det är för vården som man behöver sällan som man måste hitta alternativa lösningar, säger Denise Bergström (s).
Till skillnad från den nya borgerliga landstingsmajoriteten pekar oppositionspartierna s och v tydligt ut vilken riktning man anser att sjukvården i Västmanland ska ha.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet var emot en höjning av landstingsskatten. Partiernas landstingsplan och budget utgår från den gamla skattesatsen på 10:28.
-Det är en tuff plan. Det sticker vi inte under stol med. Men det är bättre att ta de obekväma besluten nu, istället för att skjuta på det och höja skatten så länge, säger Juha Rundgren (v).
Samtidigt måste socialdemokraterna och vänsterpartiet förhålla sig till landstingsfullmäktiges beslut om den höjda skatten.
-Vi kan inte ändra det beslutet, men vi tycker att skatten snarast ska återställas. Därför ska de extrainkomster som skatteökningen ger gå till engångsutgifter. Pengarna ska inte in i den löpande verksamheten, eftersom det leder till en skenande kostnadsutveckling, säger Denise Bergström (s).
Den höjda skatten ger 200 miljoner extra. Socialdemokraterna och vänsterparitet vill att pengarna ska gå till att betala tillbaka tidigare underskott på 166 miljoner från 2002 och 2003, samt till nya rehabiliteringscentrum med bassänger i Fagersta och Sala.

I morgon, onsdag, behandlar landstingsstyrelsen budgetförslag och landstingsplan för 2007.

Inga kommentarer: