fredag, oktober 28, 2011

Bedövad

Har ägnat dagen åt att läsa handlingar inför nästa veckas kommunstyrelse och grubbla över hur länge bedövningen ska sitta i. Känner mig fortfarande bedövad i läppen o delar av underkäken efter ett drygt dygn.
Ringde till käkkirurgen och frågade:
-Ska det va så?
Kirurgen svarade att svullnaden var nog ovanligt stor eftersom han hade varit tvungen att borra så mycket i käkbenet för att få ut tanden... Så svullnaden tryckte på nerven. Så nu skulle jag få svullnadsnedsättande medicin utskriven till mig som jag skulle ta jag vet inte hur många gånger om dan.

Nog tusan är jag svullen. Ser fortfarande ut som jag har en tennisboll i kinden.

torsdag, oktober 27, 2011

Värk

Aj aj aj. Jag ser ut som om jag har tre pingisbollar i vänstra kinden. Har besökt käkkirurgen. En visdomstand som aldrig kommit upp visade sig vara en knepig uppgift för tandläkarn. Fastän den aldrig sett dagens ljus var tanden full med karies (äckligt och hur är det möjligt jag som är så nitisk med tandtråd, borste och fluortandkräm! Fast det är klart det är ju inte lätt att borsta en tand som aldrig kommit upp.) Tanden var mjuk som glass påstod tandläkarn som fick plocka ut den i smådelar efter att ha karvat, borrat, karvat och borrat i en och en halv timme.
Funderade medan jag låg där iklädd landstingsskjorta, nätmössa, plastsockor, med grön duk över huvudet och kroppen vad som är värst: operera ut en tand eller föda barn. Så här efteråt tror jag faktiskt tanden. Jag menar, jag har ju inte ens belönats med en bebis, bara blivit en tand fattigare.

- Du kommer nog ha lite mer ont än i normalfallet, peppade mig tandläkarn efteråt efter att ha skrivit ut ett recept på triangelmedicin.

Hoppas svullnaden gått ner till på lördag då jag ska stå vid Skiljebo centrum tillsammans med mina kamrater i Malmabergs s-förening och bjuda på kaffe, korv och politikprat.

lördag, oktober 22, 2011

Lat


På 50-årskalaset ikväll:
-Jag läser din blogg för att se vad du har för dig.
- Oj, ja den uppdaterar jag inte så ofta nu.
- Nej, då tänker jag att nu har Carin varit lat.
Ack och ve. Den som ändå var lat.
Att vara lat är min absolut sämsta gren. En närstående person brukar skälla på mig för att jag är så dålig på att lata mig.
Men när högar med handlingar väntar på att bli lästa, samtal ska bli ringda, anföranden förberedas, mejl skrivas, möten planeras. Ja då blir bloggen lidande. Och så även latheten.
Från 50-årskalaset igen:
- Du gjorde rätt i som tog ledigt idag och inte gick på regionkonferensen.
- Jaha...
Ledig? Nja, jag ville inte lämna barnen ensamma hela dagen. Men ledig? Jo, lite ledig var jag väl eftersom jag hann springa min 7-km runda, men sen gick dagen åt till tvätt, storhandling på Coop, handlingsläsande, matlagning och gräva upp dahliaknölar och skörda rödbetor o potatis. Så ledig. Vad är det?

---
I torsdags hade jag månadens pryodag. Förmiddagen tillbringade jag med Attendos hemtjänst på Viksäng. Attendo väljer att göra fler kretsar när kunderna blir för många. Så denna krets 7 skulle snart troligen delas eftersom det hade tillkommit många nya kunder på Öster mälarstrand.
Detta minskar administrationen och ökar kontinuiteten menade de. Något för kommunens egen hemtjänst att tänka på...
Fick gå med en kvinna som omskolat sig till undersköterska efter 22 år inom handeln och nu jobbat i två år inom hemtsjänten. Hon tyckte att det här var bland det bästa hon gjort.

På eftermiddagen var jag tillbaka på Gryta korttidsenhet där jag varit vid minst två tidigare tillfällen. Det har nyligen skett omstruktureringar där. Platser har flyttats över till Zethelius korttidsboende på Bäckby. På Gryta är det tvåbäddsrum vilket inte är optimalt när man har med dementa att göra. Utrymmena är också lite väl tilltagna och något förvirrande för en dement person. Men personalen är stabil. Många har jobbat där i 10-15-20 år! Personalen hade fått vidareutbildning i vård av dementa under året. Bra.

Passande var jag sedan i går på besök hos demensföreningen på Bäckby. Mycket bra samtal och bra synpunkter. Och när man får höra av dessa kunniga erfarna engagerade människor: "Vi är så glada att det äntligen är en ordförande som lyssnar på oss."
Ja, då känner jag att det är värt det. Det är det här som gör det värt det.

Och nu ska jag faktiskt gå och lata mig. Eller sova kanske det heter.

tisdag, oktober 11, 2011

Färdig! Fääärdig!

Har i dag invigt Nordens modernaste offentliga handikappanpassade toalett. Och den ligger i VÄSTERÅS!!!
Vilket mediapådrag det var vid invigningen. Sveriges radio var där, liksom Vlt, TV4 Västerås, Västerås Tidning och Taltidningen.

Ja man kastas från det ena uppdraget från det andra. Började dagen med arbetsutskott i tekniska nämnden där vi bland annat fick information från VL om förseningarna som uppstår på bussen när allt fler betalar med kort i stället för SMS.
Sen toainvigning, nu lite tid att förbereda morgondagens invigningstal vid konferensen för förebyggande hembesök och sen arbetsutskott med äldrenämnden.

fredag, oktober 07, 2011

Klart att tuta och köra för smartkoll!

Äntligen är beslutet om Smartkoll, en ny kollektivtrafik för Västerås, i hamn. Och vi rödgröna fick igenom vårt yrkande i går på kommunfullmäktige om att skjuta till de pengar som faktiskt behövs. Alliansen vill pruta på det. Men så blev det alltså inte.

Här nedan följer mitt anförande

En stad som vill vara i framkant, ha en hållbar utveckling, socialt, ekonomiskt och miljömässigt måste ha en attraktiv kollektivtrafik.
Det är nödvändigt för att näringslivet ska utvecklas, för att skapa fler arbetstillfällen och kunna pendla till jobbet.

Dagens kollektivtrafik i Västerås planerades på 70-talet. I dag är det olika bussar som går på dagen mot vad som går på kvällen och helgen.
För den som vill ta bussen då är utbudet mycket begränsat och att läsa tidtabellen är som att ta sig igenom en labyrint med fotnoter.

En växande och trivsam stad måste ha ett attraktivt alternativ till bilen.
Därför är det bra att vi i dag här i kommunfullmäktige kan enas om att ta det första stora klivet mot en bättre kollektivtrafik. Det vi kallar Smartkoll.
Nyckelorden är enkelhet, snabbhet och hög kvalité.

Det har varit en lång resa hit och vi har en lång resa kvar innan vi är framme.
Smartkoll innebär stora förändringar i västeråsarnas vardag. Busshållplatser flyttas och linjesträckningar görs om. Alla kommer inte se det positiva i början. Därför är det nödvändigt att vi politiskt är eniga om konceptet.

Tillsammans har vi en uppgift att fortsätta lyssna på västeråsarna och berätta varför detta behövs och blir bättre.

Under resans gång har vi från de olika politiska partierna haft många synpunkter och frågor. Och ännu fler har allmänheten haft. Vi har bidragit på olika sätt. Vem som sa vad och inte är för västeråsaren inte det viktiga. Det viktiga för dem är en bättre kollektivtrafik.

Vi rödgröna anser att vi ska anslå de pengar som alternativen vi enats om faktiskt kostar. 33 miljoner.

Nu vill inte Alliansen det. De vill anslå tre miljoner mindre och säger att effektiviseringar måste till.
Frågan är hur.
Vill de ha sämre turtäthet och utbud?
Det är något som projektgruppen, styrgruppen och också den utomstående granskningen starkt avråder från.

Risken är att man då inte får en kollektivtrafik som är tillräckligt attraktiv och blir ett alternativ till bilen.

Vi rödgröna tror inte heller på en höjning av biljettpriserna.

Med detta vill jag starkt dementera det som Alliansen påstår i dagens vlt att vi rödgröna vill höja priset på enkelbiljett på bussen.
Detta var ett tjänstemannaförslag från VL. Det vet Alliansen.
Vi rödgröna ställer oss inte bakom det.

En ny kollektivtrafik för Västerås innebär att

Bussen ska gå mycket oftare

att det ska vara lätt att hålla reda på när bussen går och hur den går

Bra tillgänglighet för äldre, funktionshindrade och ungdomar.
Och att informationen ska vara tydlig och lätt att hitta.

Det ska helt enkelt vara lätt att ta bussen i Västerås.

Därmed yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag.


På hemsidan kan man följa hela fullmäktige debatten. Smartkolldebatten var ärende nummer 17.

torsdag, oktober 06, 2011

Västeråspoet får Nobelpriset!

Tänk att Tomas Tranströmer får Nobelpriset! Det trodde jag ju aldrig skulle hända. Kul. Nu har Västerås sin egen nobelpristagare.

Håller på att förbereda mig inför kvällens debatt i kommunfullmäktige om kollektivtrafik. Undrar om Tranströmer skrivit något om bussar...
Den som vill följa debatten, kan göra det här...