tisdag, maj 29, 2012

Heldag med hemrehab

Har idag följt med hemrehab. Personer som har blivit beviljade hemrehabilitering får besök av sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Antingen kommer patienterna/brukarna direkt från lasarettet, eller från rehabiliteringsenheten Bryggan eller efter remiss från familjeläkaren.

Fyra team finns idag som täcker hela stan. Vid ett besök jag var med på fick en kvinna träna styrka och balans i benen vid köksbordet och diskbänken. Målet för henne var att kunna gå inomhus med rollator. En annan man fick gåträning mellan sovrummet och köket med hjälp av nya stödskenor, samtidigt instruerades hemtjänsten så att den så småningom själva skulle kunna fixa träningen dagligen. Hos en tredje var det också hemtjänsten som skulle instrueras hur gåträningen skulle gå till och hos en fjärde var det test av balans för framtagning av mer avancerade träningsprogram.
Personerna som får hemrehabilitering är ofta fyllda 65, har drabbats av stroke eller brutit ben eller höft. Men det kan också vara personer med kol.

Målet är förstås att få en effektivare rehabilitering och öka självständigheten hos individen och förhoppningsvis på sikt få ner behovet av hemtjänsttimmar. Här finns en knepig målkonflikt. Leverantörerna/utförarna av hemtjänst är ju inte alltid så intresserade av att behovet ska minska eftersom de får betalt för varje utförd hemtjänsttimme. Här är det verkligen en utmaning för oss politiskt att hitta en modell som motiverar hemtjänsten att jobba rehabiliterande.

I höst kommer hemrehabiliteringen utvecklas med hemsjukvården, då sjuksköterskeinsatser i hemmet flyttas över till kommunen från landstinget. Något som hemrehabteamen såg fram emot. De berättade om att det tyvärr ofta kan vara svårt att få distriktssköterskor i dag att komma ut på vårdplaneringar eller få kontakt med dem på vårdcentralen för att dryfta hälso- och sjukvårdsfrågor som de möter.

Det är viktigt att de positiva erfarenheter som gjorts av hemrehab sen det startades i början av hösten 2011, tas  till vara i de nya hemsjukvårdsorganisationen ute hos hemtjänsten.

----
Snart dags för lite trivselaktiviteter med rödgröna tekniska nämndgruppen. Minigolf på Djäkneberget. Skönt att solen skiner ikväll även om det är lite kallt.
I morgon bär det av till Stockholm och Energimyndighetens politikernätverk för uthålliga kommuner.

Inga kommentarer: