onsdag, januari 23, 2013

Välfärdsteknikens Västerås

Min favoritläxa att förhöra sonen på är tyska, för det är som att vinna på bingo varenda gång JAG kommer ihåg en glosa. Eller så får jag en spännande dejavupplevelse av den där tyskaläraren på Spånga gymnasium som sa UUUUUUsterreich....

----------------------

Men det var ju inte det jag tänkte berätta om utan om den bra dag som Hjälpmedelsinstitutet hade arrangerat i dag i Västerås om välfärdsteknik för äldre. Där framhölls Västerås flera gånger som bland de främsta på det här området och vi var flera både politiker och tjänstemän som fick berätta om framgångsfaktorerna.
Något som jag framhöll var att ha med sig målgruppen och de potentiella användarna från början,äldre med behov, pensionärsföreningar och anhöriga.
En styrka har förstås också varit att det har funnits en bred politisk enighet kring detta. Projektet har ju drivits under många år i Västerås, men oavsett majoritet eller opposition har det alltid funnits ett stort intresse och tilltro för värdet med nya tekniska lösningar. Och då menar jag värdet framförallt för användarna.
Det var härligt att höra Barbro berätta om hur det mobila gps-larmet har gjort livet så mycket lättare för henne och hennes man som på grund av sjukdom numer har svårt att hitta och komma ihåg. Nu kan mannen fortsätta att ta sina promenader med hunden. Barbro kan vara lugn och vet var han är. Kommer han för långt ropar hon bara på honom via tekniken. Han behöver inte ens trycka på en knapp för att svara.
-Det här är det bästa som har hänt oss! utbrast Barbro i det avslutande panelsamtalet..


På bilden syns jag tillsammans med Giraffen. En av de tekniska lösningar som finns bland tjänsterna som Västerås erbjuder som elektronisk hemtjänst. Giraffen är en sorts rörlig bildtelefoni där hemtjänsten kan styra kameran och skärmen runt i lägenheten hemma hos den äldre eller funktionsnedsatta. Andra lösningar är vanlig bildtelefoni, nattkamera och vanlig telefon. Men det här är bara början. Det finns mycket mer, särskilt på larmsidan, men också med smarta golv som känner av om man är på väg att ramla och till rehabilitering kan också tekniken användas.
Nästa vecka ska äldrenämnden diskutera hur biståndsriktlinjerna för e-hemtjänst ska se ut, men också ersättningsfrågan till hemtjänstutförarna. Det är många detaljer som måste lösas efter vägen och som ordförande i äldrenämnden är jag så glad och stolt över de fantastiska engagerade projektledarna vi har.

Intressant var också att höra att de som är de största skeptikerna och de mest misstänksamma mot att använda teknik inom omsorgen är de som behöver den minst. De som har  problem o behov är mer intresserade av att det ska lösas på ett sätt som känns bäst för dem. Och ibland är det en teknisk lösning.

Inga kommentarer: