fredag, mars 09, 2012

Stekt salt sill i Skultuna


Var på givade studiebesök i Skultuna tillsammans med rödgröna äldrenämndsgruppen. Först till Solglimten, ett litet trevligt gruppboende för dementa. Bara 12 boende, på tre avdelningar. Mycket hemtrevligt, stabil personalgrupp. Träffade en anhörig som kände sig nöjd och trygg med den vård hans förälder fick på Solglimten. Och maten var god.
Men vi politiker blev lite betänksamma när vi såg maten. Färdigmat, vakuumförpackad från en stor färdigmatsfirma. Var i landet den lagats framgick inte av förpackningen. Däremot var ju detta halvfabrikat om något. Ett upplägg som vi politiskt är mycket tveksamma till. Enhetschefen sa dock att man var mer nöjd med maten därifrån än från det närliggande servicehuset.

Så efter det gick vi till servicehuset Vallonen och åt lunch. Åt en utmärkt stekt salt sill, löksåsen var lite tunn, men grönsaksbuffén fräsch och potatisen fast och bra. Rent och snyggt i restaurangen och trevligt bemötande.
Samtalade med enhetschefen sedan som berättade om utmaningen att vara en liten egen kommunal utförare, som man är i Skultuna.
Men nu till det mest fantastiska i Skultuna. Där har alla som önskar på gruppboendet, alla i hemtjänsten och så gott som alla på servicehuset/äldreboendet heltid. Alla vill dock inte ha heltid. Men de som vill har det, och de flesta som jobbar deltid har en heltid i botten men har av olika skäl valt att gå ner i tid, till exempel på grund av små barn hemma eller studier.

Om det nu går i Skultuna så borde det gå på fler ställen! Att erbjuda alla som vill heltid har inte kostat mer, däremot har man kunnat minska på antalet timvikarier.

Pratade förövrigt mat i gårdagens debatt i kommunfullmäktige:

"Ordförande, kommunfullmäktige, åhörare
Maten är viktig för oss alla, både som källa till näring och hälsa, men också som källa till glädje och välbefinnande. Kanske ännu viktigare när man blir äldre. I samband med sjukdom minskar ofta aptiten samtidigt som behoven förändras. Då blir kraven på god och närande mat viktigare än någonsin.
Detta är något som vi i äldrenämnden har lyft på flera vis. Senast i och med det nämndinitiativ om att utveckla serivicehusrestaurangerna som vi rödgröna tog för någon månad sedan.
Jag vill därför tacka Centerpartiet för att ni också lyfter matfrågorna. Bland alla visioner och policys som staden har saknas en vision för något så viktigt och och så stor del av kommunens verksamhet som alla måltider som kommunen ansvarar för. Vad vi stoppar i oss och andra, borde väl vara något av det viktigaste av allt.

Maten är också en av de faktorer som har störst inverkan på klimatet och miljön. Här kan kommunen göra mycket genom att verka för att klimatsmarta råvaror med högt näringsinnehåll väljs, framför nötkött och växthusodlade paprikor och tomater från Holland som har stor klimatpåverkan.
Att laga bra mat som är både näringsriktig och god är en kamp mot halvfabrikat, cook-and-chill-system och snabba lösningar. Här krävs kunskap och intresse.
2010 antog äldrenämnden riktlinjer för måltider och nutrition. Där talas om vikten av att göra medvetna val med högt näringsinnehåll för hela matkedjan. Men också om måltidsmiljön. Det ska vara trevligt där jag äter, kännas välkomnande och fräscht. Inget skrammel med disk eller surr fråndiskmaskin medan jag intar min måltid.
Under 2011 erbjöds alla äldreboenden utbildning och stöd av en dietist. Nästan alla tackade ja.
På många äldreboenden har maten genomgått ett lyft. Ett exempel är hur proAros restuarangenhet medvetet jobbar för att lyssna av de boendes önskemål. Chefen där sa för en tid sedan. På ett boende har jag en riktig utmaning. Ett önskemål om sillbullar med korintsås. Men vi ska fixa det.
Ett annat exempel är servicehusrestaurangen i Tillberga. Där åt jag själv en fantastiskt god redd grönsakssoppa för någon vecka sedan. För det är öppet för vem som helst att luncha på servicehusrestaurangerna. Mot betalning förstås. Åk ut och provsmaka! I morgon ska jag själv till Vallonen i Skultuna
Trots att mycket är på gång kan vi inte nöja oss. I äldrenämnden utreds nu möjligheten för de äldre att få större inflytande över var man får sin matlåda.
Och så har vi rödgröna lagt ett nämndinitiativ om att utveckla servicehusrestaurangerna med ännu godare och klimatsmartare mat.
Jag yrkar bifall till kommunstyrelsen förslag.
"

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag blev också glad över att så många har heltid i Skultuna och att det finns så mycket positivt där. God mat och trevligt bemötande!

Carola