tisdag, oktober 17, 2006

Vi som med glädje betalar tv-licensen

Kulturministern Cecilia Stegö Chilò avgick igår. Reinfeldts "nyliberala försöksballong" (citat från hennes förra medarbetare på Timbro) hade gjort sig omöjlig som högsta ansvarig för landets public service.

Maja Aase, chefredaktör för "Journalisten" skriver i dagens ledare med anledningen av kulturministerns enda kommentar igår:

"Inte heller är hennes avskedsbrev särskilt mycket att skryta med, inte för oss som gärna ser att Sverige har statsråd som medborgarna kan vara stolta över. Eftersom de besitter kunskap, omdöme och erfarenhet.
Och med glädje betalar licensen.
Cecilia Stegö Chilò skriver: ”Hur blir det med vår demokrati om politiken bara har plats för felfria människor?”
En helt felaktig fråga.
Det har aldrig funnits en regering någonstans med helt felfria människor.
Men i Sverige måste statsråden, liksom vi andra, sköta sig och betala radio- och TV-licensen. Stegö Chilò försöker komma undan problemet, liksom Maria Borelius, som skyller sin avgång på mediebevakningen.
Båda två har gjort fel.
Ingen av dem har förstått att de inte är lämpliga som ministrar med de livsval de har bakom sig. Licensskolk och hemhjälp i källaren är egentligen politiska beslut, eller hur?"

Jag rekommenderar er att läsa hela ledaren.

Det ska bli mycket intressant att se vem Reinfeldt nu utser som kulturminister. Journalistkårens förstahandsval enligt enkäten på "Journalistens" hemsida är Johan Ehrenberg. (Ansvarig utgivare för ETC)

Inga kommentarer: