tisdag, april 30, 2013

Sångsvanar och taltrastar

Invigde fågeltorn och utsiktsplattform vid Geddeholm i dag. Blåsigt var det, men ändå hade en del letat sig dit till den fina tillgänlighetsanpassade plattformen där lärkorna svirlade i skyn, hägern spanade i vassen och sångsvanarna doppade huvudena i vattendraget.

I kväll är det dags för nästa tal: vårtal vid brasan på Skiljebo och i morgon Första maj tal i Sala.
Här nedan kan ni läsa vad jag sa i blåsten i dag:

Naturen är viktig för oss människor, den är inte bara något vi passerar på väg till affären eller träningspasset i någon idrottshall.


Professor Nils Uddenberg som är docent i psykiatri och empirisk livsåskådningsforskning som har gjort djupintervjuer med människor med olika bakgrund har kommit fram till att upplevelserna av naturen beskrivs på ungefär samma sätt – oavsett yrke, kön eller var man bor..

Naturen uppfattas som en plats för stillhet, rekreation och eftertanke – oavsett om man fiskar, spelar golf eller tittar på fåglar. Han menar helt enkelt att det är oerhört betydelsefullt att ha skönhet omkring sig.

Nästa gång ni är på ett hotell, se vad det är för slags tavlor som finns på väggarna. Ofta är det nämligen naturmotiv. De hänger där eftersom man vet att människor tycker om det.

Och det är därför vi har samlats här idag, nämligen för att njuta av naturens skönhet. Sedan urminnes tider har människan beundrat fåglarnas förmåga att sväva i luften med utbredda vingar eller att med oerhörd snabbhet svischa förbi.

Här i Västmanland finns flera utsiktsplatser och fågeltorn dit många intresserade åker för att se och lära sig mer om fåglar och nu finns det ytterligare två platser som dessutom är tillgänglighetsanpassade.

Planerna på att bygga fågeltorn här på vägen ut mot Gäddeholm har funnits i flera år.

2006 gjordes en skötselplan för Trådarängarna där det bland annat angavs vilka anordningar före rekreation och friluftsliv som skulle finnas. Flera av dessa har färdigställts, såsom den tillgänglighetsanpassade gång- och cykelvägen och parkeringsplatsen vid bebyggelsen. Under förra året byggdes utsiktsplattformen och fågeltornet som båda är tillgänglighetsanpassade. Fågeltornen blev klara precis före vintern och det är därför vi har invigningen nu när det är fågelsäsong. Och passande så är det på lördag fågelskådningens dag.

Restaureringen av Trådarängarna har också genomförts efter skötselplanen: Landskapet har öppnats och betesdjur släppts in för att fortsätta hålla landskapet öppet. På så sätt har vi på många sätt gynnat den biologiska mångfalden. Inte minst fågellivet och fåglar dras till både våtmarken och vassområdet.

Med de orden vill jag tacka arkitekten Åsa Setterby Modéus som ritat tornen, Ekholms Bygg som byggt dem och slutligen vill jag gratulera oss alla som fått två ytterligare fina ställen där vi kan njuta av naturen.

Och med det har det blivit dags att inviga utsiktsplattformen här och fågeltornet som ligger en liten bit söderut. Det blir inte någon bandklippning utan något som passar bättre för fågeltorn.

Om jag får be talarna att komma fram och ta med sig varsin papperssvala så ska vi gemensamt kasta ut dem. Men Svalorna är gjorda av returpapper så de kanske kommer tillbaka.

Inga kommentarer: