torsdag, juni 21, 2012

Midsommarbudget

Budgetdebatten tog 15 timmar igår och blev inte klar. Fick slutföras i dag på morgonen med beslut.
Sverigedemokraternas tredje stol, stod tom i 13 timmar igår. Till slut kom en ersättare in, klockan 21. Det var uppenbart att någon från Alliansen upplyst Sd om att om de bara fick in en ersättare kunde det borgerliga förslaget vinna.
Enligt kommunallagen ska man sitta på plats när sammanträdet börjar för att få rösta men i Västerås finns en gammal uppgörelse om något annat.

När mötet återupptogs i morse var alla stolar besatta. Sd gick upp i talarstolen och klargjorde att de stödde alla yrkanden från den borgerliga alliansen.
Ja så vi förlorade punkterna i investeringsbudgeten som handlade om Bäckbyskolans utveckling, en skejtarpark, och fiskväg i stadsparken. I stället ska nu Bäckbyskolan avvecklas. Detta är den allvarligaste konsekvensen. Trist är det också för alla skejtare som väntat i fem år på sin park som nu får vänta ännu längre.
När det gäller skejtarparken ger vi dock inte upp. Egentligen var det ingen som talade emot parken i går, som jag uppfattade det. Det fanns lite olika invändningar om alternativ, placering, finansiering att det inte fanns något färdigt förslag och kostnadsberäkning. Så vi jobbar vidare med de punkterna och kommer tillbaka.

I övrigt när det gäller driftbudgeten för äldrenämnden gick alliansen med på vårt rödgröna bud om att höja ramen. Det innebär att vi nu har pengar till att både införa e-hemtjänst, jobba med demensutveckling och slipper göra besparingar på mötesplatser och annan förebyggande verksamhet.
Vi bygger ett nytt äldreboende på Zethelius på Bäckby för 200 miljoner, har ytterligare 90 miljoner åren framöver för fler äldreboende. Alliansen gjorde stort nummer av att de ville lägga ytterligare 30 miljoner i investeringsbudgeten för att bygga ett äldreboende nästa år. Detta är dock inget som är realistiskt att hinna få fram bygglov, projektering och bygga på så kort tid. Men självklart ska vi se vad som går att göra.
Tjänstemännen får titta på det nu.

Den viktigaste och största satsningen för tekniska nämnden är den nya kollektivtrafiken som har premiär i augusti 2013. Där pågår förberedelserna för fullt sedan ett år tillbaka och nu blev det också formellt beslut om att höja driftbudgeten som ska gå till fler bussar, tätare turer och längre trafikdygn. Det är verkligen tipptopp.

Så sammanfattningsvis:
Bra att vi kommit överens om ramarna till driften, bra med utökade ramar till kulturen och de sociala nämnderna som  i stort grundar sig på rödgröna äskanden. Bra med satsningen på Smartkoll som vi rödgröna jobbat för. Bra med satsning på musiken och teatern som vi rödgröna fick igenom och bra med utökad investeringsbudget för Djäknebergsparken och cykelvägar. Bra att vi går vidare med satsning på rätten till heltid.
Dåligt att Bäckbyskolan och eleverna där nu går en oviss framtid till mötes, att skejtarparken får vänta ytterligare och att Bjurhovda inte får sin välbehövliga stadsdelsutveckling. Fiskarna, främst den rödlistade arten aspen, har väntat i 150 år på att få simma upp i Svartån. De får vänta ett tag till...

Nu tar vi midsommar med sill, kajak och ett dopp i en bergslagstjärn.


Inga kommentarer: