fredag, januari 17, 2014

TV-reflektioner

Uppdrag granskning hade i onsdags ett reportage om Trygghetslarm. I Västerås pågår arbetet med att införa digitala larm som är mer tillförlitliga än de analoga. Varje dag testas trygghetslarmen automatiskt. Mer om detta kan du läsa här.

I måndags var det ett program i SVT om äldrematen. Detta är ett återkommande diskussionsämne. Äldrenämnden i Västerås har haft stort fokus på maten under denna mandatperioden. Bland annat pågår projektet Framtidens mat där äldreboenden får mer kunskap i att laga mat från grunden, använda mer ekologiska och närproducerade livsmedel och självklart ska maten också vara god och full av näring.

Men som påpekades i inslaget är miljön viktig. Det är trevligare att äta tillsammans. Flera av hemtjänstutförarna i Västerås erbjuder sina kunder möjligheten att någon eller några dagar i veckan äta tillsammans. Även mötesplatserna har matlag för äldre där man lagar maten tillsammans. Kul och gott!

När det sen kommer till matlådorna finns det olika möjligheter. En del tycker de kalla matlådorna är bra och praktiska. Andra vill hellre ha varm lagad mat i en låda. Då kan man få det. Och en del får hjälp med att laga maten hemma hos sig. Jag tror att det är bra om man kan fortsätta att ha kvar flera olika alternativ. Det viktiga är att den äldre verkligen äter maten. Det spelar ingen roll hur mycket näring den innehåller om den ändå inte äts upp.

Så till veckans stora TV-besvikelse. Belinda Olssons program om feminism i går kväll. Hur kan man slarva bort en så viktig fråga till något så tramsigt och intetsägande? Överallt i Sverige och världen bedriver feminister en viktig kamp mot strukturella skillnader och ojämställdhet som både män, kvinnor och barn förlorar på. Ja, som hela samhället förlorar på. Och det handlar om så mycket mer än att få flasha tuttarna på badhuset.

Inga kommentarer: