torsdag, maj 10, 2012

Finland o fullmäktige


Besök i kraftvärmeverket.

Stadsdelen Västerås ligger i Lahti. 
Efter kriget skänkte Västerås stad de små trähusen som utgör stadsdelen.

Har tillbringat tre dagar i Västerås vänort Lahti tillsammans med kommunstyrelsen.
Varför ska kommunstyrelsen åka utomlands i tre dagar kan folk fråga sig. Men alla behöver utbildning, nya intryck och kunskap. Även ledamöter i KS. Lahti har många likheter med Västerås. Har runt 100.000 invånare, är en gammal industristad, ligger 10 mil från huvudstaden, ligger vid en stor sjö.

Många frågor har vi gemensamt: till exempel hur utnyttjar man läget till huvudstaden, utveckling av stationsområdet, en ny översiktsplan med tydligt fokus på hållbarhet, nya klimatsmarta stadsdelar, bättre vattenkvalitet i sjön, utveckling av cyklingen.
Fick också förstås höra om det finska skolsystemet (nästan inga friskolor). Finska skolor har bättre resultat än de svenska. Kan väl tilläggas också att de finska lärarna har betydligt mer i lön...
Besökte Lahtis alldeles nya kraftvärmeanläggning som drivs med avfall i en förgasningsanläggning. En teknik som Mälarenergi funderade på i sin nya anläggning men som sedan valdes bort. Bidragande orsak var att Lahti kom före med att beställa en sådan anläggning och leverantören klarade inte av fler beställningar...

---
I kväll är det kommunfullmäktige. Beställar-utförarmodellen ska debatteras. Ovanligt nog är Moderaterna överens med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i denna fråga om att skolan ska brytas ut från utföraren proAros och läggas direkt under skolnämnderna. Elever, föräldrar och personal kommer få snabbare väg till beslutsfattarna. Styrningen blir tydligare. Inget dubbelkommando.
Som förälder till barn med dyslexi har jag själv kämpat för att få mina barns behov tillgodosedda där skolnämndens dåvarande politiker lovade stöd och hjälp men där uföraren inte gjorde som beställaren hade tänkt sig.




Inga kommentarer: