torsdag, april 04, 2013

Kvalitetsplan för äldreomsorgen

Det  börjar bli sent. 22.05. Har pratat äldreomsorg. Inlägget hittar ni här nere. Snart dags för att rösta om välfärdsavsnittet i Framtidskontraktet


"Vi står inför en jättestor demografisk utmaning där vi blir allt fler äldre med allt färre som ska försörja och ta hand om oss. En av de största utmaningarna är hur vi ska klara personalbemanningen. Här behövs en förstärkt kompetensutveckling, både för att de som saknar formell utbildning men som arbetat länge inom äldreomsorgen ska kunna validera sina kunskaper och för att undersköterskor ska kunna specialistutbilda sig, exempelvis inom demensområdet. Från Västerås arbetarekommun har vi motionerat om detta H53.

Vi måste kunna erbjuda schyssta arbetsvillkor för att det ska vara attraktivt att jobba inom äldreomsorgen, heltid för den som vill, stimulerande arbetsuppgifter och ett bra ledarskap.
Vi måste bli mycket bättre på att se teknikens möjligheter för att öka integriteten och friheten för de äldre och hur ska vi stimulera en sådan utveckling.
Vi måste bli bättre på att arbeta med kvalitativa metoder för att till exempel minska medicinering och öka välbefinnande. Till exempel hur ökad utevistelse, bra mat och stimulans kan användas på ett systematiskt sätt för ökad hälsa.
Det är massor som behöver göras och som idag inte görs. Och framförallt behövs det en långsiktig plan fram till 2025. Det här är inget som kan hastas fram. Därför välkomnar jag partistyrelsens förslag om att ta fram en långsiktig kvalitetsplan för äldreomsorgen.”

Inga kommentarer: