fredag, april 12, 2013

Festival är fint men mer behövs

Det har varit en lång vecka med kvällsmöten varje kväll. Och detta efter en kongress med sena kvällar varje kväll. Det är inte konstigt att jag börjar känna mig lite sliten.Ska bli skönt att få en ledig helg vid stugknuten.
I går kväll hade vi kommunfullmäktigee. Årsbokslut och ansvarsfrihet och resultatfördelning står alltid på dagordningen i april.

På dagordningen stod också en motion från folkpartiet om en pride-festival i Västerås. Motionen bifölls i stor enighet.
Visst är det bra och fint med en pride-festival, men det räcker inte. Det som främst behövs är bättre kunskaper och bemötande i de verksamheter som vi som kommun är ansvarig för.

Här kan ni läsa mitt inlägg. För den som hellre vill höra det kan man gå in på punkt 24 på hemsidan.

"Det är viktigt att på olika sätt sprida kunskap om HBTQ-frågor. Att anordna en Pridefestival och parad i samband med Cityfestivalen är ett sätt.
Vi som kommunala företrädare har ett ansvar för att HBT-personer inte kränks eller osynliggörs i våra verksamheter på grund av sin sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

Därför har Socialdemokraterna, vänsterparitet och miljöpartiet under 2012 lagt nämndinitiativ i sju nämnder om att kartlägga behovet och erbjuda medarbetarna i verksamheterna grundutbildning i HBT-frågor.

Jag råkar ha flera i min närhet i olika åldrar som nånstans  på väg in i tonåren började känna att de var födda i fel kropp.
Försök tänka er in i hur det känns. Att du kvinna varje morgon vaknar upp med ett manligt könsorgan , eller att du man varje morgon vaknar med bröst.

HBT-personer och kanske särskilt transsexuella ställs inför en rad situationer som kan kännas omöjliga. Bara en sån sak som om det är herr- eller damtoan man ska gå in på. Hellre undvika könsuppdelade situationer, som toaletter och omklädningsrum eller simundervisning vilket kan leda till isolering eller underkänt i idrott.

Att då dessutom behöva mötas av lärare, biståndshandläggare, kuratorer, skolsköterskor, undersköterskor, sjuksköterskor som visar oförståelse och handfallenhet på grund av bristande kunskaper kan bli det som gör att man inte längre orkar.
Självmordsfrekvensen bland transsexuella är väldigt hög.
Alla samhällets instanser behöver bättre kunskaper och bli bättre på att bemöta människor med HBT-identitet.
På den socialdemokratiska kongressen som jag deltog i som ombud, bifölls en motion om att samtliga kommuner, landsting och statliga förvaltningar och myndigheter ser över sin organisation för att skapa den HBT-kompetens som behövs för att säkerställa HBT-personers rättigheter.
Jag yrkade bifall till det då. Liksom jag nu yrkar bifall till folkpartiets motion om Västerås City Pride och kommunstyrelsens förslag till beslut.
Men låt det inte stanna där. Det är mycket kvar att göra än."


Inga kommentarer: